Dotekomanie.cz

Apple poskytuje Mac mini s Apple Silicon

Apple

Zdroj: WWDC

V rámci letošního WWDC společnost Apple oznámila velký krok, který zasáhne příští až dvě dekády počítačů Mac. Došlo totiž k přechodu na Apple Silicon, což je jinými slovy ARM architektura. 

Apple ohlásil konec Intelu, budoucnost je ve vlastním čipu

Technologický gigant z Cupertina se celou řadu let spoléhal pouze na procesory od Intelu. Výkonné byly, ale poté se na trhu objevila technologie ARM, která je například používána v iPhonech a iPadech. Paradoxně právě tato technologie je mnohonásobně, respektive má potenciál být, výkonnější než současné desktopové procesory. 

Zdroj: MacRumors

iPad Pro 2020 je například výkonnější než základní model MacBook Pro 13” 2020. Nejzajímavější na tom je, že firma procesor v rámci iPadu „škrtí“ na nižším výkonu kvůli spotřebě baterie. Představa, že se ARM objeví na Macu v plné své kráse, je více než sexy. 

Jelikož jsou ale současné aplikace obrovské, bude chvíli trvat, než se je povede dostat na novou architekturu. Proto Apple vývojářům dává čas v podobě dvou let. Kromě toho nebudou muset používat žádný speciální software, neboť k přechodu/přepsání budou používat Xcode. 

Do dvou let kompletně na ARM

Americký technologický gigant mimo jiné na WWDC uvedl, že vývojáři budou mít právo na poskytnutí modelu Mac mini s procesorem Apple Silicon. Nyní se na Twitteru a fórech objevily zprávy, že někteří vývojáři již tento speciálně upraven Mac mini dostávají. 

Zdroj: MacRumors

V tomto případě je zařízení vybaven čipem A12Z a operační pamětí 16 GB, což by mělo vystačit na vývoj a testování aplikací pro architekturu ARM. Tim Cook také prohlásil, že Mac s novou architekturou nabídne špičkový výkon. 

Kompletní přechod na tuto technologii se plánuje do dvou let. Do této doby by také měli vývojáři poskytnout upravené aplikace. Ming-Chi Kuo dokonce prohlásil, že koncem letošního roku bude prvním zařízením s Apple Silicon 24palcový iMac.

Zdroj: macrumors.com

Exit mobile version