Dotekomanie.cz

Google Asistent a čeština – přípravy na každém kroku [aktualizováno]

Google Assistant

Google Assistant; Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 9. 6.

Google Asistent se začal ukazovat na mnohých zařízeních po celém Česku. Někteří mají dokonce k dispozici výběr češtiny v rámci seznamu. Nabízí se také po připojení sluchátek s podporou chytrého asistenta.

Google Asistent se chystá i pro Slovensko

Bohužel celý proces dokončení, ke kterému je uživatel vybízen, není k dispozici. I tak ukazuje návrhy příkazů v češtině. Ozvali se nám čtenáři, kteří ukazují, že asistent už umí rozumět češtině a dokonce odpovídá v našem jazyce.

Ukázka od Josefa Poláka

Ukázka od Davida Vodáka

Původní článek 26. 5.

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy uživatelé vyžadovali od Googlu, aby došlo ke spuštění služeb v Česku. Dnes je situace již jiná a máme zde Google Pay, Youtube Music, filmy a spoustu dalších. Někteří uživatelé by rádi nakupovali v Google Store, ale ten je dostupný jen u sousedů. Naštěstí Google aspoň umožnil nakupování z Česka, ale bez komplikací se to neobešlo, například potřebujete německou adresu. Nejvíce uživatelé ale asi volají po spuštění Google Assistant, tedy chytrém asistentu. Možná se konečně dočkáme.

Google Assistant a Česko?

V tomto týdnu jsme zaznamenali na redakčním Pixelu 3 XL, že po vložení na Pixel Stand se objeví možnost aktivace asistenta. Dokonce se nabízí i nastavení, ale to nefunguje, respektive nedojde k aktivaci. I tak je dostupný v anglickém jazyce. Na dotaz, jestli už umí česky, dočkáme se obvyklé odpovědi, že se stále učí.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Považovali jsme to za nějakou drobnou chybu aplikace Google na konkrétním mobilu. V rámci nastavení jazyka asistenta nevidíme češtinu, ale Jiří Bartál nám poslal video, kde je vidět možnost výběru češtiny. Bohužel po výběru nedojde k aktivaci. Možná se také jedná o chybu aplikace, případně serveru Googlu, ale to je nějak moc náhod.

Když vezmeme v potaz, že mobil Jiřího je Xiaomi Mi 9T Pro, odhadujeme, že dochází k nějakým změnám na straně Googlu, tedy jeho serverů. Otázka je, jestli je spuštění Google Assistant v plánu co nevidět, nebo opět budeme čekat, až se jednou Google rozhodne spustit tuto službu, po které uživatelé tak dlouho volají.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Děkujeme za spolupráci Jiřímu Bartálovi při tvorbě článku.

Exit mobile version