Trhu se smartphony vládne Samsung, Xiaomi výrazně posiluje

Trhu se smartphony vládne Samsung, Xiaomi výrazně posiluje
2019-11-25T13:37:28+02:00
• 25. 11. 2019
2

Díky nejnovější zprávy od analytické společnosti Canalys jsme se získali přehled celkově prodaných mobilních telefonů za uplynulé čtvrtletí letošního roku. K tomu také Canalys přidal přehled o tom, jaký OEM výrobce má konkrétní tržní podíl. 

Chytré telefony jsou stále v pohybu

Za poslední čtvrtletí dodala společnost Samsung nejvíce telefonů, přičemž její tržní podíl činí 30,4 %. Meziročně si tak výrobce polepšil o celých 26 %, neboť dodal 18,7 mil. kusů telefonů, zatímco ve stejném období loňského roku 14,8 mil. kusů.

Poměrně zajímavé dění zažilo Huawei, které si v letošním roce musela projít doslova peklem, když mu Spojené státy americké zakázaly na svém území prodávat své výrobky. K tomu Google přestal Huawei telefony licencovat, čímž došlo ke ztrátě Google služeb. I přesto se společnosti povedlo prodat 11,6 mil. telefonů. Na trhu si tak zachovává druhou pozici s 22,2% tržním podílem. Jen pro zajímavost – v loňském roce Q3 prodala 11,7 mil. kusů telefonů. 

Na třetím místě se pak umístil Apple, který dodal 9,8 mil. kusů telefonů. Ovšem celkové tržby jsou oproti loňskému roku o 4 % nižší. Celkový podíl na trhu pak činí 18,6 %. Na čtvrtém místě se nachází čínské Xiaomi, které dodalo zhruba 5,5 mil. telefonů. A právě tento výrobce se dočkal velkého meziročního nárůstu, konkrétně o 73 %. Díky tomu má na trhu 10,5% podíl. Za růst Xiaomi může především agresivní expanze v Evropě. 

Pátou příčku pak obsadila společnost HMD Global, nebo-li Nokia. Ta za uplynulé čtvrtletí prodala 0,9 mil. kusů telefonů, čímž si dosahuje 1,8% podílu na trhu. Oproti loňskému roku tržby klesly o 21 %. 

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Xiaomi je v Čr víc než iphone

Radek Mrázek

27. 11. 2019, 9:43

Tak to bych chtěl vidět, jak trhu vládne Samsung……..
Tomu fakt nevěřím……..alespoň tady ne.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat