Huawei Watch GT2 – k dokonalosti už mnoho nechybí recenze

Huawei Watch GT2 – k dokonalosti už mnoho nechybí [recenze]
2019-11-11T10:57:59+02:00
• 10. 11. 2019
15

Huawei pokračuje v rozšiřování svého portfolia s chytrými nositelnými zařízeními. Nově na trh uvedl Huawei Watch GT2 pohybující se kolem 6 000 Kč. Nabízí je ve dvou velikostech ciferníků: 42 a 46 mm, též je k dispozici několik barevných verzí a možností dle typů řemínku. Huawei Watch GT2 nabízí vizuální potěšení z displeje, celkové estetické provedení a kvalitou zpracování je radostí mít je na ruce. Navíc jsou lehké, na ruce nepřekáží, a i přesto je displej dostatečně velký pro správnou čitelnost.

Huawei Watch GT2

Nedostatky tkví pouze v uzavřeném operačním systému hodinek. Nejde však o tak závažné nedostatky, aby hodinky byly nepoužitelné, jde o spíše o souhrn drobných nedostatků a neodladěných maličkostí, které je pravděpodobně možné opravit prostřednictvím softwarové aktualizace. Během dvoutýdenního používání mi přišly na chytré hodinky dvě aktualizace, je tedy vidět, že alespoň ze začátku se výrobce o své zařízení stará.

Parametry

  • 1,39″ AMOLED 454 x 454 pixelů se skvělou viditelností na slunci a výborným automatickým jasem
  • dvě hardwarová ovládací tlačítka a dotykový displej
  • 16 MB RAM a procesor Kirin A1
  • stálé monitorování tepu
  • upozornění na dlouho trvající sezení
  • měření stresu
  • Bluetooth volání (integrovaný mikrofon i reproduktor), 4GB úložiště pro hudbu, upozornění na zprávy, TruSleep™ 2.0 (sledování spánku) a TruRelax™ (sledování stresu)
  • uzavřený systém a nedokonalá aplikace Health pro telefony
  • senzory: akcelerometr, gyroskop, geomagnetický senzor, optický snímač srdečního tepu, senzor okolního světla, senzor tlaku vzduchu, kapacitní senzor
  • nabídka deseti fitness režimů, zaznamenávajících běh, chůzi, cyklistiku nebo plavání
  • voděodolnost do hloubky 50 m
  • výdrž baterie při běžném používání se pohybovala kolem deseti až čtrnácti dní, při spuštěných měřených několika aktivitách za den byla výdrž kratší lehce pod 10 dní
    • nabíjecí dok je s USB-A do USB-C
  • Bluetooth 5.1
  • váha 41 gramů (bez pásku), nízká váha, hodinky se nosily velice příjemně
  • ovládání pomocí gesty a tlačítky, která však nejsou zcela odladěné a často se stávalo, že náramek svítil kdy neměl a nesvítil, kdy měl

Huawei Watch GT2

Solidní provedení v elegantním hávu

Huawei si na nových Huawei Watch GT2 dal doopravdy záležet. Nabízí celkem čtyři různé druhy, dva pánské a dva dámské. Pánské mají 46 mm ciferník a jsou v edici Sport a Classic, kterou jsme měli k testování. Dámské varianty mají 42 mm ciferník a jsou ve verzích Classic a Elegant. Dotekománie měla možnost vyzkoušet hodinky Huawei Watch GT2 ve verzi Classic s 46 mm ciferníkem.

Huawei Watch GT2 Huawei Watch GT2 Huawei Watch GT2

Sport, Classic (46 mm), Classic a Elegant (42 mm)

Zkoumaná varianta s 46 mm ciferníkem je svým provedením famózní. Musím se opakovat, ale hodinky jsou elegantní, decentní a vkusné. Nemají křiklavý design, ale přesto vybočují z řady fádních hodinek a během dvoutýdenního testování se mě obden někdo ptal, co to mám za hodinky, jelikož ho upoutaly. Jejich hnědo-stříbrno-černé provedení mě přišlo vhodně zvolené.

Použitý materiál u ciferníku je ocel, která je lehká (41 gramů bez pásku) a je příjemná na ruce. Řemínek u hodinek je dle tvrzení výrobce kožený, svojí vůní spíše připomíná koženku. Naštěstí vypadá dostatečně kvalitně, a ne jako řemínky od hodinek z Aliexpressu či z Wishe. Jsou na něm vidět běžné známky opotřebení v místech ohybů, nemůžu však posoudit jeho dlouhodobější výdrž. Řemínek je však možné vyměnit.

Watch GT2 disponují 46mm ciferníkem s lehce zaobleným sklem na okraji. Hodinky mají na pravé straně dvě tlačítka, horní slouží pro vyvolání nabídky funkcí a pro krok vpřed, spodní slouží jen pro rychlý vstup do uživatelem přednastavené funkce, což se hodí například pokud často měříte své sportovní aktivity, tak se rychle dostanete k nabídce sportů k zaznamenání.

Displej jako takový je skvělý, viditelnost na slunci je bezproblémová, jas není příliš zářivý, oči z něj nebolí. Automatický jas se přizpůsoboval skvěle, za celou dobu testování nebyl ani jednou problém, že by hodinky špatně rozpoznaly intenzitu dopadajícího světla. Dotykové ovládání jako takové je intuitivní, přejíždíte prstem ve směru světových stran, záleží na tom, kam se zrovna potřebujete v nabídce dostat.

Gesto rukou k probuzení displeje otočením zápěstí prakticky nefungovalo, gyroskop v zařízení se trefil správně přibližně jedenkrát z pěti až deseti pokusů, po druhé aktualizaci se situace zlepšila na rozsvícení displeje po prvním až třetím pokusu.

Huawei Watch GT2

Prvotní nastavení je utrpení, následná konektivita je však bez problémů

Při nedávné recenzi na Honor Band 5 jsem psal následující:

Asi jako každý fitness náramek či chytré hodinky potřebují vlastní aplikaci pro správné spuštění, tak tomu není jinak ani u Honor Band 5. Pro majitele telefonů, kde není EMUI, tedy všechny ostatní telefony mimo Huawei a Honor, jsou navíc potřeba aplikace dvě. První je Health a druhou je Huawei Mobile Services. První zmíněná nabízí obdobně jako Google Fit informace o vašich osobních datech spojených s vaším bytím, tedy například kroky, fyzické aktivity, spánek či naměřený tep.

Druhá zmíněná aplikace je nezbytně nutná pro zprovoznění aplikace Health. Huawei Mobile Services jsou aplikací, která je, dle stanoviska uvedeného u aplikace, uzpůsobená k tomu, aby telefon mohl využít například přístup k Huawei ID či k mít povolené push notifikace. Jestli je stanovisko u aplikace uvedené jako pravdivé, nemohu s jistotou prohlásit, zvláště když je Huawei pravděpodobně pod vlivem Čínské komunistické strany. Po nainstalování obou aplikací a registrace se k používání daných služeb a povolení několika oken s privacy policy a různými oprávněními jsem byl schopen začít s propojením náramku a telefonu.

Aplikace Huawei Health ukazuje na základní obrazovce aktuální počet kroků a celkově věnovaný čas pohybu. Pod základním přehledem jsou informace o posledním měřeném cvičení, následuje měření tepu, doba spánku a váha. Ve spodní liště je možné překliknout na panel se cvičením, nebo vybrat správu propojených zařízení či nastavení profilu.

Data se do telefonu přenáší průběžně, pokud je zapnuté Bluetooth, pokud není, přenesou se data po propojení s telefonem. I při neustále zapnutém Bluetooth se při spuštění aplikace Health na chvíli obrazovka zastaví a zaktualizuje si data před tím, než je ukáže uživateli. Samotné používání aplikace nebylo náročné, a i přesto, že mi rozložení jednotlivých prvků a grafické zpracování nepříliš vyhovovalo, šlo aplikaci používat poměrně snadně a intuitivně.“

Zcela identické obtíže jsem měl i při přidávání hodinek Huawei Watch GT2, stejné jsou i pochybnosti o bezpečnosti dat uživatele a nejasné jsou i případné dobré úmysly společnosti Huawei.

Co se týče následného připojování hodinek k telefonu, to je zcela bezchybné, automatické a velice rychlé. Uživatel ho nemá ani šanci zaznamenat, jak je bleskurychlé. Hodinky nezpůsobují ani chaos při volání, sice jsou během jedné až dvou vteřin při vytáčení ukázány jako výchozí zařízení pro audio z hovoru, ale to se vždy rychle automaticky změní.

Huawei Watch GT2

Ovládání a výdrž

Huawei Watch GT2 se neovládají zcela snadno. Jejich ovládání je sice intuitivní, není však tak svižné, a to ani při použití nového procesoru Kirin A1. Reakce na dotyk a posuny a klikání nejsou plynulé, nejsou však ani otřesně pomalé, jsou s mírnou trpělivostí použitelné a snesitelné. Výrobci nositelných zařízení musí více zapracovat na hardwaru, který se stará o chod nositelných zařízení, jelikož je zde mnoho prostoru pro zlepšení.

Skvěle překvapila výdrž baterie. Pokud jsem měl hodinky jen na notifikace a občasné ukazování času, vydržel uváděných čtrnáct dní. Při zapnutém ambientním displeji a častějších sportovních aktivitách ubývala baterie rychleji, celkově by se výdrž pohybovala kolem osmi až deseti dní.

Spoustu (ne)užitečných funkcí

Chytré hodinky nabízí veliké množství funkcí. Od měření sportovních aktivit, přes měření spánku až po vaši hladinu stresu. Některé hodnoty odpovídají, jiné zase ne. Špatně měří například aplikace TruSleep, která spánek uživatele zaznamená, ale pokud vám zazvoní budík a vy usnete i po něm, pro hodinky to je, jako kdybyste nespali. Ve funkcích spojených s měřením spánku je přidružená aplikace Health v telefonu značně limitována. Při srovnání s údaji ze Sleep As Android se lišily i informace o tom, kdy jsem měl hluboký a kdy mělký spánek.

Stejně tak funkce měření stresu je nepřesná. Jde o funkci, kde jsou data sdělována náhodně, kompletně bez odpovídající hodnoty. Hodinky měří stres, jak se jim zachce, tedy údaje jsou někdy za celý den kompletní, někdy se pro změnu rozhodnou měřit jen několik hodin za den. Výsledné hodnoty byly vždy po dobu testování vždy špatné. V době klidu jsem byl dle hodinek ve výrazném stresu, zatímco v době reálného psychického vypětí jsem byl klidu, a jednou dokonce i zrelaxován. Hladinu stresu jsem sledoval vždy zpětně, abych předešel zkreslení výsledků.

Hodinky mají funkci trenéra, který vás naučí běhat. Jaký styl a čeho chcete docílit, si nastaví uživatel sám. V podzimním počasí jsem byl dost líný na to, abych to vyzkoušel z dlouhodobého hlediska. Avšak při spuštění jednotlivých sportovních aktivit, kterých je mimochodem mnoho v hodinkách, jsem zaznamenal poměrně precizní zaznamenávání údajů. Při spuštění cvičení se připojovaly hodinky na lokalizační systém a ve venkovním prostředí se jednalo o desítky sekund, než se připojily na satelit a určily polohu.

Jako veliké mínus bych hodnotil neschopnost hodinek rozpoznat, že uživatel dělá nějakou sportovní aktivitu. Pokud zrovna jsem jel na kole, hodinky to nepoznaly a místo toho z otřesů započítaly nějaký počet kroků. Při každé jízdě na kole jsem musel pamatovat, že musím ručně spustit měření. Po ukončení aktivity však měla aplikace Health problém synchronizovat data s aplikací Google Fit. Pokud se jednalo o ručně spuštěné měření aktivity, tak Health nedokázala přenést data do Google Fit, což je značný problém.

Kromě sportovních aktivit je možné neustále sledovat tepovou frekvenci. Při změření tepu doktorem ukazovaly hodinky rozdílné hodnoty s odchylkou do pěti tepů za minutu. V hodinkách se též nachází dechové cvičení, kompas či výškoměr. Poslední zmíněné funkce pracovaly dobře, avšak barometr při porovnání s meteostanicemi ukazoval konstantně špatné hodnoty s rozdílem 20 hPa, což je velice vysoký rozdíl. Nechybí ani funkce jako svítilna, což je plně rozsvícený displej hodinek s bílým pozadím, hledání telefonu, budík, stopky či časovač.

Nezbytnou součástí chytrých hodinek je i možnost přenášení informací z uživatelova telefonu informace do hodinek, jedná se většinou o informace o přehrávané hudbě, informace o zprávách a hovorech. To Watch GT2 umí, hudbu dokonce dokáží přehrát i z interního úložiště, na běhání si tak není potřeba brát mobil, stačí bezdrátová sluchátka.

Problém je v notifikacích, ty jsou nepoužitelné, jsou krátké, obsah se tedy nezobrazuje celý. Nelze na ně nijak reagovat a z obrazovky mizí bleskovou rychlostí. Následné proklikání se k nim prostřednictvím aplikace je velice zdlouhavé. Systém je navíc nedodělaný, když otevřete menu mnoha aplikací, které jsou řazeny do sloupce, tak se vám seznam otevře u funkcí, kterou jste použili naposledy. Jelikož aplikací je opravdu mnoho a není možné si zvolit vlastní oblíbené a při přejetí prstem se nějaká funkce spíše spustí, než aby se posunul seznam aplikací, je celý proces ve výsledku značně otravný. Jedná se však o věci, které je možné spravit samotných výrobcem, což se však neděje.

Huawei Watch GT2

Huawei Watch GT2 též zvládnou upozornit na příchozí hovor a vibrují při tom. Hovory je možné zvednout i přímo z hodinek, což se například hodí, pokud máte telefon propojení s audiosystémem auto a nemáte ovládání na volantu. V jiných případech využijete jen tlačítko položení hovoru. Hodinky neznají funkci ztišení hovoru bez jeho zavěšení. Uživatel by mohl doufat v ladné ztlumení vibrací jak hodinek tak telefonu, například při schůzce, ale hodiny to zcela ignorují a zvesela si zvoní dál, dokud volající nezavěsí.

Velikou absencí u recenzovaných hodinek je NFC pro platby. Huawei sice NFC čip implementoval, avšak ne pro bezkontaktní platby.

Závěrečné hodnocení

Huawei Watch GT2 jsou skvělé po estetické stránce, z hlediska použitých materiálů, kvalitou displeje a dlouhou výdrží baterie schopné obdržet vysoké hodnocení. Co však upozaďuje zmíněné přednosti, jsou nedostatky v systému a přidružené aplikaci, neexistenci automatické detekce aktivity, stejně tak jako absence možnosti NFC plateb a svižnějšího provedení systému. Za cenu kolem 6 000 Kč se jedná o kvalitní hodinky, které budete mít rádi a velice rychle si na ně zvyknete, musíte však počítat s leckterými, pro někoho možná jen drobnými, nedostatky, které bych u hodinek v této cenové relaci nerad viděl.

Za poskytnutí náramku k recenzi děkujeme PR agentuře Kindred.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Jiří Strašek

18. 3. 2021, 6:41

Autor recenze se zřejmě nechal unést podezřením, že hodinky Huawei Watch GT 2 jsou prostředkem pro ovládání lidí Komunistickou stranou Číny. Jinak měřil jsem tepovou frekvenci na hodinkách a Tonometru. Naprosto shodné. Měřil jsem okysličení krve na hodinkách a zároveň na přístroji Oxylong, stejné. Autor recenze měl asi nepodařený kousek. Ale to se stává

Michal Hrusovsky

3. 1. 2020, 19:48

No neviem, akú verziu mal autor článku na skúšku alebo ako dlho ich mal, ale mne sa notifikácie zobrazujú celé a to, že je zložité sa k nim potom preklikat nechápem, nakoľko jediným potiahnutím z dola nahor ihneď vidím všetky správy…

Karel Čapka

VIP 3. 1. 2020, 19:59

Měl jsem na ruce přes dva týdny. Pravděpodobně už to softwarově spravili.

Daniel Rokos

26. 11. 2019, 10:01

No dobrý no.Garmin je Garmin no.

Za mě radši Xiaomi Amazfit GTR. Již je nějakou dobu mám, používám s iPhone XS Max a jediná chybička je, že blbne česká diakritika v notifikacích. Což nejspíš vyřeší aktualizace…
Výdrž famózní – cca 20 dnů.
A jak se ti někdo ptal – zároveň jsou spojené hodinky i handsfree v autě…

Tak po včerejší aktualizaci už je v pořádku i česká diakritika.

Milan Nedbálek

18. 11. 2019, 17:56

Zajímalo by mě, jestli nevzniká problém, když se mi telefon páruje s hands free v autě, pokud bude spárovaný s hodinkami? Není to tak, že po spárování s hodinkami už nedojde ke spojení s autem? Mám za to, že bluetooth funguje add-hoc, tedy pouze mezi dvěma přístroji. Ale nevím to jistě, proto se na to ptám.

Milhause Milhause

10. 11. 2019, 21:25

Oprava: mohly by být vynikající.

Milhause Milhause

10. 11. 2019, 21:21

Co nejvíce oceňuji na těchto hodinkách je vestavěný reproduktor a mikrofon přes který můžete telefonovat via bluetooth. Protější strana, nepoznala že volám z hodinek. Zvuk byl bez ozvěny a dalších ruchů. NFC má, ale pouze k přenosu ciferníku, a musíte mi Huawei telefon. Takže jako by nebyl. Narozdil od Xiaomi Stratos 2 měří spánek i když spíte přes den. Notifikace by chtěli poladit, hlavně WhatsApp. Nezobrazují se emotikony. U počasí se zobrazuje pouze aktuální stav a ne předpověď. Ale i tak jsou dobré. Kdyby vyladili software v hodinkách i telefonu, mohli by bit vynikající

Karel Šťastný

11. 11. 2019, 9:50

Vynikající hodinky už jsou na trhu a jmenují se Samsung Galaxy Watch

Karel Čapka

VIP 11. 11. 2019, 17:10

Máte Galaxy Watch? Jste s nimi spokojen?

Daniel Rokos

10. 11. 2019, 19:51

Ano.Potom napíšu tedy 46mm které jsou již v prodeji v ČR a 42 mm které přijdou do prodeje později.To nás zajímá v ČR.

Karel Čapka

VIP 10. 11. 2019, 21:39

Předprodej na 42 mm již je možný, nevidím důvod k tomu, abyste psal, že „blbneme lidi“.

Daniel Rokos

10. 11. 2019, 15:12

Blbnete lidi 42 mm ještě nejsou v prodeji v ČR

Karel Čapka

VIP 10. 11. 2019, 19:24

Dobrý den, co tím myslíte?
Nikde explicitně netvrdíme, že hodinky 42 mm jsou v Čr v prodeji.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat