Poslední tečka pro Flash, Google tento obsah již nezajímá aktualizováno

Poslední tečka pro Flash, Google tento obsah již nezajímá [aktualizováno]
2019-10-30T19:30:30+02:00
• 30. 10. 2019
1

Aktualizováno 30. 10.

Flash ve své době dával webovým stránkám potřebný interaktivní rozměr. Mohli jsme hrát hry, přehrávat obsah, používat interaktivní prvky a dokonce některé weby byly celé ve Flashi. Již před několika lety bylo rozhodnuto, že tato technologie na internetu končí. Šlo zejména o bezpečnost a také nároky na hardware. V dnešní době všechny moderní webové prohlížeče v základu blokují takový obsah, ale je možné manuálně aktivovat podporu. V příštím roce ale například Chrome přijde zcela o podporu této technologie.

Google nyní oznamuje, že obsah tvořený technologií Flash nebo soubory Shockwave Flash nebude indexován Google Vyhledáváním. Jedná se tak o poslední tečku pro tuto technologii. Pokud nebudete znát konkrétní URL adresu webové stránky s tímto obsahem, již jej jen tak nenajdete skrze vyhledávání. Dá se říci, že příští rok se uzavře jedna kapitola internetu.

Původní článek 29. 7. 2017

Prohlížeče se za poslední dobu poměrně změnily. Zobrazování obsahu webů pomocí Javy nebo Flash Playeru je na ústupu, většina webů již stojí na HTML5 a to je nyní bráno jako základ pro zobrazování veškerého obsahu.

Společnost Adobe vydala v tomto týdnu prohlášení, že v roce 2020 zcela ukončí podporu a další vývoj svého produktu pro zobrazování webového rozhraní Flash Player. Defaultně bude všemi prohlížeči Flash Player vypnut již v roce 2019, následně si ho však každý uživatel může vyžádat. Do této doby například Chrome plánuje dotázat se každého uživatele při spuštění stránek s flashovým obsahem, zda ho chce povolit, či nikoli. Navíc od roku 2014 zaznamenalo využití flashového obsahu pokles o 60 %.

Flash už skoro nikdo nepoužívá

Používání HTML 5 je poměrně logickým krokem, jelikož není nebezpečné, jako je Flash Player, navíc je i rychlejší a šetrnější na baterii. Zástupci Chrome týmu na blogu Chromium uvedli návody pro vývojáře, jak migrovat různé obsahy, ať již herní nebo různá média do prostředí HTML 5. Navíc mobilní prohlížeč Chrome ve verzi 62, která přijde v říjnu tohoto roku, bude mít defaultně vypnuté přehrávání flashového obsahu. V následujících letech dojde k dalším omezením a úplné odstranění Flash Playeru přijde v roce 2020. Tento rok by měl být dostačujícím pro všechny vývojáře, aby stihli svůj obsah přesunout.

Zdroje: blogs.adobe.com, blog.chromium.org, androidpolice.com, engadget.com, zdnet.com, webmasters.googleblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Martin Soukup

30. 7. 2017, 16:30

Tak snad to přinutí některé tvrdohlavce přejít na HTML, Náš školní intranet například stále běží na Flashy ????

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat