Aplikace s adwarem i nadále úřadují, Obchod Play se jich zbavuje

Aplikace s adwarem i nadále úřadují, Obchod Play se jich zbavuje
2019-09-26T11:30:47+02:00
• 26. 9. 2019

KRAKOW, POLAND - 2018/11/27: Google Play Store app is seen on an android mobile phone. (Photo by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Máme tu další týden a s ním i další hlášení o nově nalezených adware aplikací v rámci Obchodu Play od Googlu. Podle nejnovějších informací byly nalezeny hned dvě aplikace určené pro fotografování, které byly volně ke stažení prostřednictvím Obchodu Play. Tyto dvě aplikace si stáhlo více než 1,5 mil. uživatelů. Bohužel pro ně nevěděli, že aplikace obsahu adware. 

Adware aplikace mohou přinést velké komplikace

Nejnovější zpráva pochází od mobilní bezpečnostní společnosti Wandera. Právě ta zjistila, že dvě aplikace, které ke své činnosti využívají fotoaparát, neustále zobrazují vyskakovací okna a doslova váš telefon bombardují reklamami.

První aplikace nese název Sun Pro Beauty Camera a k dnešnímu dni má více než jeden milion stažení. Naopak druhá aplikace se nazývá Funny Sweet Beauty Camera, kterou si doposud stáhlo něco málo přes 500 tisíc uživatelů. Naštěstí byly ale obě aplikace z Obchodu Play odstraněny. 

Společnost Wandera hlásí, že po dobu testování za sebe aplikace vytvořily zástupce. V praxi to tak znamenalo, že pokud jste se jednu z těchto aplikací snažili odstranit, ve skutečnosti jste odstranili pouze zástupce. Aplikace jako taková zůstala i nadále uvnitř úložiště, čímž dokázala spouštět reklamy a podobně. Hlavním cílem tak těchto adware aplikací bylo zobrazovat nevyžádanou reklamu napříč celým operačním systémem Android.

Víceméně se jedná ale o klasické chování adware aplikací. Podobným způsobem se již chovalo 85 dosud odstraněných aplikací z Obchodu Play. Naopak do budoucna, pokud si budete chtít stáhnout na první oko pochybnou aplikaci, jistě zavítejte do sekce Recenze. Ta mnohdy velmi napoví, zda se jedná o důvěryhodnou aplikaci či nikoliv. 

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat