Dotekomanie.cz

Samsung představil 108MPx senzor pro smartphony

108MPx senzor

Samsung v květnu představil 64MPx senzor pro mobily, přičemž v dohledné době se dočkáme prvních mobilů s touto novinkou. Mohli jsme si myslet, že další navýšení megapixelů potrvá nějakou dobu, ale jak se ukazuje, Samsung nechce čekat. Právě dnes došlo na představení prvního senzoru se 108 MPx, který je určen výhradně pro mobilní telefony.

Samsung vytvořil krále senzorů?

Nový senzor se jmenuje Samsung ISOCELL Bright HMX a byl vytvořen ve spolupráci se společností Xiaomi. Novinka skutečně nabízí 108 MPx, nejedná se o trik, kde by se používalo softwarové navýšení (tzv. upscale). U této novinky se používá stejná technika, jako ji známe u mobilů se 48MPx senzory. Sice bude možné pořídit 108MPx fotografii, ale základní funkce zredukuje velikost snímku na 27MPx. Dochází ke spojení dat ze 4 pixelů do jednoho výsledného.

Samsung uvádí, že díky tomu lze zachytit a pořídit velmi detailní fotografii i za zhoršených světelných podmínek. Došlo na vylepšení zpracování dat, přičemž je použita i technologie Smart ISO pro lepší nastavení při focení. Velikost samotného senzoru je 1/1.33 palců, takže se nejedná o nějak malou součástku. Velikost jednotlivých pixelů 0,8 μm.

Samsung si bližší detaily nechává pro sebe, ale například v oficiální tiskové zprávě uvádí, že nový senzor je schopný natáčet 6K video, tedy rozlišení je 6016 x 3384 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Jaké jsou další možnosti novinky, zatím nevíme. Dá se ale očekávat, že tento senzor se prvně objeví u smartphonu od Xiaomi.

Zdroj: fonearena.com

Exit mobile version