reklama

Sdílení v Google Fotkách není tak bezpečné, jak by se dalo čekat

Sdílení v Google Fotkách není tak bezpečné, jak by se dalo čekat
2019-07-16T10:59:33+02:00
• 16. 7. 2019

Každou chvíli se řeší nějaký bezpečnostní problém ve službách na internetu, v aplikacích nebo operačních systémech. V poslední době jsme se dočkali nejrůznějších omezení ve sdílení osobních dat, což se zpravidla dotklo mobilních aplikací. Nyní se ale ukazuje, že by mohl být problém u Google Fotek. Konkrétně se jedná o nedostatek, který lze najít u sdílení.

Google Fotky a sdílení

Možnost sdílení ve službě Google Fotky vypadá na první pohled poměrně schopně. Nabízí se možnost vytvoření veřejného alba, můžete sdílet na konkrétní e-mailové adresy nebo konkrétním účtům v rámci služby Google Fotky. Právě poslední možnost vykazuje poměrně zásadní chybu.

Pokud chcete vytvořit odkaz na sdílenou fotografii nebo album, tak takovou možnost máte. Kdokoliv s přístupem ke speciální URL adrese se může podívat na obsah. V případě sdílení konkrétnímu kontaktu v Google Fotkách se ale očekává, že nikdo jiný nebude mít přístup k obsahu. Robert Wiblin upozorňuje, že tomu tak není.

Jakmile nasdílíte konkrétnímu kontaktu, daná osoba obdrží e-mail. V něm se nachází snímek nebo náhled společně s odkazem na webovou verzi. Po rozkliknutí se nabízí pohled například na celé album. Pokud by daná osoba sdílela odkaz někomu jinému, očekávali byste, že někomu třetímu se zobrazí upozornění, že album není veřejné a že má daná osoba požádat o udělení přístupu. Přesně tak, jak je to u služby Google Disk.

Jak se ukazuje, není tomu tak. Kdokoliv, kdo získá přístup k odkazu, se může podívat na obsah. Na první pohled se jedná o drobnost, ale představte si situaci, že zařízení druhé strany je kompromitováno a někdo jiný má přístup. Navíc byste sdíleli fotografie dokumentů nebo citlivějšího obsahu.

V rámci záložky sdílení se u daného snímku, videa nebo alba ale stále zobrazuje, že je obsah sdílen s vámi a třeba jednou osobou. Není zde jakýkoliv záznam o tom, že někdo jiný se díval na fotky. Z toho plyne, že jakmile vytvoříte jakékoliv sdílené album s vybranými osobami, tak byste si měli dát pozor, co sdílíte a jestli je to bezpečné.

Google by měl tento nedostatek napravit a zakomponovat obdobné sdílení jako v případě Google Disku.

Zdroj: ubergizmo.com

reklama
reklama
reklama
Samsung Galaxy Note10

Přemysl Vaculík

Androiďák, šéfredaktor, tvůrce @dotekomanie a +dotekomanie.cz. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim