Dotekomanie.cz

Přes tisíc Android aplikací sbírá osobní informace bez povolení uživatele

Neustále opakujeme, aby si každý uživatel velmi dobře rozmyslel, co si instaluje do svého zařízení. Mnohdy lidi nepřemýšlí nad tím, jaká oprávnění aplikace vyžadují. Například aplikace pro tapety nepotřebuje přistupovat k telefonním funkcím a podobně. Jak se nyní ukazuje, aplikace mohou sbírat data i přes to, že uživatel zamítne přístup, případně jej zruší. Problém není v nedostatečném zabezpečení oprávnění. Nedochází totiž k jejich narušení. Spíše si vývojáři našli jinou cestu, jak sesbírat potřebná data a odeslat je.

Novinky v Androidu Q – Wi-Fi, sdílení, Digital Wellbeing

Oprávnění aplikací

Výzkumníci z International Computer Science Institute stáhli z americké verze Obchodu Play 88 000 aplikací. V první řadě zkontrolovali, co vyžadují za oprávnění a co ve skutečnosti sbírají a odesílají. Došlo se k zjištění, že z tohoto množství aplikací 1325 aplikací sbíralo a odesílalo data, ke kterým jim nikdo nedal povolení.

Jednou z metod, jak například zjistit polohu zařízení bez toho, aby aplikace vyžadovala přístup k GPS, jsou fotografie v samotném zařízení. Aplikace jednoduše skenují metadata fotografií, kde jsou umístěny i souřadnice, kde byla fotografie pořízena. Sice se nejedná o přesnou metodu určení polohy, ale zřejmě to dostačuje k tomu, aby vývojářská studia zakomponovali tuto metodu.

Další problém se týká například možnosti práce s microSD kartou. Některé aplikace dostanou povolení pracovat s tímto úložištěm, přičemž zde ukládají citlivá data, která jsou mnohdy nechráněná. A právě toho využívají jiné aplikace a sbírají tyto informace. Například něčeho podobného jsou schopné i aplikace od Samsungu. Web Cnet se dotázal na tuto problematiku společnosti, ale Samsung nijak nereagoval.

Vývojáři si jednoduše našli cestu k tomu, jak sbírat data různě po systému Android bez toho, aniž by bylo zapotřebí požadovat oprávnění. Výzkumníci již informovali americké úřady a také Google. Ten reagoval s tím, že tyto komplikace bude řešit Android Q, který má již zpřísněná pravidla a oprávnění pro aplikace.

Google zpřísní práci se soubory v Androidu Q/R

Nyní bude záležet na Googlu, jestli aplikace porušují podmínky Obchodu Play. Pokud dojde k závěru, že se tak skutečně děje, může dojít k pozastavení nebo odstranění mnoha aplikací z Obchodu Play. Teoreticky na to může doplatit i Samsung a jiné společnosti.

Zdroje: techradar.com, cnet.com

Exit mobile version