Microsoft „Chrome“ Edge si můžete oficiálně stáhnout aktualizováno

Microsoft „Chrome“ Edge si můžete oficiálně stáhnout [aktualizováno]
2019-04-08T18:00:45+02:00
• 8. 4. 2019
4

Aktualizováno 8. 4.

Minulý měsíc se objevila na internetu uniklá verze webového prohlížeče Microsoft Edge založeném na Chromiu. Nyní jsme se konečně dočkali oficiálního uvolnění nestabilních verzí tohoto prohlížeče skrze speciální stránku. K dispozici jsou zatím jen varianty Dev a Canary, přičemž se brzy dočkáme verze Beta.

V tuto chvíli tedy mohou stahovat a vyzkoušet si nový webový prohlížeč oficiálně od Microsoftu majitelé zařízení s Windows 10. Podpora další operačních systémů a verzí přijde později.

Aktualizováno 24. 3.

Na začátku tohoto měsíce se objevily první snímky obrazovek nadcházející verze webového prohlížeče Microsoft Edge, který je založen na projektu Chromium. Nyní se dokonce objevila instalační verze, takže si nedodělanou novinku můžete vyzkoušet sami.

Vzhledem k tomu, že zdroj této instalace není přímo Microsoft a vše je dostupné skrze třetí stranu, neměli byste alfa verzi prohlížeče Edge instalovat na svůj hlavní počítač. Asi nejjednodušší cestou je použití virtualizovaného počítače, nebo počítače, který nepoužíváte. Instalační verzi najdete ve fóru webu bbs.pcbeta.com. Web Neowin udělal video, jak vypadá a jak se chová nový prohlížeč. První beta verze bude dostupná pro beta testery v rámci programu Insider. Mezi ostatní uživatele Edge zamíří koncem tohoto roku nebo začátkem příštího.

Aktualizováno 5. 3.

Microsoft už stihl ke konci minulého roku šokovat internet správou, že přechází na Chromium u svého webového prohlížeče. Již na něm pracuje několik měsíců a bude ještě nějakou chvíli trvat, než se dočkají uživatelé. Tento rok má být k dispozici první beta verze. Nyní se ale podařilo získat snímky obrazovek nového Microsoft „Chrome“ Edge. Ten se nachází ve dvou verzích. První má přívlastek Dev, kde dochází k aktualizaci každý týden. Druhá se jmenuje Canary a je aktualizována denně.

Ve své podstatě se bude jednat o Chrome, který nabídne o něco odlišnější design, ikony a třeba úvodní obrazovku. Vzhledem k projektu Chromium ale také nabídne podobné nástroje jako běžný Chrome. Nebudou chybět uživatelské účty, doplňky a další vymoženosti.

Microsoft například pracuje na možnostech přizpůsobení nebo funkcích jako je předčítání. Zatím se ale jedná jen o náhled rozpracované verze a celkový výčet funkcí se může změnit.

Aktualizováno 6. 12.

Microsoft dnes potvrdil, že použije projekt Chromium pro vytvoření vlastního webového prohlížeče. Jako hlavní důvod uvádí fragmentaci současného prohlížeče Edge, který si vytvořil sám a je závislý na aktualizacích operačního systému. Díky přechodu na Chromium se docílí sjednoceného vývoje pro všechny platformy. Dokonce se dočkají i uživatelé macOS.

V tuto chvíli ale musíme počkat na první stabilní verzi, která se může objevit až v roce 2020. Na začátku příštího roku bude k dispozici první testovací verze. Nový prohlížeč Edge založeném na projektu Chromium bude nabízet stejné vykreslovací jádro jako Chrome, Opera a další. Kromě toho se Microsoft zavazuje, že bude přispívat do tohoto open source projektu. To by mělo přinést i lepší optimalizaci nejen pro nový Edge.

Původní článek 4. 12.

Microsoft byl dlouho kritizován za Internet Explorer, který ve svém čase ustrnul ve vývoji a konkurence ho hravě předběhla. A to se nebavíme jen v rozšíření, ale také je nutné zmínit dodatečné funkce, doplňky a podobně. Redmondská společnost následně představila nový prohlížeč Edge, který je postaven na enginu EdgeHTML. V tomto případě jsme se dočkali podpory doplňků a nejrůznějších funkcí. Dle dostupných informací Microsoft začal vývoj zcela nového webového prohlížeče.

Edge postavený na Chromiu?

Projekt má nést označení Anaheim a jeho základem má být projekt Chromium, na kterém je postavený prohlížeč Chrome od Googlu. Ale nejedná se o jedinou aplikaci svého druhu. Jelikož je Chromium open source, již vzniklo více prohlížečů. Příkladem může být Opera.

V tuto chvíli není zcela jasné, co má Microsoft v plánu. Jestli se bude jednat o druhý prohlížeč, nebo zcela nahradí současný Edge s edgeHTML. Pakliže se projekt posune do stabilnější fáze a bude k dispozici pro Windows 10, lze očekávat několik zásadnějších změn. Jak uvádí web neowin.net, zřejmě dojde ke změně podmínek Windows Store, kde jsou k dispozici jen prohlížeče postavené na EdgeHTML. Jestliže Microsoft přijde s prohlížečem postaveným na Chromiu, tak se zřejmě změní podmínky a otevře se cesta pro Chrome a jiné aplikace.

Chromium může Microsoftu pomoci, jelikož se zjednoduší vývoj, aspoň z multiplatformního hlediska. Například by se spojil vývoj verzí pro Android a Windows 10. Nyní si musíme počkat, jestli se projekt nějak posune, nebo se bude jednat jen o interní pokus.

Zdroje: neowin.net, neowin.net, neowin.net, neowin.net, neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Celkem rychlý, tak uvidíme až ho doladí

Že by Microsoft přiznal že Edge je opravdu lidmi nechtěný a bing moc lidí asi taky nemusí.

Opravte si nadpis: Aktualizováno 6.6. – asi ne, že?

Sepp Winkler

5. 12. 2018, 13:52

To by bola katastrofa. Takže koncentrácia rovnako zlá ako na poli mobilných systémov…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat