Apple představil iOS 12

Apple představil iOS 12
2018-06-04T20:12:42+02:00
• 4. 6. 2018
9

Apple dnes dle očekávání představil v rámci úvodní keynote vývojářské konference WWDC 2018 novou verzi operačního systému iOS již s číslovkou dvanáct. Letos změn není tolik jako v minulých let a výrobce se zaměřil spíše na detaily a optimalizaci.

iOS 12 je pokračuje v evoluci

Nejprve se Apple pochlubil vylepšením výkonu a lepší optimalizací. Dokonce i na starších zařízeních jako iPhone 6 má být spouštění aplikací rapidně rychlejší. Aplikace se mají spouštět až o 40 % rychleji. Nový iOS 12 bude podporovat stejná zařízení jako současná verze iOS 11. Dostane se tedy třeba i na iPhone 5s z roku 2013. Kromě vylepšení rychlost se má zlepšit i výdrž baterie.

První novou funkcí je vylepšená rozšířená realita, což souvisí s novou vestavěnou aplikací s názvem Měření. Ta umožňuje měřit vzdálenosti ve skutečném světě právě pomocí rozšířené reality. Ohledně ARKitu došlo k vylepšení detekce obličejů, detekce 3D objektů nebo také vykreslování by mělo být realističtější.

Aplikace Fotografie je nyní chytřejší a nabízí pokročilejší a inteligentnější hledání podobně jako třeba Google Fotky. Novinkou je sekce For You, která vám nabízí různé upravené fotografie a výběr pro vás.

Hlasová asistentka Siri se naučila nového kousku. V aplikacích třetích stran lze přidat nové příkazy. Její inteligence ale jinak nebyla zlepšena, což je trochu škoda. Zcela novou aplikací je Shortcuts. Pokud znáte na iOS aplikaci Workflow, tak se jedná přesně o tuto aplikaci integrovanou do systému. Apple totiž před nedávnem tuto aplikaci a její vývojáře koupil. Díky Shortcuts si můžete vytvořit jednoduché vlastní akce a v podstatě naprogramovat nové zkratky.

Mírnou obměnou prošlo několik vestavěných aplikací. iBooks se přejmenovali na Apple Books a dočkali jsme se sekce For You po vzoru AppStore vloni. Akcie byly integrovány do aplikace Apple News. Aplikace pro záznam zvuku se naučí ukládat nahrávky na iCloud a nově bude dostupná na iPad.

Velkou novinkou týkající se systému CarPlay v automobilech je podpora aplikací třetích stran pro navigování. To znamená, že již nebudete muset spoléhat na Apple Mapy, díky tomu bude dostupná navigace Waze a Google Mapy.

Notifikační lišta se konečně naučila sjednocovat notifikace dle aplikací. Režim Nerušit rozšířil svou funkčnost o možnost nerušit při spaní. Užitečnou novinkou především pro rodiče dětí může být zobrazení doby používání jednotlivých aplikací a jejich analýza. Nastavit pak lze také denní limit, můžete nastavit například možnost používat Instagram pouze 20 minut denně.

Zprávy dostaly nové Animoji: Duch, Koala, Tygr a T. rex. Dokonce si můžete vytvořit nově vlastní Animoji obličej, přičemž možnosti přizpůsobení jsou vcelku velké. Poté můžete využít také nové obrazové efekty integrované přímo do aplikace zprávy. Po několika letech došlo k vylepšení FaceTime, které nově umožňuje skupinovou video konverzaci až 32 lidí najednou.

 A to je vše. Jak již bylo zmíněno, kompatibilita nového iOS je stejná jako u současné verze. Finální verze dorazí na podzim.

 

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Pavel Dvorak

6. 6. 2018, 9:45

Tak po cca 1 dni, kdy mám iOS na iP6 jsem nadmíru spokojen. Rychlost se neuvěřitelně zlepšila a na 12 zůstávám. Vůbec mi nevadí, že to je 1.beta.

Pavel Dvorak

5. 6. 2018, 14:56

Divné je, že znám xxx lidí co nenávidí Iphone, mají Android ale zvuk vyzvánění a SMS mají z Iphone.
To je jako bych nesnášel BMW, ale znak škody si přelepil plackou BMW :-)

další elementární, chci si změnit vyzvánění což teď nejde. V práci máme povinně všichni jabka, z té nabídky vyzvánění je jich vlastně jen pár použitelných, když zazvoní jeden telefon tak dalších min 10 lidí se dívá na telefon :) a proč si nenainstalovat itunes do počítače? to si děláte legraci ne?

Jiří Chrtek

5. 6. 2018, 8:33

pavel_18: Když vás někdo nutí používat (služební) telefon, který se vám nelíbí, tak je to špatný. Já jsem si první iPhone pořídil naštěstí dobrovolně, takže jsem chvíli nadával pouze na sebe, nikoliv na šéfy. Ten systém má mnoho věcí, které jsou na „přesdržku“, jako třeba to vyzvánění atd., ale měl jsem i telefony s Androidem a Windows Phone, a ten Android (ač má některé dobré fičury) mě ve výsledku vadil nejvíce.

Přemysl Vaculík

VIP 5. 6. 2018, 8:54

Jen Android není jako Android. Vyzkoušel bych ještě čistou podobu v Pixelu nebo Android One, případně Moto.

Robert Gradek

5. 6. 2018, 9:36

Stačí trocho googlovat a návod najdete hned, je to velmi jednoduché, vyzvánění byla první věc kterou jsem změnil. Stačí vybrány úsek MP3 převést do formátu m4r a poté poslat do iPhonu přes iTunes. ????

chci si zvolit Chrome jako defaultní prohlížeč. Chci mít kalkulačku na tabletu, počasí na tabletu, zdraví na tabletu. A rozhodně chci mít možnost vypínat wifi z lišty (ne jen deaktivovat)

mě by úplně stačily elementární věci, čeština a česká klávesnice (prediktivní). Možnost odemknout telefon otiskem prstu (vždy, hned po restartu, ale vůbec vždy, teď ho jednou za pár dní musím zadávat ručně)

Martin Graulich

5. 6. 2018, 6:59

Super, to se mám na co aspoň těšit :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat