Finanční výsledky BlackBerry za 2. čtvrtletí naznačují světlejší zítřky

Finanční výsledky BlackBerry za 2. čtvrtletí naznačují světlejší zítřky
2017-10-03T09:40:12+02:00
• 3. 10. 2017

Zdroj: BlackBerry

O kanadské společnosti BlackBerry jsme v posledních letech moc pozitivních zpráv nevydali. Není to tak dávno, kdy se dokonce spekulovalo o tom, že by tato společnost mohla zkrachovat. To se ale změnilo a po zveřejnění finančních výsledků za 2. čtvrtletí letošního roku vypadá budoucnost této kanadské společnosti mnohem světleji. Akcie společnosti postupně rostou a společnost vykázala zisk. Velkou měrou se o to postaral prodej softwaru.

Ve druhém čtvrtletí společnost zaznamenala 26 procentní nárůst příjmů z prodejů softwaru a služeb, což ve výsledku činilo 196 milionů dolarů. Společnost tak překonala odhady analytiků o více než 20 milionů dolarů.

Úspěch rozhodně můžeme připisovat změnám, které nastolil generální ředeitel John Chen. Právě on zahájil zahájil přestavbu společnosti. Jeho záměrem bylo, aby se společnost odvrátila od tvorby mobilních telefonů a spíše se zaměřila na prodej softwaru dalším společnostem nebo vládním subjektům.

Dalším důležitým faktorem byl rovněž významný nárůst příjmů z licenčních poplatků. Oproti loňskému roku obdržela společnost o 40 milionů dolarů více, tj. 56 milionů dolarů. Chen se v rozhovorech mimo jiné také vyjádřil, že věří v dokončení dohody mezi BlackBerry a dosud nejmenovanou automobilkou do konce letošního roku.

Tímto krokem by si kanadská společnost upevnila postavení v této oblasti poté, co v loňském roce uzavřela dohodu s automobilovou společností Ford. BlackBerry má zcela jistě v automobilovém průmyslu velké plány. Sám Chen uvádí, že by jeho společnost mohla i v tomto odvětví vydělávat na licenčních poplatcích.

Analytici nicméně brzdí nadšení, které jistě u fanoušků kanadské společnosti poslední finanční výsledky vyvolaly. Společnost je dle jejich slov na křižovatce a jen ona se musí rozhodnout, do jakých moderních trendů vloží své úsilí. Prozatím se tak alespoň mírně upravují odhady analytiků. Ty momentálně hovoří o tom, že společnost by měla splnit cíle na poli prodejů softwaru o 10 – 15 procent. Za zmínku rovněž stojí upravené odhady příjmů společnosti, které činí zhruba 950 milionů dolarů. Původní odhady se přitom pohybovaly okolo 925 milionů dolarů.

Opomenout dále nemůžeme výraznou část poplatků, které platí kanadské společnosti čínská TCL. Tato společnost prodává zařízení pod značkou BlackBerry. Dobré partnerství bylo také stvrzeno novou smlouvou mezi oběma společnostmi. TCL by měla v příštím roce začít prodávat zařízení značky BlackBerry Secure.

Ve výsledku tak BlackBerry zaznamenalo čtvrtletní čistý zisk ve výši 19 milionů dolarů. Oproti loňskému roku, kdy byla společnost se ztrátou 372 milionů dolarů se tak jedná o výrazný rozdíl. Daří se také akciím, které postupně rostou. V Kanadě došlo k růstu ceny akcií o 12,5 procenta, V USA pak cena akcií vzrostla o 13,2 procent.

Vše už jen záleží na tom, jakým směrem se vedení společnosti nyní rozhodne jít. Prozatím vypadá nastolený směr jako ten správný. Oproti loňským tristním výsledkům vypadá letošní rok nadějně.

Zdroj: reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat