Qualcomm zveřejnil SDK své technologie Neural Processing Engine

Qualcomm zveřejnil SDK své technologie Neural Processing Engine
2017-08-06T09:45:09+02:00
• 6. 8. 2017

V posledních letech nás doprovází umělá inteligence, a to především v mobilních telefonech a chytrých zařízeních v domácnosti. Některé společnosti, jako je Microsoft a ARM, vytvářejí zcela nové čipy, jenž se lépe hodí pro spouštění neuronových sítí. Jiní, jako Facebook či Google, pracují na snížení výpočetních požadavků samotné umělé inteligence. Ovšem jeden z předních výrobců čipů Qualcomm, jehož procesory představují 40 procent mobilního trhu, má mnohem jednodušší plán.

Čipy dělané přímo pro AI

Společnost Qualcomm velmi dlouhou dobu usilovně pracovala na projektu pod názvem Neural Processing Engine. Jedná se o sadu softwaru (nebo SDK), která pomáhá vývojářům optimalizovat aplikace pro spuštění aplikací AI na procesorech řady Snapdragon 600 a 800. V praxi to znamená, že pokud vytváříte aplikaci, která využívá technologii AI, například pro rozpoznávání obrázků, můžete integrovat sadu SDK společnosti Qualcomm. Aplikace pak bude fungovat rychleji na telefonech s kompatibilními procesory.

Qualcomm oznámil projekt Neural Processing Engine před rokem, a to jako součást své platformy Zeroth. Od září loňského roku pracuje s několika partnery, kteří se podílejí na vývoji sady SDK. Tato vývojová sada  je od konce července dostupná přímo na webu Qualcommu.

„Každý vývojář, velký nebo malý, který již investoval svůj čas do pokročilého učení – myslíme tím, že má přístup k údajům a otestovaným modelům umělé inteligence – tak ten je naší hlavní cílovou skupinou,“ uvedl vedoucí týmu AI ve společnosti Qualcomm Gary Brotman.

Firma prohlásila, že jednou z prvních společností, které integrují svou sadu SDK, bude americká sociální síť Facebook. Ta již v současné době využívá filtry pro foto filtry s rozšířenou realitu ve své mobilní aplikaci. Pomocí nové technologie Neural Processing Engine se filtry načtou až pětkrát rychleji než tomu bylo doposud.

Zdroj: theverge.com

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat