Spotify znovu žaluje Apple, prý zneužívá svého postavení na trhu

Spotify znovu žaluje Apple, prý zneužívá svého postavení na trhu
2017-05-09T08:10:11+02:00
• 9. 5. 2017

Švédská hudební streamovací služba Spotify podává žalobu na konkurenční Apple, důvodem je protisoutěžní jednání. Podle nejnovější zprávy firmy Financial Times společnost Spotify obviňuje své hlavní konkurenty – Apple a Google, a to za zneužívání „privilegované pozice“ na špičce trhu.

Dopis, jenž bylo poslán do Bruselu, podepsalo hned několik dalších firem, včetně Spotify, Deezeru a německým Rocket Internetem a několika dalšími společnostmi. Zatímco obsah dopisu je nejasný a není známo, jestli je Apple skutečně vinný, je zde řeč také o operačních systémech. Podle všeho se „některé“ mobilní systémy, obchody s aplikacemi a vyhledávače změnily na tzv. „gatekeepers“. Znamená to tedy, že si Apple a Google vše hlídají, jako nikdy předtím.

Podle Spotify, Apple a Google brání konkurentům vytvářet spravedlivou konkurenci, a to tím, že zneužívají svého postavení na trhu. V dopise je mimo jiné psáno, že tento nesoulad vyžaduje „specifická pravidla, která budou řídit interakce mezi platformami a jejich uživateli“.

Podle Evropské unie se zvažuje o nových odvětvových kodexech chování, jež by řešily spory mezi velkými společnostmi, jako je Apple, a menšími konkurenty, jako je Spotify. Nyní se však vybízí otázka, zde by Evropská komise měla jednat opatrně nebo agresivně – již dříve zasahovala do pravidel Googlu a Applu.

Vztah mezi firmou Spotify a společností Apple byl již v minulosti napjatý. V loňském roce Spotify obvinilo svého hlavního konkurenta za odmítnutí nejnovější verze své aplikace, a zároveň hlasitě odmítá rozdělení 85/15, které Apple nabízí vývojářům s předplatitelskými platformami. Apple se podle všeho navíc využil své velikosti, aby vyřadil konkurenci.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat