Kodak Ektra aneb znovuzrození legendy

Kodak Ektra aneb znovuzrození legendy
2017-03-27T07:50:22+02:00
• 27. 3. 2017
2

Společnost Kodak vyrábí nejen skvělé fotoaparáty, ale také mobilní telefony. Skvělým důkazem toho je novinka pod názvem Kodak Ektra, jehož hlavním lákadlem je obrovský zadní 21megapixelový fotoaparát s přisvětlovací LED diodou. Dalo by se říci, že jeden z „nejlepších“ výrobců fotoaparátů nebude mít s výslednými fotografiemi žádný problém. S tímto názorem se ztotožní spousta lidí po celém světě, já jsem však zcela odlišného názoru.

Kodak musel již v roce 2012 vyhlásit bankrot, a to z důvodu pozdního přechodu na digitální fotoaparáty. Firma byla oproti svým konkurentům několik kroků pozadu a dohnat je bylo takřka nemožné. Jediný způsob, jakým se mohla společnost vrátit opět na výsluní, je přechod na mobilní telefony.

Takový přechod Kodak uskutečnil před dvěma lety, tedy v roce 2015. V té době představil zbrusu nový kousek pod názvem IM5. Ten ale širokou veřejnost více než zklamal. Oproti konkurenci byl průměrný a nenabízel takový hardware, aby širokou veřejnost zaujal. Vedení Kodaku však nic nevzdalo a ve své práci pokračovalo.

Na konci loňského roku výrobce představil zbrusu nový kousek pod názvem Kodak Ektra, který se pyšní především zadním 21megapixelovým fotoaparátem a retro designem. Hlavní záměr společnosti bylo oživit legendu mezi fotoaparáty, ovšem podařilo se jí to?

Balení

Abychom se mohli dostat k výslednému verdiktu, musíme na vše jít pomalu a jistě. Kodak Ektra vám dorazí ve velmi kvalitní krabičce, která kombinuje hned dvě barvy – žlutou a černou. Po rozbalení na vás bude čekat telefon, který je obalen papírovým černým pouzdrem. V samotném balení toho pak příliš mnoho nenajdete – „retro“ poutko pro uchycení zařízení, sponu pro SIM kartu a klasické brožurky, které nikdo z nás nečte.

Kromě telefonu a brožurek zde najdete také nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-A a druhý klasický USB-C. V této cenové kategorii, ve které Kodak Ektra působí, bych si dokázal představit i nějaká drátová sluchátka. Škoda, že jej výrobce do balení nezařadil.

(Ne)kvalitní zpracování

Model Kodak Ektra nabízí opravdu pozoruhodnou konstrukci a ještě zajímavější design. Konstrukce a design samotného telefonu pak vychází ze 75 let starého retro fotoaparátu. Myslím si, že finální podoba zařízení se inženýrům skutečně povedl. Velmi originální nápad, ovšem má i své mouchy.

Taková konstrukce je poněkud slabšího původu. Jedná se totiž o plastovou konstrukci. To by však nebyl takový problém, kdyby neměla tendenci různě vrzat a podobně. Tímto problémem trpí většina plastových konstrukcí, společnost ale mohla nasadit zcela jiné materiály. Skvělou volbou mohl být kov.

Celkové konstrukční rozměry činí 73,34 × 147,8 × 14,02 mm a váhou 163 gramů. Je tedy zcela jasné, že na první pohled si telefonu opravdu všimnete. Tento neduh nezachránil ani zobrazovací panel, který je na dnešní poměry opravdu malý. Kdyby však výrobce zmenšil postranní rámečky kolem displeje, jistě bych z telefonu měl příjemnější pocit.

Takové zmenšení rámečků se přitom Kodaku opravdu vybízelo – kolem displeje se totiž nenachází nic, co by v zmenšení bránilo. Nachází se zde pouze 13megapixelový fotoaparát, oznamovací LED dioda a dva senzory – jeden pro přiblížení, druhý pro detekci okolního světla.

Nicméně, pod samotným displejem se pak nachází tři klasická dotyková tlačítka. Jedná se samozřejmě o podsvícené senzorové klávesy, které však v praxi fungují poněkud rozpačitě. Často se mi při zhasnutí displeje stávalo, že tlačítka stále svítila. Zhasla pouze ve chvíli, kdy jsem zařízení restartoval. Nejedná se úplně o příjemnou situaci, protože neustále restartování není dobré na nervy. Doporučil bych výrobci lépe zapracovat na optimalizaci systému.

Dalším důležitým prvkem celé konstrukce je horní a boční stříbrný rámeček. Na první pohled se zdá, že se jedná o kovový materiál, ovšem opak je pravdou. Jde totiž pouze o plastovou imitaci. Jestliže byste se přesunuli na pravou stranu zařízení, našli byste zde hned čtyři hardwarová tlačítka – regulace hlasitosti,  zapnutí/vypnutí displeje a spoušť fotoaparátu. U spouště se na chvilku zastavíme.

Fotoaparát lze totiž velmi jednoduše a rychle spustit, a to pomocí dvojitého stisknutí tlačítka spouště. Funkce naštěstí funguje i při zhasnutém displeji. Pokud tedy chcete co nejrychleji zachytit určitý moment, tlačítko rozhodně využijete. Musím se však svěřit se svou ne úplně pozitivní zkušeností. Tlačítko někdy vůbec nereagovalo, pomohl opět restart zařízení. Bude se jednat zřejmě o chybu v softwaru.

Na pravé straně se mimo jiné nachází i očko na poutko, které je součástí balení. Člověk se při použití poutka cítí opravdu jako fotograf. Ještě lepší informací je, že Kodak myslel i na vášnivé posluchače hudby. Znamená to tedy, že i u modelu Kodak Ektra naleznete 3,5 mm jack konektor – nachází se na horní straně zařízení. Kodak se tedy „naštěstí“ neinspiroval u Applu, který tento „retro“ konektor u svých vlajkových lodí odstranil. Ve výsledku by se touto cestou Kodak vydat ani nemohl, jinak by nový model zcela zabil.

Říká se „to nejlepší na konec“. Největším tahákem celého telefonu je bezesporu hlavní fotoaparát, jehož místo je na zadní straně. Fotoaparát však velmi dobře klame svým vystouplým tělem. Oproti své konkurenci totiž nenabízí nijak zvlášť velký foto čip. Samotný foťák disponuje 21megapixelovým čipem, ale nenechte se zmást. Megapixely v praxi nic neznamenají a model Ektra je toho krásným příkladem. Telefon naštěstí skvěle padne do ruky a i přes vyšší váhu z rukou nevyklouzává.

Hardware a výkon

Po výkonnostní stránce se toho nedá Kodaku Ektra moc vytknout. Sem tam se ale telefon zadýchal, především v uzpůsobené aplikaci Fotoaparát. Nicméně, nedostal jsem se do situace, kdy bych měl vážný problém s nedostatkem výkonu, ba naopak. Telefon s přehledem zvládá mé denní aktivity – sociální sítě, maily a fotografie. Samozřejmě jsem nelenil a zařízení otestoval i v zátěžových hrách – průměrný výkon.

Srdcem celého přístroje je desetijádrový procesor MediaTek Helio X20 s taktem 2,3 GHz a grafický akcelerátor Mali-T880 MP4. Nabízí tedy vysoký výkon a velmi slušnou úsporu energie. O dočasně spuštěné aplikace a dokumenty se pak stará operační paměť o velikosti 3 GB. Uživatele jistě potěší přítomnost větší kapacity baterie, která činí krásných 3000 mAh, což je na dnešní dobu dostačující. S životností baterie na jedno nabití mohu přiložit jen kladné zkušenosti. Zařízení mi v každodenním provozu vydrželo i necelé dva dny.

Pokud vás zajímá úložiště telefonu, tak zbystřete. Model Ektra totiž nabízí standardních 32 GB (pro uživatele je dostupných asi 28 GB). Ty lze pak pomocí SD karty rozšířit o dalších 256 GB. Samozřejmostí je podpora nejnovějších LTE sítí (včetně 800 a 900 MHz), Bluetooth ve verzi 4.0 či Wi-Fi se standardem 802.11 b/g/n.

LTE modul v tomto případě funguje excelentně. Signál jsem měl i v místech, kde můj stařičký iPhone 5s nabízel pouze Edge. Velká pochvala tak míří do firmy Kodak.

Systém

Po zkušenostech s nejvyšší třídou jsem se optimalizace systému opravdu nebál. Výrobce se systémem odvedl dobrou práci, tedy alespoň co se uživatelského prostředí týká. V telefonu totiž najdete klasický Google launcher, který je takřka bez zásahů. Kodak zde přidal pouze některé své aplikace a zcela „překopal“ aplikaci Fotoaparát.

S optimalizací samotného prostředí si ale vývojáři zase tak velkou práci nedali. Jak jsem již zmiňoval výše, některé prvky telefonu si fungovaly jak chtěly, což není pro uživatele vůbec dobré. Co se však týká pádů aplikací či různých záseků, s ničím podobným jsem se nesetkal. Jelikož byl telefon představen na konci loňského roku, najdete zde operační systém Android ve verzi 6.0 Marshmallow.

Lehkým zásahem jsou však předinstalované aplikace typu Snapseed, antivirus AVG, OfficeSuite („free“ licence) a File Commander. První a poslední aplikace mi vůbec nevadily, ba naopak. Co jsem však nedokázal překousnout byla „appka“ AVG. Setkával jsem se s neustálými hláškami, které mě jen „otravovaly“ při mé práci.

V systému ale další úpravy nenajdete. Bohužel výrobce neimplementoval ani žádné speciální funkce typu gest. Postrádal jsem především gesto dvojitého poklepání na displej, kdy se pak zobrazovací panel rozsvítil.

Displej

Kodak Ektra není vzhledem k dnešní době vůbec pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 5,5” nabízí FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů). Co se barev týká, musím výrobce pochválit. Výborné jsou totiž nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly. Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu. Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben.

Fotoaparát

Z fotoaparátu jsem lehce na vážkách. Čip na zadní straně telefonu činí 21 megapixelů, disponuje dvojitou přisvětlovací LED diodou, a dokáže nahrávat 4K video. Objektiv pak má světelnost f/2.0, fázové ostření či elektronickou stabilizaci. Pochvalu si však zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je velmi povedená.

 Nicméně mne zajímalo, jak si foťák poradí v praxi. Byl jsem lehce zklamaný z toho, jak si poradí za horších světelných podmínek. Fotky jsou i za normálních okolností ostré a barvy jsou zcela přirozené. Inu, posuďte sami.

Baterie

O samotnou energii se stará akumulátor s kapacitou 3000 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, ovšem je třeba si dát pozor na náročnější aplikace, které si nějakou tu šťávu vezmou.

Pokud jste uživatel, který telefon příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na několikadenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USBmicro a druhý USB-C (součástí balení).

Závěr

Cíl amerického výrobce je jasný – být konkurenceschopný, a to za každou cenu. Společnost ale nečeká vůbec jednoduchá, nýbrž trnitá cesta. Na trhu je totiž již nějaký ten pátek hned několik dalších značek, které mají své zákazníky „jisté“.

Ačkoliv telefon disponuje dobrým displejem, excelentní baterií a i zajímavým designem, může zákazníky odradit absence čtečky otisků prstů a lehké nedokonalosti. Ale i přesto v rukou budete mít perfektní stroj, na který se můžete jednoduše spolehnout. Telefon na našem trhu můžete zakoupit od 12 000 Kč.

HEUREKAKodak Ektra na Heureka.czKodak EktraCena od 15 336 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Petr Plášil

27. 3. 2017, 22:40

3000mAh není excelentní kapacita, ale lepší nadprůměr. Za 7000 korun by díky elektronické stabilizaci stál za úvahu, ale za 12000 je zajímavý jen pro fandy Kodaku a designu. Přijde mi to jako takový pokus, aby mohli říct: „Zkoušeli jsme to, ale lidi to prostě nechtějí“ nebo spíš přístup: Nebudeme se moc namáhat, ale byla by škoda z prestiže značky Kodak z nostalgiků něco nevytřískat.

Petr Štěpánek

26. 3. 2017, 11:26

Ve fotoaparátech jim ujel vlak, ale měli zkušenosti s optikou atd. Takže jedinou šancí bylo začít dělat mobily, které nikdy nedělali. Geniální úsudek. Chápu, že dnes většina lidí fotí mobilem, ale ….. je otázka na jaký segment trhu se míří.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat