Samsung, Apple, Google – boj o dominanci v odvětví mobilních plateb začal

Samsung, Apple, Google – boj o dominanci v odvětví mobilních plateb začal
2016-03-03T07:35:52+02:00
• 3. 3. 2016
3

V září 2014 Apple seznámil veřejnost se svou představou o mobilních platbách pod názvem Apple Pay. Konkurence samozřejmě nespí, a proto jsme se později dočkali i řešení od Samsungu a Googlu. Především před řešením jihokorejské společnosti by se měly zbylé dvě společnosti této trojice mít na pozoru. Samsung Pay bylo v USA spuštěno v září loňského roku. Celkově se podařilo skrze tuto službu zaznamenat platby ve výši 500 milionů dolarů a 5 milionů zaregistrovaných uživatelů.

Samsung-Pay-vs-Apple-Pay-vs-Android-Payfoto: www.pocketnow.com

Pokud si porovnáme služby, tak například Apple od uvedení Apple Pay v roce 2014 využilo 12 milionů uživatelů. I Google není se svým řešením oproti Samsungu mobilních plateb výrazněji pozadu. Od uvedení v září 2015 službu jej rovněž využívá 5 milionů uživatelů. Za poznámku jistě stojí to, že do statistik spadají pouze ti uživatelé, kteří jednotlivé služby použijí alespoň jednou měsíčně.

Výhoda řešení Samsungu spočívá především v tom, že mobilní platby jsou umožněny i u celé řady stávajících pokladen. Apple své řešení nabízí pouze u konkrétních terminálů. Samsung se ve své tiskové zprávě zmínil o tom, že jeho cílem je zavést Samsung Pay do dalších lokací. A uživatelé by se měli dočkat do konce roku i nějakých novinek.

Samozřejmě je třeba zmínit také to, že mobilní platby lze uskutečnit na stále malém množství přístrojů. Statistiky ukazují, že pouze 6 % uživatelů iOS (zahrnuti jsou i uživatelé s Apple Watch) jsou schopni využít Apple Pay. Oproti konkurenci je zde ale jen malý rozdíl. Samsung umožňuje Samsung Pay pouze 4 % uživatelů, a Android Pay  je povolen dokonce pouze 1 % uživatelů.

Apple-to-install-NFC-payment-system-in-their-retail-stores-550x275

To samozřejmě brání tomu, aby došlo k ještě rychlejšímu rozšíření tohoto trendu. A nemůžeme opomenout také to, že ne všichni prodejci jsou při současných řešeních schopni mobilní platby přijímat. Služby jsou navíc stále omezeny na regiony. V České republice si tedy s největší pravděpodobností ještě nějaký ten pátek budeme muset počkat, než výrobci uvedení v titulku umožní mobilní platby i pro nás. Otázkou také zůstává to, jestli mobilní platby přinutí uživatele nahradit své plastové karty. Odpověď na tuto otázku je stále ještě ve hvězdách.

Zdroje: pocketnow.com, bloomberg.com, news.samsung.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Jiří Mrázek

3. 3. 2016, 18:36

Všechny zmiňované služby jsou v ČR plánované až na rok 2017 :)

Já jsem četl že se tomu minimálně KB, ČS a ČSOB věnují, což je nejsilnější trojka na trhu…. Uvidíme.

a co na to česká spořitelna? :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat