iOS9 může zničit přístroj s neoriginálními komponentami

iOS9 může zničit přístroj s neoriginálními komponentami
2016-02-06T10:00:59+02:00
• 6. 2. 2016
6

Apple je již dlouhá léta společností, která má svůj ekosystém ráda uzavřený. A tato uzavřenost se přenáší nejen v oblasti softwaru části, ale také u hardwaru. Zařízení by tak v případě jakékoliv poruchy mělo putovat do oficiálního servisu, kde se o opravu postarají certifikovaní opraváři. Samozřejmě, existuje i druhá – levnější – možnost. Využít neoficiální servis a třeba ušetřit na neoficiálních komponentách. A právě na tento případ se Apple zaměřuje v nové verzi mobilního operačního systému iOS 9.

Při aktualizaci na novou verzi systému totiž dochází k automatické kontrole komponent, kterými je zařízení vybaveno. V případě, že systém nalezne podezřelou komponentu (tj. komponentu, která není originální), uživateli se objeví tzv. chyba číslo 53. V takovém případě uživatel přijde o jakákoliv data a nenávratně si zablokuje telefon.

default-wallpaper-for-ios-9-on-iphone-ipad-610x431

Zatím se zdá, že se problém vztahuje především k neoficiálním home tlačítkům se senzorem Touch ID. Uživatelé by si tak měli dát před instalací pozor. Majitelé však o této možnosti „zničení“ jejich zařízení nejsou před aktualizací nijak varováni. Je otázkou, zda si to společnost může dovolit, a zcela jistě se dočkáme i několika stížností na tuto praktiku.

Na jednu stranu můžeme tento krok ze strany společnosti pochopit. Touch ID slouží ke snímání otisků prstů a je používáno například při ověřování plateb nebo místo zadání klasického hesla. Tudíž je i v zájmu uživatelů, aby byly komponenty originální. Druhá strana mince však nabízí otázku, zda není tento krok vůči uživatelům příliš tvrdý. Sama společnost se k situaci prozatím nevyjádřila.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Ondřej Lacuška (Adrien Angeldust)

7. 2. 2016, 13:35

Mozna se pletu, ale nemel by platit podobny princip jako u neoriginalnich dilu pro auta? Tam se take neco podobneho zkouselo a jestli se nepletu, tak se to resilo i u nejakeho soudu ze tato praktika neni mozna, aby cloveku prestalo fungovat zarizeni jako celek kvuli jednoho dilu. Mohli to vyresit jako u Androidu, kdy pokud ma clovek root tak nefunguje HCE na NFC, tak nemuze platit a ne udelat z telefonu cihlu. Proste deaktivovat necertifikovanou ctecku otisku, ale bricknout kvuli toho zarizeni je podle me moc.

petr dvorak

7. 2. 2016, 4:42

Apple se chová, jakoby ty přístroje jen pronajímal. Další test toho, co si kult Nakousnutého jablka nechá líbit.

Daniel Rokos

6. 2. 2016, 12:15

Když si někdo koupí drahý pěkný telefon tak musí platit za drahý a originální komponent.To je v pořádku a schvaluji.

David Nejeral

6. 2. 2016, 13:30

počkejte až si nedáte do svého auta originální kobereček a vybuchne vám motor. Samozřejmě výrobce auta to říkal.

petr dvorak

7. 2. 2016, 4:44

Slovo musí a schvaluju. Já ty Applisty nikdy nepochopím.

Petr Hošek

6. 2. 2016, 11:44

No a nekupto za ty prachy…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat