Apple prohrál patentový spor – má zaplatit 234 miliónů dolarů aktualizováno

Apple prohrál patentový spor – má zaplatit 234 miliónů dolarů [aktualizováno]
2015-10-17T09:10:13+02:00
• 17. 10. 2015
2

Aktualizováno 17. 10.

Na konci pracovního týdne se rozhodovalo, jestli Apple porušil patent univerzity na zvýšení efektivity procesorů. Porota zasedala 3,5 hodiny a rozhodla, že Apple bude muset platit neziskové organizaci WARF, jenž má na starost patenty v rámci univerzity.

WARF původně očekával, že výhrou získá přes 400 miliónů dolarů. Apple byl jiného názoru a mysleli si, že pokuta nepřevýší 110 miliónů dolarů. Nakonec se částka vyšplhala na 234 miliónů. WARF by využil tyto prostředky na podporu projektů a nejrůznějších výzkumů, ale k tomu je ještě daleko, jelikož se Apple hodlá odvolat.

Mezitím se mohou obě společnosti připravovat na další kolečko u soudu, jelikož se blíží spor ohledně novějších zařízení.

Původní článek 14. 10.

Není to tak dávno, co se uskutečnila jedna z největších soudních přestřelek mezi společnostmi Apple a Samsung. V tomto sporu vyhrál Apple, který si měl přijít na velkou. Avšak spor není zcela u konce, jelikož dochází ještě k některým změnám. Nyní ale sám Apple čelí žalobě, která ho může vyjít pěkné draze, byť mu díru do bankovního účtu neudělá.

WARF Home Slide CAMPUS - May2015

Konkrétně jde o spor s Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), což je organizace pro patenty a licencování pod University of Wisconsin–Madison. WARF vlastní patent, který se zabývá zvýšením efektivity procesoru a je platný od roku 1998.

WARF žaloval Apple za jeho porušení, přičemž soud rozhodl ve prospěch univerzity. Konkrétně se tento spor dotýká procesorů A7, A8 a A8X, které najdeme v iPhonech 5s, 6 a 6 Plus. Apple se zde hájí tím, že patent není platný a dokonce se již v minulosti pokoušel u patentového úřadu jej zneplatnit. Ten ale v dubnu rozhodl, že je vše v pořádku a patent nadále platí.

maxresdefault (1)

S tímto patentem měl v minulosti problém i Intel, konkrétně v roce 2008, ale vše bylo urovnáno mimosoudně. Nyní, po rozhodnutí, že Apple porušil patent, se bude určovat, jakou částku bude muset Apple zaplatit. Okresní soudce William Conley nastínil, že by škoda mohla vystoupat na sumu 862 miliónů dolarů, ale ani toto číslo nemusí být konečné.

Univerzita totiž vypustila druhou žalobu, která se týká procesorů A9 a A9X, jenž jsou použity v iPhonech 6S a 6S Plus, taktéž v iPadu Pro.

Zdroje: reuters.com, reuters.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Elder Master

14. 10. 2015, 9:46

čeho se ten patent týkal ?

Přemysl Vaculík

VIP 14. 10. 2015, 9:53

„…zvýšením efektivity procesoru…“

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat