Qualcomm propaguje podporu automatického ostření pro hybridní kamery

Qualcomm propaguje podporu automatického ostření pro hybridní kamery
2015-06-23T12:07:10+02:00
• 23. 6. 2015

V současné době jsou přibližně tři druhy ostření, jenž jsou využívány různě celou řadou telefonů. Jsou to tedy především PDAF – fázová detekce automatického ostření (Phase Detection Auto Focus), kontrastní a laserové ostření. Všechny tyto metody jsou už delší dobu známy, avšak podpora všech tří zároveň zatím chybí. To chce očividně společnost Qualcomm změnit.

Qualcomm-hybrid-auto-focus-camera Laser-auto-focus

Jde o to, že technologie fotoaparátů v telefonech, jak je známe dnes, se vyvíjí velmi rychle a uživatelé jsou náročnější každým dalším dnem. Jednou z důležitých vlastností kvalitního snímače v zařízení, je rychlost a kvalita ostření. Například Samsung u svého modelu S5 využil kombinaci PDAF a kontrastního ostření, zatím co snímač LG G3 i G4 obsahuje laserové a kontrastní. Qualcomm se tedy rozhodl, že do svých čipů zabuduje podporu pro všechny tři hlavní typy ostření.

Ještě zbývá říci, jak vlastně funguje laserové a PDAF ostření. PDAF se využívání i u DSLR fotoaparátů, a funguje jednoduše. Pomocí několika maskovaných pixelů v rozích, mezitím co je snímán obraz, se odhaluje, zda je pronikání světla ve fázi či nikoliv. Díky jejich vzdálenosti od sebe, světlo neproniká přímo ve fázi. Poté už pak snímač doostří tak, aby světlo pronikalo ve fázi. Lajcky řečeno, snímač postupně ostří dle dopadu světla na snímač.

Laserové řešení je složitější a vyžaduje i speciální součástku – senzor. Ten vyšle světlo a dle doby, za jakou se vrátí vyslaný paprsek, ostří na blízký, či vzdálený předmět. Bohužel ten typ má menší nevýhodu a tou je maximální vzdálenost, do které lze paprsek vyslat, aby se vrátil.

Podpora hybridního ostření už od výroby, je velmi dobrý nápad, který se, doufejme, rychle rozšíří. Ve videu výše se můžete podívat na ukázku toho, jak spojení těchto dvou zásadních metod ostření vypadá v praxi. Samozřejmě video je nutno brát s nadhledem a trochou humoru.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat