Apple žene firmu Ericsson před soud

Apple žene firmu Ericsson před soud
2015-01-15T08:45:51+02:00
• 15. 1. 2015
4

Název společnosti Ericsson se již  často neobjevuje ve spojení s mobilními telefony, aspoň ne u konkrétních modelů. Na druhou stranu se stále jedná o významnou firmu, která vyvíjí a buduje mobilní technologie, které následně i prodává dalším výrobcům.

Například patenty spojené s LTE technologií licencuje jiným firmám, které platí za využívání. V této oblasti se raději jednotlivé subjekty dohodnou na licenčních poplatcích, aby nedocházelo ke zbytečným šarvátkám u soudů, které by byly stejně zbytečné. Avšak Applu se nelíbí, jak je vytvářena cena takového licenčního poplatku, a proto žene Ericsson před soud.

apple_illuminated_logo_reuters

Konkrétně Apple argumentuje tím, že by cena měla vycházet z hodnoty čipu, a ne z hodnoty smartphonu. Ta je totiž mnohokrát větší a konkrétně u Applu se nejedná o malé částky. V tomto případě by mohl napomoci soud, jehož rozhodnutí nastaví strategii ve výpočtu ceny. Jestliže se jedná o zásadní patenty, měla by být cena spravedlivá a přiměřená.

Obě společnosti podepsaly v roce 2008 licenční dohodu, ale ta brzy vyprší. Pokud by soud rozhodl ve prospěch Applu, mohl by snížit náklady na výrobu iPhonů a iPadů. To ale automaticky neznamená, že by došlo ke snížení prodejní ceny.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Aple má laciný telefony, že je prodává tak draze je jeho problém.

Peter Kotrčka

15. 1. 2015, 15:46

súhlasím s postojom Applu

Martin Sadový

16. 1. 2015, 8:23

kdyby nebyl Apple taková patentová sv*ně, tak jsem otevřený diskusi. Objektivně cena by se mohla odvíjet i od ceny zařízení, protože čip může být levný, ale myšlenka řešení (patentu) k nezaplacení.

Peter Kotrčka

16. 1. 2015, 8:45

ale ja sdom to pochopil tak, že výrobca lacnejšieho telefónu by mal podľa ericssonu platiť za čip menej než výrobca drahšieho (cena čipu teda v podstate rovnaká, ale patentový poplatok za ten čip iný). pritom to že je ten druhý telefón lacnejší nie je závislé na tom čipe, ale napr. pretože je HW slabší, horšie spracovaný, …

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat