Apple si patentoval solární dotykový panel pro displeje

Apple si patentoval solární dotykový panel pro displeje
2013-02-06T09:00:53+02:00
• 6. 2. 2013
1

Největším problémem v současnosti u mobilních telefonů je zajisté baterie. Byť se neustále objevují nejrůznější technologie, které mají být doslova revoluční, tak za posledních pár let se ani jedna nedostala přímo do nějakého prodejního zařízení. Chvíli jsme zde měli dobu solárních mobilů. Většinou na zadní straně zařízení byl umístěn solární panel, který měl dle slov výrobce výrazně prodloužit dobu běhu na jedno nabití. Ve skutečnosti se tato novinka neujala, jelikož nebyla dostatečně efektivní. Nyní se zdá, že se v této oblasti chce angažovat a využít solární technologii.

patent2-130205-1

Americký patentový úřad US Patent and Trademark Office udělil v úterý patent společnosti Apple na hybridní technologii, který v sobě kombinuje kapacitní dotykový panel a solární panel. To znamená, že v případě dotykání se displeje, bude fungovat běžným způsobem. Pokud ale bude neaktivní, tak se aktivuje sběr solární energie, která se může použít pro chod systému, nebo se bude ukládat do baterie.

patent2-130205-2

Tento hybridní panel zřejmě bude mít funkci, kde bude moci opticky rozpoznat, jestli se blíží objekt (ruka/prst). V tomto případě se automaticky přepne, aby nedocházelo ke zpoždění při přímém dotyku displeje. Navíc zde bude speciální čip, který bude řídit distribuci získávané energie. Výhoda v této technologii je, že dojde k zachování tenkosti panelu, přičemž se nebude muset zvětšovat velikost zařízení. Z patentu navíc vyplývá, že se v budoucnosti využije u mediálního přehrávače nebo telefonu. Takže je možné, že se jedná o technologii, která se jednou objeví u iPhonu. Prozatím jsme neviděli ani jeden prototyp, takže si budeme muset počkat.

Možná si ale říkáte, že jste něco podobného viděli. V roce 2011 na veletrhu CTIA se již objevila přímá demonstrace podobné technologie, která pracovala na stejném principu, ale nekombinovala v sobě dotykovou vrstvu. Jednalo se o tenký průhledný film, který se mohl stát součástí samotného displeje. Sám o sobě dokázal generovat energii, a to i pod zářivkami. Bohužel jsme od té doby neviděli praktické využití.

Možná se blíží doba, kdy opravdu displeje nebudou tak velkými žrouty energie a ve své nečinnosti ji spíše budou získávat. Prozatím se ale jedná o poněkud vzdálenou budoucnost, jelikož jsou zde problémy, které by znehodnotily kvalitu obrazu na smartphonu. Možná se ale nakonec dočkáme, byť by bylo lepší se posunout v oblasti baterií na novou úroveň.

Zdroj: appleinsider.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Lubomír Čáslava

6. 2. 2013, 15:07

Už jen vymyslet aby sluníčko zasvítilo i v kapse a bude to super :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat