Xiaomi Mi Note 2 jako skvělá alternativa za „bombový“ Note 7

Xiaomi Mi Note 2 jako skvělá alternativa za „bombový“ Note 7
2016-12-11T13:23:36+02:00
• 11. 12. 2016
9

Před několika měsíci Xiaomi představilo zbrusu nový model Mi Note 2, který jako by z oka Galaxy Note 7 vypadl, hlavně díky zakřivenému displeji po stranách. Není tedy divu, že se jedná o jeho přímého konkurenta. Avšak to není jediná jeho novinka, která stojí za řeč. Očividně se jedná o top model, už jen z pohledu základních specifikací.

img_3353

Xiaomi Mi Note 2 vás zaujme také díky použitému foťáku na zadní straně, který je dodáván společností SOny. Nabízí takřka 23 MPx a podpora 4K videí je samozřejmostí. Určitě za zmínku také stojí plná podpora LTE frekvencí. Poprvé Xiaomi uvedlo smartphone, který se může již od začátku představení pyšnit globální podporou. To znamená, že ani v České republice nebudete mít jakýkoliv problém.

Balení

Na první pohled je zřejmé, že výrobce sází na jednoduchý design, tak jako jablečný konkurent. Ale to firmě nemůžeme mít vůbec za zlé, protože jak se říká, „v jednoduchosti je prostě krása“. Na přední straně se nachází malé logo výrobce, které splývá s barvou celého obalu. Jestliže bychom se bavili o zadní straně, najdeme zde hlavní specifikace telefonu, jak to známe od ostatních výrobců. Ovšem s tou výjimkou, že je vše v čínštině. Nicméně, ihned po otevřením krabičky na vás bude čekat vaše chtěné zařízení, které na sobě bude mít ochranné folie.

img_3305 img_3321

Ve zbytku balení vás však nečeká nic zvláštního. Kromě telefonu zde máme nabíječku s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-C a druhý klasický USB-A. Vedle hromady příruček a brožurek na vás také čeká průhledný, plastový kryt, který je velmi náchylný na drobné škrábance. Takřka po prvním dnu používání se na něm objevily malé škrábance. Špuntová sluchátka a ani jiné příslušenství zde nehledejte.

Design a konstrukce

Jestliže bych do rukou uchopil loňský a současný model, budu mít vedle sebe naprosto odlišná zařízení. Na první pohled je totiž znatelné, že se výrobce rozhodl pro design svého konkurenčního Galaxy Note 7. Jak si tedy můžete sami všimnout, jedná se o přímého a levnějšího konkurenta, který zapůsobí nejen svým vzhledem, ale také základní výbavou a cenou.

V rukou telefon opravdu ucítíte, jedná se totiž o opravdového obra s úhlopříčkou displeje 5,7”. Samotný displej pak nabízí OLED technologii s rozlišením Full HD, tedy 1080 x 1920 px. Ihned nad samotným displejem se pak nachází prostor pro výstup zvuku při telefonním hovoru a 8megapixelový fotoaparát.

img_3335 img_3347

Pokud bychom věnovali pozornost zadní straně, zaujme vás především velmi čistý a povedený lesklý design. Zde se mimo jiné nachází hlavní kamera, která nabízí neuvěřitelných 22,56megapixelů a je opravdovou špičkou mezi smartphony. Vedle foťáku se pak nachází přisvětlovací LED dioda. Pod samotným fotoaparátem pak najdeme logo výrobce a další zbytečné a nepříliš vkusné texty.

img_3396 img_3407 img_3414

Jsem opravdu rád, že se Xiaomi neinspirovalo u konkurenčního Applu a 3,5mm jack konektor zachovalo. Mimochodem, najdete jej na horní straně telefonu. Na levé straně pak najdete pouze malý šuplíček pro dvě SIM karty a toť vše. Veškerá tlačítka totiž najdete na druhé straně – ovládání hlasitosti zvuku a tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje. Zadní strana je bohužel nevyjmutelná, tudíž na microSD kartu zapomeňte.

Hardware a výkon

Po výkonnostní stránce se nedá Mi Note 2 absolutně co vytknout. Neměl jsem vůbec žádný problém s nedostatkem výkonu, a to ani ve chvíli, kdy jsem spustil náročnější aplikace. Telefon je určený pro opravdové milovníky brutálního výkonu, až jsem byl sám překvapen.

img_3445

Nicméně, pod šasi tepe procesor Snapdragon 821 od společnosti Qualcomm. Jedná se o lehce upravenou verzi, neboť je taktovaná na 2,35 GHz. Uživatele jistě potěší přítomnost velké kapacity baterie, která činí krásných 4070 mAh, což je na dnešní dobu naprosto dostačující. Každý den jsem kolem večera měl stále kolem 30 procent, a to jsem telefonu dával opravdu zabrat. Neustálé Wi-Fi hotspoty byly na denním pořádku. Byl to obrovský odskok oproti mému iPhonu 5s, který musím nabíjet i dvakrát denně.

Pokud vás zajímá vnitřní úložiště telefonu, tak se podržte. Model Mi Note 2 totiž nabízí standardních 64 GB, ovšem můžete si zakoupit i verzi se 128 GB úložištěm. O zpracování dočasně spuštěných aplikací se pak postará operační paměť o velikosti 4 GB, anebo 6 GB. Opět si zde můžete vybrat, kolik RAM vlastně chcete. Velkou pochvalu si zaslouží inženýři Xiaomi, protože snad vůbec poprvé přidali plnou podporu nejnovějších LTE sítí (včetně 800 a 900 MHz). Dále zde najdeme Bluetooth ve verzi 4.0 či Wi-Fi se standardem 802.11 b/g/n.

Systém

Po zkušenostech s nižší třídou jsem se optimalizace systému lehce bál. Nebudu lhát, chvíli jsem přemýšlel, zda telefon vůbec spustit a do recenzování se pustit. Nakonec jsem se odhodlal a telefon zapnul. Vůbec ničeho nelituji, protože jsem se do samotného zařízení naprosto zamiloval. Opravdu, kdybych měl možnost výměny iPhonu 5s za Mi Note 2, ani vteřinu bych neváhal. Již při prvotním spuštění mě systém zaujal. Jedná se totiž o zcela přepracované prostředí MIUI 8 s Androidem 6.0.1 Marshmallow, které se podobá iOS, takže jsem byl „jako doma“.

gsmarena_004

Výrobce si se systémem opravdu pohrál, protože trhané animace či záseky jsem nezaznamenal. Vývojáři přinesli také hodně nových funkcí, jako je například dvojité poklepání pro odemknutí displeje a další. Systém je opravdu velmi dobře optimalizován, a tak se nesetkáte s žádnými trhanými animacemi. Velká pochvala tak ode mne putuje do společnosti Xiaomi.

Displej

Mi Note 2 není vzhledem k dnešní době vůbec pozadu, tedy alespoň co se displeje týká, který na ploše s úhlopříčkou 5,7” nabízí Full HD rozlišení, přičemž displej je typu OLED. Co se barev týká, musím čínského výrobce opět pochválit. Výborné jsou totiž nejen barvy, ale též rozsah jasu i pozorovací úhly. Navíc zakřivený displej dává všemu „větší koule“. Nechybí zde samozřejmě ani senzor pro automatickou regulaci jasu Jestliže se tedy nacházíte na slunečním světle či v naprosté tmě, jas bude skvěle přizpůsoben.

img_3435 img_3428

Fotoaparát

Z fotoaparátu jsem lehce na vážkách. Čip na zadní straně telefonu činí 22,56 megapixelů, disponuje přisvětlovací LED diodou, a dokáže nahrávat i 4K video. Objektiv pak má světelnost f/2.0, fázové ostření či elektronickou stabilizaci. Pochvalu si však zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je velmi povedená.

img_3353 img_3347

Nicméně, mne zajímalo, jak si foťák poradí v praxi. Byl jsem opravdu překvapený, jak si poradí za horších světelných podmínek. Fotky jsou i za normálních okolností ostré a barvy jsou zcela přirozené. Inu, posuďte sami.

img_20161116_132307 img_20161116_132320

img_20161116_132343 img_20161119_152037_hdr img_20161119_152050 img_20161121_100530

Baterie

O samotnou energii se stará vyjmutelný akumulátor s kapacitou 4070 mAh. Výdrž baterie mě velmi mile překvapila. Přes den se na něj můžete opravdu bez problému spolehnout, ovšem je třeba si dát pozor na náročnější aplikace, které si nějakou tu šťávu vezmou.

Pokud jste uživatel, který telefon příliš často nevyužívá, pak je zde velmi velká šance, že se dostanete i na několikadenní výdrž. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-C a druhý klasický USB-A (součástí balení).

Brutálně rychlá čtečka otisků prstů

Pro každodenní účely používám iPhone 5s a velmi mile mě překvapilo, jak si s otiskem prstů poradilo Xiaomi Mi Note 2. Vlastně funguje daleko lépe a rychleji než právě u mého iPhonu. Musím se přiznat, lehce mě to nakrklo. Je to však velmi dobrý důkaz toho, že to prostě a jednoduše jde i u konkurence.

img_3374

Závěr

Cíl čínského výrobce je jasný – být konkurenceschopný, a to za každou cenu. Společnost ale nečeká vůbec jednoduchá, nýbrž trnitá cesta. Na trhu je totiž již nějaký ten pátek hned několik dalších značek, které mají své zákazníky „jisté“.

Ačkoliv telefon disponuje skvělým displejem, čtečkou otisků prstů, baterií a i designem, zabíjí ho cena. Ale i přesto v rukou budete mít perfektní stroj, na který se můžete jednoduše spolehnout. Telefon na našem trhu můžete zakoupit od 17 999 Kč.

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Xiaomi Mi Note 2 děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Petr Adamíra (WapDrak)

17. 3. 2017, 10:39

Nemůže nijak konkurovat galaxy note, když nemá pero.

Design jako Samsung, prostředí jako Apple. Opravdu nechápu, že to autor ještě vychvaluje… A bez S penu, jak bylo řečeno, obyč phablet…

Zdeněk Koutský

VIP 20. 3. 2017, 8:07

Výrobce se inspiroval u své konkurence a povedlo se mu vytvořit velmi obstojné zařízení. Proč bych tedy telefon nemohl vychválit, když si to zaslouží?

Musím se přidat – konkurencí nebo alternativou pro Note od Samsungu by byl, kdyby měl stylus, ale bez něj je to jen další phablet. Možná i dobrý, ale to, co Noty odlišuje od zbytku, je právě S-pen…

Petr Kobelka

11. 12. 2016, 17:43

Je to tak a pochopí to jenom ten, kdo s Notem pracuje! Je to jako srovnávat hrušky s jabkama!!!

StavebnyStroj

11. 12. 2016, 15:51

Porovnávate neporovnatelné. Dizajn je podobný, ale iné okrem androidu nemá nič spoločné s Galaxy Note 7.

Tomi Hujčák

11. 12. 2016, 13:55

Mate tam chybu o rozliseni. QHD uvedene ako 1920×1080.

Petr Štěpánek

11. 12. 2016, 13:37

Až to bude mít stylus můžeme se bavit o konkurenci pro Note od Samsungu. Zatím se cokoliv Note od konkurence tomu ani neblíží. Bohužel.

Petr Kobelka

11. 12. 2016, 13:37

Mám dotaz: jak ho můžete srovnávat s S-Note 7, když nemá integrovaný stylus a sPen? Jde to vůbec nějak nahradit?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat