T-Mobile aneb výhodné tarify pro státní správu

T-Mobile aneb výhodné tarify pro státní správu
2019-06-20T21:08:52+02:00
• 19. 12. 2016

V minulých týdnech jsme vás informovali o tom, jak žalostné tarify jsou v České republice nabízeny zákazníkům. Česká republika se umístila mezi nejhoršími státy v Evropské unii. Hodnoceny byly ale pouze tarify určené pouze pro fyzické osoby. Operátoři nabízejí také služby pro svou firemní klientelu. A právě nabídka tarifů pro firmy je mnohdy znatelně odlišná od toho, co je nabízeno fyzickým osobám. S pomocí Registru smluv jsme se podívali na to, jaké tarify jsou nabízeny pro subjekty státní správy. V našem seriálu zhodnotíme postupně nabídky všech 3 operátorů. Po analýze nabídek pro Vodafone a O2 jsme se v posledním dílu našeho porovnávacího seriálu podívali na T-Mobile.

t-mobile

ZPŮSOB HODNOCENÍ

Stejně jako v předchozích případech, tak i v rámci porovnání pro T-Mobile jsme se prvotně zaměřili na neomezené tarify. Zajímají nás tedy pouze neomezené tarify s datovými limity. Pro testování jsme tedy využili tarifů S námi bez hranic a Síť nesíť. Využíváme údajů uvedených v oficiálním ceníku. Ceny jsou uvedeny vždy bez DPH. V případě T-Mobile bylo čtení z ceníku o poznání komplikovanější. Ceny bez DPH jsou uvedeny v ceníku pouze a jen pro malé podnikatele. Ceny jsou u těchto klientů ale nastaveny stejně jako u fyzických osob.

Ceník T-mobile u tarifů Síť Nesíť

Ani T-Mobile se od předchozích operátorů u svých nabídek pro subjekty státní správy neliší. Kromě mobilního tarifu nabízí také přidružené služby. Operátor tak nabízí slevu na volání a psaní SMS zpráv v zahraničí, nebo pro státní správu nabízí zvýhodnění rozpočet pro nákup hardwaru a softwaru. Způsobu hodnocení jsme se detailně věnovali v prvním článku.

O2 a struktura smluv

T-Mobile nás v rámci struktury svých smluv celkem zklamal. Zatímco předchozí operátoři ve výsledných smlouvách uvádí rovnou k danému tarifnímu plánu i cenu bez DPH, T-Mobile cenovou nabídku uvádí zcela odlišně. U většiny porovnávaných smluv jsme se setkali s tím, že k jednotlivým tarifům byla uvedena pouze procentní cena. Kromě toho, T-Mobile ještě v jedné tabulce uvádí, co se u této konkrétní nabídky mění oproti standardu. Tarif, který v oficiální nabídce nemusel být přímo neomezený, operátor může pomoci dodatku na neomezený upravit. To nám tedy výsledné porovnání značně zkomplikovalo.

A stejně jako v předcházejících případech musíme apelovat i na samotné subjekty státní správy. Některé z nich totiž do Registru smluv uvádí smlouvy pouze bez udávaných cenových nabídek. A takové smlouvy jsou nám, zájemcům o informace, ve většině případů k ničemu. I díky této nepříjemnosti se nám podařilo zanalyzovat nabídky pouze u 3 subjektů. Uváděné ceny se odvíjí od ceníku, který je uvedený zde.

TARIFY S DATOVÝM LIMITEM DO 1 GB

Operátor nenabízí pro zákazníky neomezený tarif s datovým limitem do 1 GB. V rámci této kategorie můžeme zmínit pouze tarify S námi v sítích, S námi pro mladé a S námi v sítích+. U všech těchto zmíněných tarifů mají uživatelé zcela zdarma SMS zprávy do všech sítí a volání na čísla pod společností T-Mobile. Kromě toho nabízí operátor také datový limit v rozmezí od 50MB (S námi v sítích) do 700MB ( S námi pro mladé). Tarif S námi v sítích je dostupný za 288,43 Kč bez DPH a S námi v sítích+ za 453,72 Kč bez DPH. Tarif S námi v sítích pro mladé je určený pouze pro studenty do 26 let za cenu 399 Kč s DPH.

Pro  firemní zákazníky jsme s cenou velmi podobnou. U Města Jičín se nám podařilo zjistit, že na všechny výše uvedené tarify má město slevu 20 % na tarify Síť nesíť. Jinak pro město není k dispozici žádná sleva na neomezený tarif. Zástupci města Jičín zaplatí dále 123 Kč za 400 MB datový limit. Obdobně tomu je i u druhé porovnávaného subjektu – Vyteza. Cena se v této kategorii výrazněji neliší.

TARIFY S DATOVÝM LIMITEM DO 5 GB

U nabídky do 5 GB je již nabídka pro běžné zákazníky více rozmanitá. Do této kategorie nám zapadají tarify S námi bez hranic, S námi bez hranic+ a S námi síť nesíť. Tarif S námi sít nesíť je zřejmě to nejběžnější, s čím se zákazník setká. Neomezené volání a SMS zprávy s 1,5GB datovým limitem za 619,01 Kč bez DPH. Tarify S námi bez hranic se liší pouze nabídkou datového limitu. S námi bez hranic s 3GB datovým limitem a S námi bez hranic+ s 5GB limitem. U obou těchto tarifů má zákazník zároveň nastaveny určité volné minuty v zahraničí. První jmenovaný tarif nabízí T-Mobile za 825,62 Kč bez DPH, druhý jmenovaný tarif pak za 1 238,84 Kč bez DPH.

U subjektů státní správy jsme u čísel trochu jinde. Vyteza a Základní škola u svatého Štěpána zaplatí za tarif bez dat 300, nebo 350 Kč. Město Jičín, jak jsme již uvedli, má nabídnutou 20% slevu na tarif S námi síť nesíť.

Operátor kromě toho ale pro tyto subjekty nabízí Mobilní internet s různými datovými limity. 1,5GB internetu nabízí T-Mobile nejvýhodněji za 164 Kč, 3GB datový limit pak za 247 Kč. V obou případech byla tato cena nabídnuta u Města Jičín. Bohužel zde nevíme, jak to má operátor s doplatkem k tarifu, jelikož tarif S námi síť nesíť v ceně obsahuje 1,5GB datový limit. Za tarif s 1,5GB datovým limitem je pro subjekt Vyteza nabídnut za 474 Kč. Základní škola u svatého Štěpána pak v součtu zaplatí 650 Kč za tarif s 3GB dat.

TARIFY S NEJVYŠŠÍM DATOVÝM LIMITEM

Ačkoliv T-Mobile v případě zákazníka nabízí tarify spadající do této kategorie, u všech námi porovnávaných subjektů do této kategorie nespadá ani jeden tarif. T-Mobile u nich nenastavil dostatečně vysoký datový limit, a proto tuto kategorii musíme označit za nevyhodnocenou.

ZHODNOCENÍ

Porovnání tarifů pro subjekty státní správy u T-Mobile pro nás bylo největším oříškem. T-Mobile nabízí pro své zákazníky procentuální slevu pro tarify uvedené v ceníku. Kromě toho ještě operátor mnohdy upravuje nastavení jednotlivých tarifů skrze určité doložky. My tak pouze na základě těchto dat vypočítáváme konečnou cenu bez DPH. Otázkou je, jestli tento výpočet je správný.

I z těchto výsledků se nám podařilo zjistit, že operátor subjekty státní správy dokáže zvýhodnit. Bohužel musíme rovněž podotknout, že vzorek u posledního testovaného operátora byl opravdu malý. Zde se tedy oplatí také apelovat na samotné subjekty veřejné správy, kteří smlouvy nezveřejňují v takové podobě, aby mohla být nabídka tarifů provedena.

VÝZVA

Jak jsme uvedli v úvodu článku, vycházíme z Registru smluv a hodnotíme pouze subjekty státní správy. V rámci komplexního hodnocení bychom chtěli v redakci zhodnotit i tarify pro ostatní firemní zákazníky. Pokud byste se tedy chtěli zapojit do této analýzy, můžete nám na redakční email zaslat ceník operátora pro vaši konkrétní společnost. Veškeré údaje budeme samozřejmě anonymizovat.

Cenové nabídky zasílejte na: redakce@dotekomanie.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat