EU chce potrestat „Google“ za zneužívání svého postavení

EU chce potrestat „Google“ za zneužívání svého postavení
2016-10-02T09:54:17+02:00
• 2. 10. 2016
5

Android je dominantním systémem na smartphonech hlavně díky tomu, že je prakticky zadarmo. Avšak to není jedinou výhodou. Google se stará také o doplňkové služby a aplikace, které nejsou sice hlavní součástí, ale dotváří celý ekosystém, jenž dává uživatelům spoustu nástrojů zdarma. Google se o Android stará, přičemž se snaží, aby výrobci, kteří chtějí Google služby, nevytvářeli nejrůznější porty, které by zbytečně fragmentovaly trh a znemožňovaly vzájemnou kompatibilitu.

google-eu3-fade-ss-1920-800x450

Není tajemstvím, že výrobci musí podepsat smlouvu o nevytváření nejrůznějších odnoží založených na Androidu bez Google služeb. V podstatě se dá říci, že pokud chce výrobce používat systém od Googlu s jeho službami, tak na všech smartphonech s Androidem musí být Google služby. Nemohou tak produkovat část zařízení bez nich. Příkladem může být Amazon, jenž používá Android, ale má na nich vlastní ekosystém.

Avšak toto jednání se nelíbí Evropské unii, která hodlá vést spor s Googlem, respektive s mateřskou společností Alphabet. Dle dokumentu, který má Google od dubna tohoto roku a další strany od minulého týdne, nemůže Google platit výrobcům finanční odměny za předinstalovávání jeho služeb. Navíc EU chce zamezit, aby Google netrestal výrobce za nedodržení podmínek, případně aby nevyhrožoval.

EU také dodává, že případná pokuta by měla být dostatečně odstrašující. Měly by vycházet z výnosů ze služeb jako AdWords, Play Store a vyhledávání. Mohlo by se tedy jednat o miliardovou částku.

Samozřejmě „není kouře bez ohně“. Stížnost podal FairSearch, což je vlastně lobbistická skupina, za kterou stojí společnosti jako Nokia, Oracle, TripAdvisor a další.

Komentář

Osobně nechápu jednání EU. Google je sice v současnosti dominantním v mnoha oblastech, ale rozhodně to není založeno jen na pobídkách pro výrobce smartphonů. Případně že upřednostňuje své služby ve svém vyhledávání.

Ano, jeho chování může být minimálně zvláštní, ale pokud někdo podepíše smlouvu, nemůže přijít jakýkoliv orgán, který nařídí, že tresty za porušení podmínek nebudou existovat. Výrobci věděli do čeho jdou a pokud by to bylo nevýhodné, nesouhlasili by.

Navíc celé toto řízení nijak nenapomůže konkurenci. Příkladem může být právě Česká republika, kde má Google velmi silného protihráče v podobě Seznamu. Ten investuje nemalé prostředky do vývoje a je stále oblíbeným nejen vyhledávacím nástrojem. Změnil svou strategii a daří se mu bojovat s Googlem.

EU si zřejmě myslí, že touto pokutou napomůže konkurenci, ale to není vůbec pravda. Pokud nejsou ostatní hráči na trhu dostatečně inovativní a nemohou nalákat zákazníky nyní, nic se nezmění ani po pokutě. Navíc uživatelé se sami rozhodují, co budou používat a co ne. Zde jednoduše jdou za službami Googlu, jelikož jsou prakticky zdarma pro běžné použití a navíc jsou lokalizovány na konkrétní trhy.

Celá situace mi připomíná takzvaný ballot screen, kde Microsoft musel ve svém operačním systému nabízet prohlížeče webových stránek od jiných společností. Ve výsledku se jednalo jen o zbytečný dotaz, jelikož uživatelé si vybrali opět to, na co byli zvyklí a s čím byli spokojení.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Podělaná socialistická EU no…

Nevim co zase řeší tohle je absolutně banální věc a pokud nechce mit člověk ty aplikace v mobilu tak si je bud vypne nebo odinstaluje . Eu řeší proste sracky.!

#Czexit !
#Googlexit ? :-)

Jebat EU

Miroslav Pelej

2. 10. 2016, 12:20

Ať jde celá EU konečně už do hajzlu ,místo aby dělali něco pořádného tak se serou do všeho možného a pak to tak vše vypadá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat