Apple musí zaplatit pokutu 3 miliony dolarů za porušení patentů

Apple musí zaplatit pokutu 3 miliony dolarů za porušení patentů
2016-09-26T07:45:06+02:00
• 26. 9. 2016
3

V minulém týdnu bylo Applu nařízeno uhradit 3 miliony dolarů za porušení patentů. Toto rozhodnutí bylo vydáno soudem v Delaware. Žalující stranou byla společnost MobileMedia, kterou částečně vlastní třeba Sony a Nokia. Spor započal již v roce 2010, kdy se týkal celkem 16 patentů. V průběhu tohoto řízení došlo ke snížení požadavků na porušení pouze jednoho patentu.

Apple-court

3 miliony dolarů bude muset Apple zaplatit za porušení patentu týkající se umlčení telefonu při příchozím hovoru, aniž by to volající věděl. A právě tato funkce, kterou řada uživatelů mobilních přístrojů využívá, si nechala patentovat společnost MobileMedia.

Celý případ je okořeněn také tím, že MobileMedia je společností, která se zabývá pouze sběrem patentů. V jejím portfoliu byste tak marně hledali nějaký výrobek či nabízenou službu. Celá společnost se tak stává tzv. patentovým trollem, který využívá patenty v boji proti dalším korporacím.

I přesto se nejedná o velké vítězství pro MobileMedia. Na počátku sporu požadovala úhradu škody v celkové výši 18 milionů dolarů. Konečný verdikt se tak může k tomuto 6 let trvajícímu sporu jevit spíše jako neúspěch.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Natsu Wolfox

26. 9. 2016, 8:01

neřekl bych ze je to neúspěch když je to proti Apple a když z 16 na 1 a je to stále 3 miliony

Jiří Smrž

26. 9. 2016, 10:13

Beru v úvahu to, že za 6 let dlouhý soudní spor (který sám o sobě stojí dost peněz) se oproti původnímu požadavku jedná o dost menší částku. Souhlasím ale, že jsem na konec článku přidal spíše subjektivní hodnocení. :-)

Ján Valkovič

26. 9. 2016, 17:32

… ak sa na to pozriem s ohladom na fakt, ze cash apple je viac 200 mld USD, tak Apple boli asi faktura za pravne sluzby ako odskodne trollovi MobileMedia, ktoremu 3 miliony dolarov pravdepodobne nepokryli ani naklady na spor :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat