Samsung Galaxy S6 EDGE – přivítejte krále designu recenze

Samsung Galaxy S6 EDGE – přivítejte krále designu [recenze]
2015-06-23T09:30:39+02:00
• 23. 6. 2015
1

Samsung letos představil dva top modely – Galaxy S6 a S6 Edge. Právě druhý zmíněný zaujal širokou veřejnost nejvíce, hlavně díky svému zakřivenému displeji. Výrobce zariskoval a pokusil se přinést na mobilní trh něco jiného, než jsme zvyklí.

Balení

Samsung upustil od ekologicky nažloutlých materiálů a rozbalovat budete krásnou bílou papírovou krabičku. Uvnitř balení nalezneme klasicky nabíječku, která má funkci Fast Charging pro rychlejší doplnění energie do zařízení. Dále na vás v balení čeká kvalitní USB kabel, jehož délka je konečně větší než u předchozích modelů. Nikoho nepřekvapí nezbytnost manuálu, tzv. vysouvátko na slot nanoSIM karty, a jako poslední věc na vás čekají sluchátka se skvělým designem a náhradní gumičky různých velikostí. Celkově na vás nečeká nic překvapivého.

20150622_130028 20150622_130052 20150622_130445

KONSTRUKCE

Samsung přichází s naprostou novinkou v podobě zahnutých boků displeje, čímž zajisté určuje, jak se budou v budoucnosti telefony vyvíjet. Samsung Galaxy S6 a Samsung Galaxy S6 EDGE se mezi sebou liší pouze zahnutými boky, přičemž jejich hardware uvnitř zůstal stejný.

20150622_130119

Už při prvním úchopu budete vědět, že se jedná o jedno z nejkvalitněji zpracovaných zařízení a preciznost při výrobě byla na prvních příčkách. Zařízení v ruce vyvolává skvělý pocit, a pokud porovnáte jakýkoliv plastový telefon, bude se vám zdát jako hračka pro děti. Tenhle pocit jsem měl osobně já, když jsem po hodině vzal do rukou LG G2.

Samsung pro model EDGE zvolil materiály skla a kovové konstrukce. Hrany přístroje jsou vybroušeny, aby budily dojem luxusního zařízení, při výrobě se nezapomnělo ani na tlačítka, jež jsou také broušena a z kovu. Při pokusu o jakékoliv ohnutí nemáte šanci a řeč nemůže být ani o jakémkoliv vrzání, vše perfektně drží. Použitým sklem je osvědčený Gorilla Glass 4 na obou stranách přístroje.

Na druhou stranu perfektní dojem skla kazí fakt, že je na přístroji extrémně vidět každý otisk prstů, a aby vypadal telefon neustále skvěle, nezbyde vám nic jiného, než jej neustále čistit.

Samsung do spodní části přístroje umístil 3,5 mm jack konektor pro sluchátka, vedle něj pak nalezneme microUSB pro nabíjení a přenášení dat a úplně na pravé straně je umístěn reproduktor. Levá strana zařízení obsahuje pouze dvě tlačítka pro úpravu hlasitosti, jež mohla být umístěna trochu níže. Na pravém boku nalezneme pouze tlačítko pro vypnutí a zapnutí přístroje/displeje. Horní část skrývá elegantně ukrytý slot na nanoSIM kartu, uprostřed je infračervený port pro ovládání například televize a vpravo je malý otvor druhého mikrofonu.

(Mobil jsem před focením nečistil od otisků, abyste měli lepší představu, jak moc je to vidět.)

 20150622_130127

Na přední spodní straně zařízení je typické domovské tlačítko Samsungu, které bylo vylepšeno novým senzorem otisku prstu, nově je totiž možné prst pouze přiložit, co je na jeho funkčnosti znát. Levá část skrývá tlačítko pro multitasking a napravo je známá šipka umožňující navrácení se o krok zpět. Část nad displejem nese nápis značky Samsung a sluchátko pro telefonní hovory.

Vedle jsou umístěny senzory jasu a pro rozpoznání přiložení k uchu při hovoru. Velmi důležité je podotknout, že vedle těchto senzorů je i notifikační LED dioda, jejíž barvy bohužel nijak neupravíte. Na pravé straně je umístěn fotoaparát pro pořizování selfie nebo pro video hovory.

20150622_130140

Zadní strana zařízení je velice kluzká, a pokud jste zvyklí mít položený telefon na břiše, např. při sledování TV, bude vám zařízení neustále klouzat. V horní části zad je umístěn fotoaparát, jenž je vystouplý a celkovému designu docela kazí vzhled. Na pravé straně byly umístěny prvky přisvětlovací LED diody a senzoru pro měření tepu.

 20150622_130145 20150622_130204

Při držení telefonu máte pocit, že se jedná o velice kvalitní a luxusní zařízení. Telefon z ruky však vyklouzává, což není příliš dobré díky náchylnosti kovu. V kapse se S6 EDGE nosí skvěle a nijak jej nebudete pociťovat při sedání apod. Křivky u zahnutého displeje jsou navíc velmi příjemné při držení a pomáhají vám pro lepší manipulaci. Zařízení je celkově velmi líbivé, vaše okolí velmi zaujme a nenechá jediné oko bez povšimnutí.

20150622_130219 20150622_130236 20150622_130246

DISPLEJ

Displej je jedním slovem parádní. Osobně jsem zvyklý na IPS, což mělo za následek to, že jsem si musel chvíli zvykat. Co mi však pocit z přesycených barev zcela vynahradilo, bylo rozlišení, které dosáhlo na skvělých 2 560 x 1 440 pixelů. Jemnost displeje 576 DPI je úžasná a nemáte absolutní šanci najít pixely ani při velkém přiblížení očí, zde musím Samsung jednoznačně pochválit.

s6disp

QHD displej dělá své a používání EDGE je jedna velká radost a balzámem pro oči, při sledování filmů, hraní her anebo prohlížení fotek budete žasnout, jak skvělý displej může společnost vyrábět. Při používání na přímém slunci nemáte absolutně žádný problém cokoliv přečíst a v podstatě vám bude úplně jedno, jestli stojíte ve stínu nebo na přímém letním slunci. Pozorovací úhly jsou znovu perfektní a u velikosti jasu si dal Samsung znovu záležet.

Při používání telefonu ve tmě vám nebude vadit světlo displeje, protože si jej můžete snížit na opravdu minimální hodnoty a naopak při slunečním dnu bude displej doslova zářit. Nastavení na maximální hodnotu jasu se však velmi podepisuje na výdrži baterie a na zahřívání, kdy je přístroj velmi teplý. Okraje zahnutého displeje poskytují funkce navíc, o kterých si povíme v části software.

ZVUK

V Samsungu konečně pochopili, že umístění reproduktoru na zadní straně bylo špatné, proto jsme se letos dočkali nového umístění na spodní části boku vedle konektoru microUSB. Zvuk mě mile překvapil a musím zde znovu chválit. Reproduktor je na velmi dobré úrovni, co se týče podání celkové kvality zvuku.

Hlasitost je excelentní a v hlučném prostředí se nebudete muset obávat, že byste neslyšeli svou oblíbenou hudbu. Bohužel od jednoho reproduktoru nemůžeme očekávat stereo zvuk. Sluchátka z balení jsou také na skvělé úrovni, ale takovým klasikám, jako jsou Koss porta pro, se nevyrovnají. V uších díky nové ergonomii dobře drží, nebál bych se s nimi i sportovat, mohla by však mít větší maximální hlasitost.

HARDWARE a SOFTWARE

Samsung v tomto případě sáhl po vlastním procesorovém řešení. Tento krok učinil proto, že se CPU Snapdragon 810 od společnosti Qualcomm příliš nepovedl a značně se přehřívá. Zprvu se mi to zdálo jako nedobré řešení, ale s odstupem času musím říci, že to byl jeden z nejlepších tahů, jaké mohl Samsung vlastně udělat.

Jejich procesor Exynos 7420 je perfektní a vůbec se nezahřívá jako Snapdragon 810. Tento procesor má celkově 8 jader, 4 jádra mají takt 1,5 GHz a další 4 jádra 2,1 GHz. Paměť RAM má celkovou kapacitu 3 GB s novou technologií DDR4, což znamená větší rychlost dat.

Screenshot_2015-06-22-12-47-16 Screenshot_2015-06-22-12-47-20

Screenshot_2015-06-22-12-47-26 Screenshot_2015-06-22-12-47-36

Operační systém v zařízení je nový Android 5 Lollipop ve verzi 5.0.2, mně byla po zapnutí přístroje nabídnuta aktualizace systému opravující některé menší chybky. Jako vždy jsme si neodpustili testy výkonu, na jejichž výsledky se můžete podívat níže.

Screenshot_2015-06-12-20-40-05 Screenshot_2015-06-12-20-42-30

Screenshot_2015-06-12-20-43-45 Screenshot_2015-06-12-20-48-38

Většinou jsem začínal u softwaru tím prokletým prostředím TouchWiz, kterým se Samsung prezentuje, nyní musím změnit názor a smeknout. TouchWiz se konečně podařilo víceméně vyladit a již se nepotýkám se zpomalením systému včetně nějakých dlouhých záseků.

Při používání se občas sice stane, že uvidíte malinkatý zádrhel, ale jedná se skutečně pouze o mikrozásek, jenž zaznamenají pouze vaše oči, aniž by vás tento mikro lagjakkoliv zpomalil od práce. Samsung si pro nás připravil několik softwarových vychytávek, ze kterých stojí za zmínku skryté kontakty v bublinách na pravé straně displeje a možnost zobrazit hodiny přejetím po hraně displeje, aniž byste rozsvítili displej po celé ploše.

s6hw

Paměť RAM je zaplněna po většinu času a vám zbyde zhruba 800-900 MB pro aplikace a hry. Osobně jsem zaznamenal ukončování prohlížeče Chrome apod. v případech, kdy jsem používal multitasking na více než 3 aplikace během chvíle.

Samsung dostává pochvalu i za novou verzi čtečky otisku prstu. Konečně se podařilo dostat na úroveň, kdy nemusíte prstem jakkoliv přejíždět, ale postačí pouze přiložit nastavený prst. Většinou mi senzor fungoval dobře, ale stávalo se, že jsem musel zadávat záložní heslo, protože systém prst nerozpoznal ani na pátý pokus.

VÝDRŽ BATERIE

U předchozích TOP modelů Samsungu jsme byli zvyklí na vyměnitelnou baterii, v tomto případě však dostal design přednost, a tak musíte na případnou výměnu baterie zapomenout. Unibody konstrukce sice vypadá naprosto luxusně a skvěle, její nevýhodou je nemožnost sundat ze zařízení zadní kryt.

Kapacita baterie se snížila na 2 600 mAh a rozhodně to nebyl příliš dobrý krok. Pokud jste nároční uživatelé a využíváte telefon neustále, každý večer vás čeká nevyhnutelně nabíječka a nabíjení. Ve většině případů, kdy jsem telefon používal od rána cca 7:00 h, jsem měl kolem 15. hodiny zhruba 25 % zbývající energie. Během dne jsem využíval poslech hudby přes sluchátka, trochu častěji internet a velmi málo fotoaparát (3-4 fotky).

s6hw2

V případě, že jste uživatelem průměrným, pak vám zařízení vydrží pohodlně po celý den, ale nabíjení se večer stejně nevyhnete, pokud budete chtít telefon využívat i zítra. Abych jen nekritizoval, pak musím pochválit za velmi rychlé nabíjení.

Když na nabití zapomenete, hodinka energie z nabíječky vám telefon nabije na dostatečně dlouhou dobu, než budete u zdroje znovu. V případě, kdy hodláte telefonem natáčet video, vám mohu zaručit, že vám baterie vydrží maximálně 5 hodin nahrávání (fHD video). Samsung do svých zařízení připravil tradičně i ultra úsporný režim, který vaše zařízení promění do černobílých barev a sníží se i takt procesoru a celkové využití systému. Celkově se zařízení nabíjelo 1 hodinu a 30 minut.

FOTOAPARÁT

Fotoaparát na zadní straně má celkově 16 MPx, přední strana pak má 5 MPx. Samsung Galaxy S6 Edge má jeden z nejlepších fotoaparátů, s jakými jsem měl možnost fotit. Fotografie a videa jsou velmi vydařené a navíc musím pochválit i za citlivost, kde i v šeru nemáte sebemenší problém něco vyfotit viditelně. Světelnost objektivu je f/1.9, což zaručuje lepší kvalitu snímků.

s6foto

Novinkou je u foťáku také optická stabilizace a rychlost zapnutí kamery. Zde dostává Samsung další pochvalu, protože k zapnutí fotoaparátu stačí dvakrát rychle zmáčknout tlačítko home a během sekundy budete moci fotit. Další pochvala Samsungu patří za rychlost ostření, která obraz zaostří v mžiku. Jak fotografie vypadají, můžete zhlédnout na fotkách níže. Nutno podotknout, že se Samsungu foťák podařil a lze jej označit za naprostou elitu.

20150530_150915 20150601_173142 20150601_174902 20150601_185436 20150602_102851 20150602_102855 20150610_162228 20150613_171254   20150614_151341 20150614_184407 20150614_184422 Screenshot_2015-06-22-12-22-3320150613_194904 20150613_184117

Nesmím zapomenout na možnost režimu PRO, která vám umožní nastavit při focení i detailní nastavení jako ISO apod. Dále zde nalezneme nejrůznější klasické režimy panorámatu, rychlý pohyb apod.

ZHODNOCENÍ

Celkově se jedná o luxusní a velmi podařené zařízení, co mi však kazí celkový dojem, je cena. Samsung si za 32GB verzi účtuje nemilosrdně 23 799 Kč, za 64GB verzi 26 599 Kč a 128GB verze vás vyjde na 29 299 Kč, což jsou vskutku nevídané ceny na české poměry. Než si takovéto zařízení koupíte, rozhodně bude předcházet dlouhé přemýšlení nad takto vysokou investicí. Pokud vás ale Samsung přesvědčil, pak vězte, že chybu rozhodně neuděláte. V souhrnu budete se svým zařízením velmi spokojeni.

logo_se_sloganem-300x140

Za zapůjčení telefonu Galaxy S6 Edge za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Guhl

Student Vysoké školy IT. Fanoušek operačních systémů Android, iOS a všech mobilních zařízení celkově. Testuje pro čtenáře desítky aplikací týdně, které doporučuje ve svém seriálu Dotekománie doporučuje. Často lidem zdarma opravuje telefony a rád šíří informace o skvělých fintách pro Android. Na svém G+ profilu často zvěřejňuje tipy a vychytávky včetně slevových kódů a slev obchodů.

Komentáře

Libor Foltýnek

23. 6. 2015, 10:48

Několik poznámek:
– kdyby byla tlačítka hlasitosti níže, mačkala by se společně s tlačítkem pro zapnutí/vypnutí. Je dobře, že jsou, kde jsou
– sluchátka by měla být maskovaný SENNHEISER. Koss Porta Pro bych rozhodně ani z legrace neoznačoval za nějaký etalon kvality :)
– vlastní procesor Samsung zvolil proto, že se mu povedl. O přehřívání se v té době nevědělo.
– nechápu, co má autor za prsty, já velice vyímečně musím položit prst potřetí, v drtivé většině je to napoprvé během chvilky

Pozn: mám klasickou verzi, ale výše uvedené by mělo být pro obě verze společné.

EDIT: tohle vám fakt trvalo víc než 2 měsíce?!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat