67 % čtenářů by chtělo čistý systém Android bez úprav výrobců

67 % čtenářů by chtělo čistý systém Android bez úprav výrobců
2014-10-28T15:08:27+02:00
• 28. 10. 2014
4

Zkuste se podívat na dnešní modely smartphpnů od nejrůznějších výrobců. Zejména top modely nabízejí stejné specifikace, rozměry a vlastnosti. Samozřejmě najdeme designové rozdíly a některé firmy se pouštějí i do experimentování nejen se vzhledem. Avšak většina výrobců se snaží odlišovat i systémem Android. Kromě změny barev dochází i k úpravě prostředí a někdy i ovládání. Navíc přidávají funkce, kterých je někdy více, než je potřeba.

V mobilním světě se najdou i výjimky. Příkladem může být Motorola, která do svých telefonů dává v podstatě čistý systém Android a doplňkové aplikace jsou v Obchodě Play. Poslední alternativou, a také někdy pracnou pro uživatele, jsou komunitní verze systému Android. Vytváří je nadšenci a mnohdy jsou vyladěny k maximálnímu potenciálu systému i zařízení. Bohužel je zapotřebí znalosti rootování nebo flashování, byť v případě CyanogenMod se nejedná o nic pracného nebo složitého.

V redakci nás zajímalo, jak se dnešní uživatelé staví k Androidu a kolik z nich by raději zvolilo čistou verzi. Překvapilo nás, že se ankety zúčastnilo 1 307 hlasujících, což je již velmi dobrý vzorek. Rovnou 67 % by chtělo čistou verzi od Googlu, přičemž chybějící funkce by nahradili aplikacemi z Obchodu Play. Navíc je zde výhoda velmi rychlých aktualizací, jelikož není potřeba upravovat systém.

Komunitní verzi by volilo jen 20 % majitelů s Androidem. Ačkoliv u komunitního systému najdeme funkce navíc, tak největší výhodou se stává delší podpora daného modelu. Hlavním centrem těchto ROM je fórum XDA Developers.

Upravený systém přímo od výrobce by volilo jen 13 % čtenářů. Ve většině případů totiž nabízejí dostatečný komfort a rozsáhlé funkce na rozdíl od čisté varinaty. U některých smartphonů je úprava od výrobce nejvhodnější kvůli využití kompletních možností zařízení. Příklad může být řada Note od Samsungu.

Screenshot (80)

Android se nachází v nejrůznějších verzí a mnoho uživatelů by dalo přednost čisté podobě. Bohužel na trhu nemají dostatek zařízení k výběru. Motorola nemá u nás oficiální zastoupení a Nexus řada nemusí každému vyhovovat. Je očividné, že trh nenabízí dostatek zařízení, která by uspokojila poptávku.

Některé společnosti se snaží tento problém řešit a nabízejí alternativy. Příkladem je třeba OnePlus, kde si již nyní můžete vybrat z několika verzí Androidů. Dále tu máme Sony, ale zde je situace komplikovanější a omezenější.

Řešením by byla možnost výběru, jaký systém chceme v daném smartphonu nebo tabletu. Nemuselo by se jednat o kdovíjak komplexní řešení. Postačilo by, kdyby se smartphone dotázal při prvním spuštění, jaký systém má být nainstalován. Pro lepší představu jsme vytvořili dva obrázky, jak by taková nabídka mohla vypadat.

mockup32 (1) mockup3

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

U Sony je jiný kafe. S ním problém nemám, mají to krásně odladěné

Josef Jindra

28. 10. 2014, 21:45

Mám Nexus 5, tak tuto otázku mám vyřešenou.

Jan Krejčík

28. 10. 2014, 20:13

Taky patřím do oněch 67 procent, ale bohužel nevím kde bych se k čistému androidu dostal. Dokázal by mi někdo poradit, kde a jak jej sehnat. Díky moc

Zkusil bych nejdriv trosku pogooglit par pojmu – napr co je to ROM, ROOT, BOOTLOADER, co je to Recovery, jaky ruzny verze androidu jsou dostupny pro tvuj model telefonu atd..

Nevim jak ses na tom s anglictinou, ale urcite bych zacal na xda – developers. najdi si tam tvuj telefon a mrkni jaky ROM jsou na nej udelany. Urcite najdes nejaky cisty(vanilla) ROM bez pridanejch aplikaci a dalsiho balastu.

Az tohle vsechno trosku pochopis a ujasnis si, co vlastne od telefonu chces(jedna moznost je, ze mas starej telefon a seka se ti a chces ho zrychlit, dalsi moznost je, ze ti nevyhovuje prostredi telefonu…atd), tak si stejnym zpusobem najdi navod na instalaci ROM kterou si vyberes.

https://www.youtube.com/watch?list=UUO_vmeInQm5Z6dEZ6R5Kk0A&v=36-EES1jUOs

Tady je starsi navod, ale prakticky se to dela pokazdy podobne, muzes se inspirovat.

Tohle je problematika, kterou se zabyvalo tisice lidi po celym svete, taky tisice lidi programuje novy ROMky, takze na forech (at uz ceskejch nebo zahranicnich) toho najdes celkem hodne. zkus treba http://androidforum.cz/

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat