Windows Phone 8.1 oficiálně představeny

Windows Phone 8.1 oficiálně představeny
2014-04-02T18:29:26+02:00
• 2. 4. 2014
1

Představení nové verze Windows Phone 8.1 předcházela řada úniků. Dnes jsme se konečně dočkali oficiálního představení této aktualizace. Stalo se tak na konferenci Build v San Franciscu. Přesto, že se jedná pouze o desetinkovou aktualizaci, novinek je celkem dost.

 buildlive0795 buildlive0816

Velkou novinou je notifikační lišta. Ačkoli se její absence dříve vysvětlovala aktivními dlaždice, nakonec jsme se jí přeci dočkali. Microsoft ji pojmenoval Action Center a krom seskupování notifikací z různých aplikací, obsahuje také přepínače pro Bluetooth, letový režim a další. Mírné úpravy se dočkala také uzamčená obrazovka. Aktivní dlaždice na ploše nově podporují tapetu na jejich pozadí.

buildlive0824 buildlive0864

O hlasové asistence jsme již také předem slyšeli a nyní je oficiálně potvrzena. Jmenuje se Cortana a umí volat, posílat zprávy, psát poznámky a připomenutí, přidávat schůzky, nastavovat budík a vyhledávat. Velkou výhodou oproti konkurenci je ale podpora aplikací třetích stran. Potvrzena byla zatím například integrace hlasových povelů pro Facebook a Hulu Plus. Cortana se vás na začátku zeptá, co vás zajímá a poté se vám v průběhu času přizpůsobuje. Rovněž si s ní lze i pokecat jako se Siri a má i trochu smysl pro humor, jak nám bylo ukázano na keynote.

buildlive0874 buildlive0876

Verze 8.1 se však zaměřuje také na firemní sféru. Novinkou je podpora podnikové sítě VPN a šifrování S/MIME. Doručené zprávy lze zašifrovat. Přepracování se dočkal Windows Store, který nabízí přepracované rozhraní stejně jako Kalendář. Funkce WiFi Sense vás automaticky přihlásí na nezabezpečené sítě WiFi. A to i na ty, které vyžadují určitou vaši aktivitu, jako například nutnost kliknout na tlačítko připojit. Při hovoru se lze přepnout na videohovor přes Skype či další aplikace třetích stran.

buildlive0918 buildlive0944

Klávesnice se dočkala podpory psaní tažením neboli obdoby Swypu. Microsoft se také pochlubil, že na této klávesnici padl nový světový rekord v rychlosti psaní. Inovace se dočkal rovněž Internet Explorer 11, který umí spolupracovat s Cortanou.

Nové telefony s Windows Phone 8.1 budou dostupné na konci dubna. Samotná aktualizace pro uživatele vyjde během následujících měsíců.

Zdroje: engadget.com, wpcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Jan Pittner

3. 4. 2014, 14:49

myslím že představený… :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat