iOS 7.1 – znatelné zrychlení a detaily, které potěší recenze

iOS 7.1 – znatelné zrychlení a detaily, které potěší [recenze]
2014-03-12T09:45:48+02:00
• 12. 3. 2014
4

V pondělí jsme se asi po půl roce od vydání iOS 7 dočkali jeho první větší aktualizace. Té předcházelo celkem pět betaverzí, přičemž té první jsme se dočkali již v listopadu. Apple měl tak na vývoj opravdu dlouhou dobu. Dočkali jsme se i zásahů do grafické stránky a přidání několika funkcí. Jelikož vlastním kromě nejnovějšího iPhonu 5s také starý model iPhone 4, povíme si také, jak to na tomto telefonu běhá. Podařilo se mu systém optimalizovat a vyladit?

71

Optimalizace

Nová verze přináší na všechny zařízení s iOS 7 celkem výrazné zrychlení. A to hlavně z důvodu zrychlení všech animací systému, nově trvají stejně dlouho jako u iOS 6. Samozřejmě jsme se dočkali také dalších optimalizací, a to především na iPhonu 4. Tam Apple slibuje vylepšení výkonnosti a je to znát. Aplikace nabíhají rychleji, animace jsou naprosto plynulé a celkový chod systému je o třídu lepší. Pokud dodnes používáte iOS 6.1 a nechtěli jste kvůli zpomalení nový iOS 7.0, s novou aktualizací je běh již téměř stejný jako právě na starém iOS.

Na novém iOS 7.1 jsem se také ještě nesetkal s žádným pádem aplikace či restartem, což bylo na zařízeních s 64bitových procesorem Apple A7 vcelku běžné. Sám jsem pozoroval na iPhonu 5s celkem časté pády aplikace Obrázky a Safari. To je naštěstí již minulostí.

IMG_1527 IMG_1545 IMG_1526 IMG_1532
Domovská obrazovka a vytáčení hovoru – nalevo iOS 7.0 napravo nový iOS 7.1

Grafické změny

Apple v nové verzi také sáhl po pár grafických úpravách. Na domovské obrazovce mají ikonky zpráv, telefonu a Facetime tmavější odstín zelené. Pokud se zaměříte na tečky indikující, na jaké stránce jste, zjistíte, že jsou nyní přesně ve středu obrazovky. Číselník, přijmutí hovoru a obrazovka při hovoru nyní disponují malými kulatými ikonkami. Tento krok považuji za krok zpět, jelikož původní stav obsahoval hranatější a hlavně větší tlačítka. Notifikační lišta vám nově bude vypisovat „Žádné oznámení“ a „Žádné zmeškané události“. Dříve zde nebyl žádný nápis. Zcela nová je vypínací obrazovka s kulatými ikonkami. 

IMG_1561 IMG_1563 IMG_1473  IMG_1565

Nápis odemkněte přejetím má nyní výraznou černou barvu. Mírné úpravy se dočkala i klávesnice. Ta má tlustší font a upravené barvy klávesy Shift. Také se mi zdá, že se na ní lépe píše. Počasí se dočkalo nové sady ikonek. Hudební přehrávač obsahuje výraznější barvy u tlačítek Opakovat a Zamíchat. Úplným detailem je pak změna ikonky Flickr – má bělejší pozadí.

IMG_1556 IMG_1558 IMG_1555 IMG_1560

Nové funkce

Velkou novinkou je podpora CarPlay, systému iOS pro automobily. Prozatím obsahuje podpora pro aplikaci Telefon, Hudba, Mapy, Zprávy a zvukové aplikace od jiných výrobců. Apple CarPlay je kompatibilní pouze iPhony s Lighting konektorem. Siri nově může naslouchat při podržení stisknutého tlačítka plochy během řeči a jeho uvolněním při skončení mluvení jako alternativa k automatickému rozpoznání konce řeči. Siri obsahuje také přirozenější hlasy pro standardní čínštinu, britskou angličtinu, australskou angličtinu a japonštinu, to se nás ale moc netýká.

carplay

Zcela novou funkcí je u nejnovějšího modelu iPhonu 5s Auto HDR. To vám překvapivě samo zapne HDR, pokud to telefon uzná za vhodné. A funguje to překvapivě dobře. Jestli bude HDR aktivováno, budete o tom informování nápisem HDR v dolní části obrazovky. To samé funguje nově také u blesku při nastavení Auto. Kalendář se dočkal staronového měsíčního pohledu. Pod měsíčním zobrazení lze opět zobrazit události daného dne. Záměrně říkám staronového, protože toto uměly všechny starší verze iOS kromě té poslední iOS 7.0. 

 IMG_1559 IMG_1542 IMG_1548 IMG_1552

Do nastavení se z Obecné přesunulo rovnou do hlavní nabídky nastavení TouchID a kódového zámku. Nový je také efekt vysunutí ovládacího centra, které nyní povyskočí. Do Fotostreamu lze nově nahrávat dávkové fotografie. Na iPadech bylo také konečně opraveno gesto sevřením, které je již zcela plynulé.

Zpřístupnění

Jelikož si mnoho uživatelů iOS 7.0 stěžovalo na bolest hlavy z nových efektů, lze je výrazněji omezit. Pod položkou Vyšší kontrast se skrývají tři nové položky. První úplně vypne průhlednost, další ztmaví barvy a třetí udělá bílou méně bílou. Novou položkou je také Tvary tlačítek. Díky tomu uvidíte šedý podklad na všech klikatelných tlačítkách. Novinkou je také možnost vypnout pouze perspektivní zvětšení (parallex efekt).

IMG_1551 IMG_1550IMG_1566 IMG_1567

Zhodnocení

Takto měl vypadat už iOS 7.0. Vydat teprve po půl roce aktualizaci, která udělá iPhone 4 použitelným, je celkem odvaha. Ačkoli se může zdát, že novinek není příliš, práci se systémem rozhodně můžou zpříjemnit. Nejvíce chválím zrychlené animace, díky tomu máte u nejnovějších, ale i starších modelů, rázem mnohem rychlejší stroj. Sečteno, podtrženo – aktualizovat se vyplatí.

IMG_0112 (1)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ladislav Polický

19. 3. 2014, 21:08

Nechapu. U kazde verze iOS ctu, ze je naprosto plynula, super a nejrychlejsi, pak se objevi novejsi verze a ctu, ze ted je to konecne naprosto plynule, super a nejrychlejsi. Tak kdy si delate z majitelu iOS zarizeni prdel, kdyz maji stavajici verzi, nebo kdyz aktualizuji na novejsi?

Chybí mně, že když mám u některého volajícího obrázek, že už není přes celý displej. Je již jen v malém kolečku vpravo nahoře…

Jaromír Lojkásek

12. 3. 2014, 11:27

Pěkný článek…

Martin Kopec

12. 3. 2014, 9:59

Neskoro, iPad mini isiel prec a nahradil ho android.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat