Android 4.4 KitKat – ukazuje se „easter egg“ aktualizováno

Android 4.4 KitKat – ukazuje se „easter egg“ [aktualizováno]
2013-10-14T20:20:49+02:00
• 14. 10. 2013
3

Aktualizováno 20:14  14. 10.

Konečně se ukazuje i skryté zobrazení v nastavení po poklepání na verzi systému. Ačkoliv se zde stále objevuje název Key Lime Pie, tak samotný obrázek evokuje sladkost KitKat. Po dalším klepnutím na logo Android se dostaneme na hodně zajímavou obrazovku, kde jsou vidět vyobrazení všech dřívějších verzí.

Android-4.4-kitkat-screenshots-leak-zdnet-4 Android-4.4-kitkat-screenshots-leak-zdnet-5

Aktualizováno 11.10.

Údajné datum představení nového systému a smartphonu od Googlu se blíží, přičemž zatím nemáme k dispozici pozvánku s přesnými informacemi. Nyní se na italském webu ukazují další fotografie Androidu 4.4 KitKat. Dle dostupných informací měli mít redaktoři přístup k Nexusu 5.

Samozřejmě vše musíme brát s rezervou, jelikož se může jednat o podvrh. Na první fotografii vidíme novou zamykací obrazovku, přičemž si všimněte, že tapeta je po celém displeji. Tudíž zde chybí přesné vymezení horního a dolního panelu –  u Androidu 4.3 se nacházejí v těchto oblastech černé proužky. Například horní lišta je jen s tmavým průhledným přechodem.

n5-lockscreen2

Stejný efekt můžeme zpozorovat na odemknuté obrazovce, kde pod spodními tlačítky je vidět samotná tapeta. I zde je mírný průhledný přechod. Něco podobného jsme mohli vidět na nových smartphonech u Motoroly – například u Moto X.

n5-lockscreen

Další snímek ukazuje, že bude použito rozložení matice ikon 4×5. Dále třeba aplikace Google nastavení má novou kulatou ikonu stejně jako aplikace Google.

n5-apps

Změn se dočkáme také v nastavení u položky Přístup k poloze, kde si budeme moci vybrat celkem ze tří voleb. U první můžeme očekávat přesnější polohu, jelikož budou využity všechny nástroje pro lokalizaci. U druhé jsou k dispozici metody skrze WiFi a mobilní síť a poslední položka lokalizuje zařízení jen na základě GPS. Budeme si moci také zobrazit seznam aplikací, které přistupovaly k datům o poloze zařízení.

Screenshot_366

Poslední fotografie ukazuje integraci možnosti placení s pomocí NFC.

nexusae0_KitKat21

Aktualizováno 9.10.

Web Android Police získal další údajný snímek z nového systému Android 4.4 KitKat. Tentokrát máme k dispozici nový vzhled rozhraní pro stahování. Můžeme si všimnout, že bylo přesunuto tlačítko pro třídění z dolní části nahoru. Celý vzhled je nyní světlý, což opovídá Holo Light. Dle spekulací máme očekávat možnost změny vzhledu celého systému. Samozřejmě musíme upozornit, že se může jednat o podvrh.

nexusae0_Screenshot_2013-10-08-13-38-38 nexusae0_wm_kitkat_downloads1
Současný Android vs. Android 4.4 KitKat

Aktualizováno 3.10.

Opět se objevilo několik fotografií nového systému Android 4.4, ale můžeme si všimnout, že je na nich uveden název systému jako Key Lime Pie. Buď se jedná o beta verzi, nebo se jedná o podvrh. Rozhodnutí necháme na vás. Kromě vzhledu některých aplikací si můžeme všimnout, že do systému této verze jsou zakomponovány novinky: Wireless Display (bezdrátový displej), tisk a platby (NFC).

gsmarena_016 gsmarena_009 gsmarena_008

gsmarena_006 gsmarena_005 gsmarena_004

gsmarena_003 gsmarena_002 gsmarena_001

Aktualizováno 22.9.

Nyní se objevily 4 fotografie, které mají zachycovat nejnovější podobu systému Android 4.4 KitKat. Sami se na ně podívejte a posuďte, jestli se jedná skutečně o novou verzi.

nexusae0_wm_0004 nexusae0_wm_0003

nexusae0_wm_0002 nexusae0_wm_0001

Ovšem web AndroidPolice pochybuje o pravosti těchto informací a v podstatě říká, že se s největší pravděpodobností jedná jen o podobu nějaké komunitní verze systému Android. Například samotné ikony jsou až moc ploché a horní lišta vybočuje z dosavadního směru vývoje. Například nesouhlasí informace o zařízení, které se stejně dají jednoduše z falšovat.

Aktualizováno 20.9.

Již jsme se dočkali několika fotografií a videí, na kterých jde vidět nejnovější Nexus 5. Ten by měl být oficiálně představen na konci října společně s Androidem 4.4 KitKat. Nyní se ale zřejmě ukazuje další náznak nového systému, ale tentokrát skrze obchod Play. Již tušíme, že dojde ke grafickým změnám, což se asi potvrzuje na snímku z obrazovky.

nexusae0_kk2_thumb

Ten je k vidění u aplikace Google Korean IME, kde lze spatřit bílé ikony a ještě zástupce označující ladění systému. Ovšem zde je ještě k vidění starší obrázek vycházející z názvu Key Lime Pie. Dojde asi ke změně, ale na jaký obrázek, nevíme.

nexusae0_icons2_thumb

Původní článek 15.9.

V poslední době se objevilo několik fotografií připravovaného smartphonu Nexus 5, za kterým stojí společnost LG. Nám se podařilo získat informace od nejmenovaného zdroje, že by k představení mohlo dojít na konci října. Dokonce by měla následovat rozšířená dostupnost tohoto modelu i mimo obchod Play v listopadu. Minimálně s novým smartphonem bude představen systém Android 4.4 KitKat, o kterém toho moc nevíme, ale již se začínají objevovat další spekulace. Některé se objevily již před rokem. Dnes se na ně podíváme.

Screenshot_223

App Ops

Tato funkcionalita je v současnosti zabudovaná již v Androidu 4.3 Jelly Bean, ale není přístupná ze systému nebo z nějaké nabídky. Pokud si ale nainstalujete třeba Nova Launcher, tak se k ní můžete dostat. Její hlavní funkcionalita spočívá v tom, že můžete řídit jednotlivá oprávnění u všech aplikací. Například lze zabránit Facebooku, aby přistupoval k GPS datům.

nexusae0_wm_2013-07-25-13.35.31_thumb

Předpokládáme, že Google minimálně zapracuje na App Ops, ale je možné, že to bude jedna z hlavních novinek nové verze systému. Je zde i možnost, že toto nastavení bude přístupné jen v sekci pro vývojáře.

Dostupnost pro starší smartphony

Právě o této optimalizaci se spekuluje více jak jeden rok, jelikož jsme byli zatím svědky toho, že novější verze systému nebyly určeny pro starší mobilní telefony. Prozatím je těžké odhadovat, jestli dojde na omezení některých funkcí nebo chování systému v závislosti na hardwaru zařízení.

Pokud se tedy dočkáme této optimalizace, budeme moci Android 4.4 objevit i na poměrně slabším hardwaru, ale zde je otázka, kterých smartphonů se to bude týkat. Asi nemůžeme očekávat, že se výrobci nyní pustí do aktualizací mobilů, které již nezvládly novější Android. S největší pravděpodobností se to bude týkat novějších zařízení, u kterých se nebudou muset zvyšovat specifikace, aby systém běžel bez jakéhokoliv zaváhání. Ve výsledku může dojít ke snížení nákladů na výrobu takového smartphonu s Androidem 4.4 KitKat.

Grafické úpravy

V rámci optimalizace by se mohlo přistoupit i na změnu nebo vylepšení animací v rámci celého systému. Zde se spekuluje o tom, že by mohlo být dostupné i nové API, což by zřejmě uvítali sami vývojáři. Možná se dočkáme také změny, která se dotkne modré barvy u ikon a ovládacích prvků. Pravděpodobně budeme moci zvolit jiné barvy z přednastavené palety, takže systém dostane další možnost v přizpůsobení.

Screenshot_268

Právě při představení nového systému se asi dočkáme i uvedení vylepšené verze klávesnice pro Android, která se nyní nachází v obchodě Play. Právě ta již v sobě obsahuje možnost změny vzhledu, s čímž souvisí i barva. V neposlední řadě se objevují informace i o přepracování aplikace Galerie.

Další vylepšení

Mezi další spekulace můžeme zařadit i vylepšenou podporu technologie Miracast nebo nové notifikace. Možná dojde na další úpravy, které napomohou sjednotit systém, aby vývojáři neměli třeba tolik práce s přizpůsobením aplikace pro jednotlivé velikosti displejů.

Nyní si musíme počkat do dalšího měsíce, jestli se tyto předpoklady naplní, či nikoliv. S novým názvem pro systém předpokládáme, že novinek bude spousta, ale je těžké v tuto chvíli jednoznačně tvrdit, kterou z nich můžeme na 100 % očekávat.

Zdroje: ausdroid.net, androidpolice.com, androidpolice.com, gsmarena.com, androidpolice.com, androidpolice.com, tuttoandroid.net, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Google a Androidu dochází dech tak proč se neinspirovat trochu u Apple že… ;-) Google poslední dobou na co sáhne to pos**e.

Mno, tak tohle bych zrovna neřekl.. I ti mnozí Appláci zastávají názor, že některé ovládací prvky vypadají, jako z kopírky..

Bezdrotovy displej som mal aj na Nexus 4 s androidom 4.3

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat