Apple představil iPhone 5S

Apple představil iPhone 5S
2013-09-10T20:55:22+02:00
• 10. 9. 2013

Dle očekávání představil dnes Apple na keynote v Cupertinu nástupce dosavadní vlajkové lodi – iPhone 5S. Opět se tedy setkáváme s „S“kovou verzí, podobně jako se stalo již v minulosti u modelu iPhone 3G a iPhone 4, která zachovává design zařízení a hlavní změny se udály pod kapotou.

iphone5s

Nový iPhone 5S přináší další generaci procesoru od Applu – tentokrát již čip A7. Velkou novinkou je použití 64-bitového procesoru, poprvé v mobilních telefonech. To zajišťuje dvojnásobný výkon oproti předchozímu čipu Apple A6. Stejně jako v Nexusu 7 z roku 2013 přináší podporu OpenGLIES 3.0. Bohužel zatím neznáme přesnou velikost RAM a frekvenci jader. Nový čip v iPhonu je 56x rychlejší než v prvním modelu z roku 2007. Procesor ještě doplňuje část nazvaná M7. Ta obsahuje motion data – senzor akcelerometru, gyroskop, kompas a je určen pro snímání „healt & fitness“ dat.

Výdrž baterie je slibována 250 hodin v pohotovostním režimu, 10 hodin můžete volat v 3G síti stejně jako surfování přes WiFi. Přehrávání hudby se vyšplhalo na 40 hodin.

hero_start__keyframe

Fotoaparát má nově o 15 procent větší senzor a také čočku složenou z 5 částí. Novinkou je také True tone – duální blesk pro lepší vyvážení bílé a reálnější barvy při jeho použití. Senzor fotoaparátu se dále chlubí hodnotami f/2.2 a digitálním stabilizátorem fotografií. K dispozici je nově burst mode s možností vyfotit 10 snímků za sekundu. Panorama mají nově rozlišení 28 MPx. Slo-Mo mod umožňuje nahrávat videa se 120 snímky za sekundu v rozlišení 720p, čili 4x zpomalené při 30 snímcích za sekundu. Máte také možnost pořizovat fotografie při nahrávání videa.

Velkou novinko je dlouho spekulovaný senzor čtečky otisků prstů integrovaný v home tlačítku. Ten Apple pojmenoval Touch ID a slouží i k zadávání hesla v iTunes. Senzor je 170 mikronů tenký a má rozlišení 500ppi. iPhone 5S samozřejmě jako již minulé generace obsahuje LTE, 3G, GPS s GLONASS, dual WiFi (2,4GHz a 5GHz) a BlueTooth 4.0.

Screenshot_251

K novému iPhonu bude Apple také zdarma přibalovat aplikace iPhoto, iMovie, Pages, Keynote a Numbers. Cena zůstala stejná jako v případě současného iPhonu 5 – za 16 GB variantu zaplatíte 199 dolarů, 299 dolarů za 32 GB a 399 dolarů za 64 GB s dvouletým úvazkem. K barevným variantám přibyla zlatá verze a černá byla upravena. Hliník po bocích a na zádech má nově šedou barvu.

iphone2013-0234

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat