2400 km s Google Glass v reálném dopravním provozu

2400 km s Google Glass v reálném dopravním provozu
2013-08-28T09:30:59+02:00
• 28. 8. 2013

Když Chris Barrett poprvé obdržel Google Glass, tak s nimi rovnou zamířil do útrob svého automobilu, kde pronesl důležitou otázku: ,,OK Glass, is Glass illegal to wear while driving?“

Odpověď na jeho otázku nebyla nalezena, a proto se ji vydal ze své garáže hledat přímo do reálného dopravního provozu. Když Chris Barrett urazil s Google Glass 2400 km, záhy zjistil, že Google Glass se dají považovat za nejdůležitější objev v oblasti automobilů od doby, kdy se displeje začaly umisťovat přímo na palubní desku (např. autonavigace).

screen-shot-2013-08-26-at-10-43-52-amRegulátoři, kteří udávají standardy v bezpečnosti řízení motorových vozidel jsou samozřejmě jiného názoru. Úřady ve Spojeném království usilovně pracují na regulačním zákonu, který by používání Google Glass u řidičů měl striktně zakázat. Například ve státu Virginia se bude diskuze na toto téma znovu otevírat ještě tento rok. Jako je tomu vždy,  také nyní regulátoři a zákonodárci mají důvodné obavy z nových technologií, které by mohly řidiče jakýmkoliv způsobem ovlivnit během řízení.

Ovšem Barrett pohlíží na problém zcela odlišně, vidí Google Glass v kombinaci s řízením automobilu jako šanci na záchranu životů. Podotýká, že Google Glass jej rozptylují zhruba stejně jako displeje na palubní desce.

Jako hlavní argument vidí skutečnost, že většina lidí, kteří mohou řídit automobil, kontrolují svá upozornění na mobilních zařízeních během jízdy a na zlomky sekund, které mohou rozhodovat o životě a smrti, se přestávají věnovat svému vozidlu. Sám přiznává, a ostatně asi všichni si musíme přiznat, že při červené na semaforu či při rovném úseku silnice sami upozornění na smartphonu kontrolujeme. V případě Google Glass nám stačí nasadit brýle a je vystaráno – veškeré informace máte ve vašem zorném poli a jednotlivé příkazy zadáváte hlasem.

Google by na tuto problematiku mohl reagovat tím, že uvolní verzi Google Glass pro použití v automobilu, která by zobrazovala pouze nejnutnější informace, kterými jsou např. upozornění od rodiny, oznámení uzavírek a tak podobně. Nedalekou budoucností by se mohlo stát, že Google Glass budou spojitelné s automobilem a poskytnout nám informace o stavu paliva, vozidla a další podstatné informace, které jsou nyní zobrazeny na palubní desce.

Právě tato cesta by mohla být klíčem k přesvědčení zákonodárců o výhodách nové technologie.

Někteří výrobci automobilů už nyní začínají integrovat použití Google Glass. Otázkou je, zdali jejich využití bude spíše pro spolujezdce či pro samotné řidiče. Google tuto problematiku prozatím nechce nijak komentovat.

Zdroj: venturebeat.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

IT manager s zálibou všeho s názvem Google nepříčící se značkám jako je Apple :)

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat