IPHONE z Brazílie a s Androidem – legitimně

IPHONE z Brazílie a s Androidem – legitimně
2012-12-19T14:16:47+02:00
• 19. 12. 2012
5

Nadpis článku vám asi vykouzlí úsměv a může napovídat, že se jedná o další kopii smartphonu od společnosti Apple. Tentokrát je to trochu jinak, jelikož IPHONE je nová rodina androidích mobilů z Brazílie. Jestli čekáte rychlou žalobu pro porušení ochranné známky, tak se nedočkáte.

IPHONE je nové jméno pro celou sérii mobilů a jako první se objeví Neo One, který byl včera oficiálně oznámen. Bude jej vyrábět firma IGB Electronica SA, která se rozhodla pro sporné označení. Naštěstí se zde jedná jen o stejný název a samotný mobil si zajisté nespletete s iPhonem od Apple. Sami se podívejte na první rendery tohoto nového mobilu se záludným názvem.

Podobnost tu není ani zdaleka, byť mi osobně připomíná jiné smartphony od jednoho asijského výrobce. Proč se vlastně může nová řada mobilů jmenovat IPHONE? Je to velmi jednoduché. Tato obchodní známka byla v Brazílii registrovaná již v roce 2000 danou společností a Apple na ni tudíž nemá nárok. Aspoň ne v této zemi. Je to tak trochu i dobře naplánovaná akce, jelikož se jablečná společnost chystá ke vstupu do této země a již najímá zaměstnance pro Apple Store.

Podobnou situaci jsme již zažili v podobě sporu o obchodní značku iPad v Číně, kde byla vlastněna firmou Proview. Nakonec ji získal Apple za poněkud malé finanční vyrovnání, ale jestli to tak půjde i v tomto případě, to netuším. Samotná společnost z Cupertina má ovšem v těchto kauzách hodně zkušeností, a to třeba i s názvem IOS, který jí původně nepatřil. Musela si jej pro americký trh licencovat od firmy Cisco.

Pokud se na to podívám trochu z jiné strany, tak se může jednat o poměrně dobře vypočítaný obchodní tah od brazilské společnosti. Apple chce začít ve větší míře působit na jejich trhu, což by mohlo vést k vidině financí za prodej práv na název IPHONE. Ostatně výroba smartphonu s Androidem není tak nákladná a značka nebo pojmenování je jen detail. Uvidí se, jestli nakonec dojde k prodeji názvu, nebo bude muset zvážit svůj vstup na trh sám Apple. Na co vsázíte vy?

Zdroje: technobuffalo.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

No nevím, žádný Samsung nebyl iPhonu podobnější, než tohle.

Lukáš Biel

19. 12. 2012, 15:51

čím je tohle proboha podobný iphonu? že je to obdélník nebo že to má displej?   tyto vaše asociace mi halva nebere, fakt

Lukáš Harazim

19. 12. 2012, 17:07

To nevidis, vzdyt je to uplne jasna kopie iPhonu. Ma to obdelnikovy tvar, displej a zahnute rohy. No a o zadech se uz vubec nebudeme hadat. Ty jakoby iPhonu z oka vypadli. Maji totiz fotak.

Já taky netvrdím, že je to iPhonu podobný, ale tady se píše, že žaloby nehrozí, přitom samsung je podobností iPhonu asi tak stejně daleko jako tohle a přesto žaloby jsou.

Martin Barilík

19. 12. 2012, 16:18

Nemékaj :) 

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat