Microsoft uvedl Surface do společnosti

Microsoft uvedl Surface do společnosti
2012-10-26T09:32:30+02:00
• 25. 10. 2012
4

Další část konference v New Yorku představuje uvedení tabletu Surface na trh. Microsoft tak vstupuje do přímého souboje s konkurencí v podobě iPadu nebo tabletů s Androidem. Podaří se mu to? Co všechno vlastně dnes Microsoft se Surfacem na prezentaci vyváděl?

První se slova ujal opět šéf divize Windows Steven Sifonsky. Ten připomněl základní vizi tabletu, který má reprezentovat možnosti nového systému v podání, které dosud nebylo u Windows tak obvyklé. Hlavním řečníkem byl ale Panos Panay, který je součástí týmu, jež má v Microsoftu Surface na starosti.

12-panos-panay_2253144i 628x471

Zpracování je velké plus

O tom, že bude Surface vyroben ze speciálního materiálu, jehož základem je magnézium, se vědělo už při prvním oznámení jeho prodeje, tady někdy před půl rokem. Dnes tu máme finální produkt, který splnil prvotní sliby. Před časem se spekulovalo o tom, že bude muset být změněn výrobní postup, jelikož původní zamýšlený by byl moc náročný. To se ale nestalo a Microsoft teď těží ovoce v podobě uvedení Surface jako velice odolného tabletu. Přímo na tiskové konferenci Panos Panay z úrovně hlavy pustil Surface na zem. Magnézium v kombinaci s Gorilla Glass tablet při pádu ochránilo a i následně byl plně funkční. Kromě toho Microsoft připomněl i Surface v podobě skateboardu, na kterém se již dříve předvedl Steven Sifonsky v jednom obchodním domě.

A6Eq3EiCUAEyyQ4 microsoft-surface-skateboard

Vychytávky: Od stojánku po kameru

Stojánek, kterým je Surface typický, je navržen tak, aby byl tablet v úhlu, kdy přední kamera zabírá uživatele pro videohovory a zadní má takový záběr, kterým můžete snímat okolí a neuvidíte ve fotoaparátu pouze desku stolu, což bylo ostatně názorně předvedeno i na tiskové konferenci.

Byť se může zdát, že jde o drobnost, v konečném důsledku je to velice praktická vlastnost. Ocení jí například studenti, kteří při psaní poznámek ve OneNote mohou zároveň pořizovat videozáznam přednášky, jenž následně ke svým poznámkám ve OneNote přiloží. A zcela jistě se najde i další využití, jakým může být například pořizování video záznamů z rodinných oslav, jak nám sám Microsoft předvedl.

Zapomínat bychom neměli ani na software. Panos Panay zmínil jednu zásadní věc, kteoru je propojení s konzolí Xbox. Služba SmartGlass, kterou do Xboxu přinesl poslední update, nabídne propojení konzole s tabletem či telefonem a rozšíří tak možnosti vývojářů jak hry “okořenit”. Je možné, že se dočkáme například ovládání her pomocí těchto zařízení a samozřejmostí by mělo být streamování multimédií skrze váš obývák napříč telefonem, tabletem, počítačem a právě Xboxem. To všechno ale samozřejmě není závislé jen na Surface, jelikož stejné možnosti nabídnou i jiné tablety s Windows 8.

Hardware: Větší displej, USB i SD karty

První předností, která byla při představení tabletu zmíněna, je přítomnost microSD slotu. I to je konkurenční výhoda. Kapacitu paměti Surface tak budete moci za celkem přijatelnou cenu rozšiřovat dle libosti až do velikosti 64 GB.

Další vlastností tabletu, které bylo věnováno hodně času, byl displej. Disponuje technologií  ClearType a jeho uhlopříčka činí 10,6 palce, poměr stran je potom reprezentován hodnotou 16:9. Tato neobvyklá velikost byla vysvětlena jednoduše. Vzhledem k systému Windows 8 je tablet uzpůsoben k přehlednému zobrazení dvou současně zobrazených aplikací v nové podobě multitaskingu, kterou Windows 8 přinášejí. Rozlišení se vyšplhalo na 1366×768.

Tabletu nechybí klasické USB. To se u high-end tabletů poslední dobou moc nevidí. Microsoftu se to ale hodí do “krámu”. Může dále zdůraznit, že Windows jsou kompatibilní s veškerým stávajícím příslušenstvím a k tomu to samozřejmě přináší i praktické dopady. Během přednášky bylo předvedeno připojení fotoaparátu, které vyvolalo spuštění aplikace Fotky. Uživatel si okamžitě může fotografie z přístroje stáhnout a použít je například k vložení do dokumentu.

Dvě klávesnice. Souboj dotek vs. klávesy

Microsoft k Surface nabídne hned dvě klávesnice. Jmenují se TouchCover a TypeCover. Jak již název napovídá, první z nich bude jakousi dotykovou klávesnicí s nulovým zdvihem. Určitě jste ale obě klávesnice již viděli, a proto jen zmíním některá fakta, která padla přímo na tiskovce.  Na TouchCoveru, který se v tuto chvíli snaží Microsoft zpopularizovat, údajně můžeme psát bez problému 64 slov za minutu a s překlepy by neměl být velký problém. Jak to bude ve skutečnosti ale ověří až uživatelé.

e2633b46-f180-4540-8bca-9558b5885572

Do prodeje od půlnoci. V Česku si ale ještě počkáme

Jak již Microsoft avizoval během předprodeje, Surface s Windows RT bude dostupný již zítra spolu se systémem Windows 8. To se ale týká pouze 8 zemí, kde předprodej probíhal. Jak je to s dostupností v dalších regionech je zatím záhadou, a tak si i my v České republice budeme muset ještě počkat.

Žádné nové informace jsme se bohužel nedozvěděli ani o tabletu Surface Pro s plnohodnotnými Windows a čipem Intel. Kdy bude tato verze v prodeji a kolik bude stát je tak pro zatím záhadou.


Pro dnešek je to z konference Microsoftu vše. My se budeme Windows 8 i Surface dále věnovat, ale prozatím vám Matouš Eckert a celý tým Dotekománie.cz děkuje za pozornost.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

škoda že sem to neviděl ale určitě bude někde záznam…měl sem na práci lepší věci..:)
už se těším až si ně něj šáhnu!!

Jan Polášek

25. 10. 2012, 22:25

Fakt mě pánové a dámy z M$ překvapili, dnešní keynote byla super, zajímavé produkty, měli co ukázat a co říct, ne jako Apple před dvěma dny. Házet tabletem? Wow! sice se to nevyrovná hangoutu vysílaného Google několika Google Glass na I/O, ale bylo to zajímavé. A taky to něco vypovídá o tom zařízení, ne jen bezduché chvástání. Za dnešek má M$, přestože jsem to nečekal, obrovské +1

Tadeáš Kříž

26. 10. 2012, 15:33

Nemuzu nez souhlasit :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat