Nexus 7 vs. Kindle Fire HD 7: tabulkový souboj

Nexus 7 vs. Kindle Fire HD 7: tabulkový souboj
2012-09-07T09:57:25+02:00
• 7. 9. 2012
10

Na včerejší akci Amazonu byl představen silný konkurent pro Nexus 7. Je jím Kindle Fire HD se sedmipalcovým displejem. Tentokrát jsme tyto dva rivaly nevybrali do souboje na základě specifikací, ale na základě ceny. Co vlastně dostanete za 199 dolarů od Amazonu a co od Googlu (Asusu)?

kindlefireHDNexus7comp_610x423

Obě zařízení disponují displejem o úhlopříčce 7 palců s identickým rozlišením 1280 x 800 pixelů. I jejich hustota zobrazených bodů je tedy identická (216 dpi). Obě zařízení mají 1 GB RAM a jsou bez slotu na paměťové karty. Prvním výrazným rozdílem je procesor. U Nexusu nalezneme Tegru 3 se 4+1 jádry a frekvencí 1,3GHz. U Kindlu je pouze OMAP4460 s taktovací frekvencí 1,2 GHz se dvěma jádry.

Kindle je vybaven duální Wi-Fi, která zvládá pásma 2.4 GHz a 5 GHz. Konkurent v tomto ohledu zaostává a podporuje pouze 2.4 GHz. V oblasti reproduktorů opět vítězí Kindle, který je vybaven sadou stereo reproduktorů. Za stejnou cenu je zde rozdíl ve velikosti vnitřní paměti, kde u Kindlu dostanete 16 GB a u Nexusu pouze 8 GB.

kindle-fire-hd-7-inch-hands-XSC_1997-rm-verge-1020_large_verge_medium_landscape

Pokud se podíváme na rozměry, tak Kindle je oproti Nexusu o něco tenčí, ale na druhou stranu je těžší. Dle specifikací udávaných výrobci Kindle dosáhne na 11 hodin provozu, kdežto Nexus si dává pouze 10 hodin. Dalším významným rozdílem je samotný systém. U Nexusu máte k dispozici Android 4.1 Jelly Bean a u Kindlu upravenou verzi Androidu 4.0 ICS, od které ale nemůžeme očekávat update na vyšší verzi.

Všechny tyto specifikace si můžete prohlédnout na obrázku níže a lépe podumat nad tím, který je lépe vybaven. Pokud se podíváme na obsah, který je pro tato zařízení dostupný v ČR, tak jsou na tom obdobně. Aspoň co se týče hudby a filmů. U aplikací je to jiné, zde vede jednoznačně Nexus 7, který má u nás k dispozici snad veškeré aplikace z Play Storu. Zde strádá Kindle, jelikož u nás si stále nemůžeme kupovat aplikace z jeho obchodu.

th21-630-nexus-7-apps-630w

Máme tu i poměrně nepříjemnou zprávu pro ty, kdo se pro Kindle Fire HD 7 rozhodli. Na uzamykací obrazovce se vám budou zobrazovat reklamy. Konkrétně se má jednat o speciální nabídky na nákup v obchodě Amazon, ale i tak se jedná o reklamu, která může být obtěžující.

Který si raději koupíte? Nexus 7 nebo Kindle Fire HD 7?

Kindle Fire HD vs. Nexus 7  Which one is right for you    Android Atlas - CNET Reviews-071807

Zdroj: cnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jde o to, ze tu neni jistota, zda bude vubec ROMka do KF HD. Objevuji se prvni pesimisticke zpravy, ze bootloader bude prekazkou jako na Barnes & Noble Nook. Ten hacknuli po nekolika dlouhych mesicich a jen diky bootovani z SD karty. Tato moznost u KF odpada.

Ono se jim to nakonec nejspis podari, ale pak zase neni jistota, ze ROM bude dobre odladena, bez chybejicich ficur. Tak jako SGS2 Jelly Bean nejede na 60 fps protoze to proprietarni ovladace nepodporuji – zmena komunitou neni v zasade mozna, ceka se na Samsung. Nebo opet B&N Nook – po tak dlouhe od uvedeni a stabilni mame pouze gingerbread CM7.2. CM9 bez akcelerace nebo s akceleraci ale pomerne nestabilni.

Na Nexus 7 jsou uz mimochodem USB-OTG adaptery, takze s primhourenim oci absence pametovky uz neni problem. Pripojite flashku, prenesete novy videa/hudbu a odpojite.

Nejvetsi rozdil tak vidim v HDMI vystupu – tak co to bude HDMI out a nebo nejnovejsi cistej Android bez problemu? Cenovej rozdil pri stejne pameti je jen $50. Ja to vidim na Nexus…

Kdyby tu byl za cca 4 tisíce nexus 7, tak je jasnou volbou. Nicméně cena je více jak o třetinu vyšší. A to už je zase trochu přepálená mašinka vzhledem k tomu, že funguje jen na wifi.

Mám Nexus7 a pokud bych přemýšlel o Kindle Fire HD7 (což jsem po prvním uvidění parametrů zvažoval), tak by mě odradila ta hmotnost. Už 7″ Nexus je celkem těžký (na tu velikost obecně!) a ještě těžší Kindle? V ruce mám zároveň i Kindle Fire první generace (který je jen o malinko těžší, než ten HD) a ten rozdíl je opravdu poznatelný, až nepříjemný…Kindle je takový…no když jsem ho vzal do ruky tak mi proběhlo hlavou koho bych s tím mohl majznout po hlavě.
Jinak N7 je pecka na druhou. Je to můj první android přímo od google a už nikdy od žádného jiného výrobce!

postradam u Kindle v tabulce WiFi a,b,g,n. Psana je jen b,g,n s podporou MIMO, coz je bezvyznamne. Integraci WiFi „a“ je dalsi holy nesmysl a reklamni chlubeni, co je v praxi k nicemu. Kindle si vyslovene koleduje o upravenou rom s JB, verim ze uz je ve vyvoji tretimi stranami. Ignoraci microSD taktez nechapu. Za ty prachy bych uvital u Nexusu aspon 3Mpix zadni kameru s AF, dual led bleskem a podporou zaznamu 720p videa.

Co styce tech reklam na lockscreenu, ty pujdou odstranit stejne jako na prvnim kindlu fire za 15$.

XMIKU:

Něco k tvému příspěvku o zařízení, které se po zadokovaní proměnní na desktop s textovým editorem a internetovým prohlížečem -> Motorola Atrix. Na trhu cca rok.

Díky za pěkné srovnání, když jsem četl první zprávy, tak se mi zdálo, že Fire poráží Nexus na celé čáře. Ale to bylo pouze neznalostí parametrů Nexusu. Parametrově jsou dost podobné (až na rozdíl v úložném prostoru) a já bych si asi vybíral podle displeje, ale to bych je samozřejmě musel oba mít možnost oba vyzkoušet vedle sebe. Ovšem 8 GB u Nexusu mi přijde dost málo, to by mě možná od něj odradilo.

Ale mezi těmihle asi vybírat nebudu, od tabletu očekávám, že půjde snadno zadokovat a připojit k monitoru a v tomto režimu nabídne prostředí podobné desktopovému, byť třeba velmi omezené. Podobně jako to mají tablety s Windows RT. Na Windows ovšem nelpím, stačí mi libovolný systém, který bude mít textový editor a internetový prohlížeč – např. nějaká odlehčená verze linuxu. Mimochodem něco takového očekávám do budoucna i od mobilního telefonu.

qwertzuiop9

7. 9. 2012, 17:43

Jo, v podstatě jde o to, jestli chcete čistou 4.1 nebo osekanou 4.0 (na kterou budete muset nahrát nějakou custom rom v podstatě povinně). U mně mají oba obrovské mínus za nepodporu microSD.

petr.svijany

7. 9. 2012, 13:15

Ja osobne mam objednany Nexus. Ale jako „pokrocilejsi“ uzivatel, bych nevidel problem v napaleni nejaky custom ROM do Kindlu. Pote je to vyhodnejsi koupe

white.haven

7. 9. 2012, 10:37

Z hlediska pouzitelnosti, bez ohledu na HW parametry, je Nexus 7 jasna volba. Kindle Fire je totiz omezen na Amazon jako takovy. A vsichni vime, jak jsou na tom sluzby Amazonu pro CR…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat