5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Petr Plachý

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Petr Plachý
2013-04-03T20:59:41+02:00
• 16. 7. 2012
16

Každý máme nějaké oblíbené aplikace, které nás okouzlují svou krásou, funkčností, nebo jen ulehčením velmi neoblíbeného úkonu. V tomto seriálu vám každý týden popíše svých 5 nejdůležitějších aplikací pro libovolný mobilní OS nějaký člen naší redakce, či česká internetová hvězda.

Jsem milovníkem otevřenosti, DIY, „makers“ komunity, upravování, hackování a v neposlední řadě také Googlu, a tak můžete lehce vytušit, o jakém operačním systému a jeho aplikacích se dnes budeme bavit. Ano, je to Android, preferovaně v nejnovější verzi a v dnešním díle tohoto seriálů vám popíši svých 5 aplikací, bez kterých bych nepřežil jak na tabletu, tak na mém smartphonu.

Smartphone:

Multimediální zařízení, rozšíření mozku a hračka, která mi nikdy nedovolí se ztratit. Asi tak bych své používání chytrého mobilního telefonu popsal. Dávno pryč jsou doby, co jsem někomu volal či psal SMS zprávy. Dnes už se komunikace skládá ze spojení e-mailu, GTalku a sociálních sítí, a tak už se ani nestarám o to, kolik nějaká zpráva či minuta hovoru na mém tarifu stojí, a jen smutně sleduji kolonku „Mobilní internet“. Mé nejdůležitější potřeby pokrývají následující aplikace.

1. Maps – Miluji cestování, turistiku a poznávání nových míst, takže jsou pro mne Mapy asi tou nejdůležitější aplikací a kdybych je při svém cestování neměl, ztrácel bych se mnohem častěji. Ať už se jedná o vypátrání nejbližší kavárny, trasu k nejbližší zastávce MHD, orientaci v neznámém městě nebo navigaci po našich silnicích, Google Mapy mi vždy spolehlivě pomohou.

2. Swiftkey 3 – Přímo dokonalá aplikace s velmi inteligentní predikcí, propracovaným učením slov a perfektní predikcí textu. Od doby, co jsem si ji v jedné z vánočních slev koupil, už uplynula dlouhá doba a Swiftkey se za ni pouze zlepšoval a zlepšoval, a tak si u mne dobyl místo mezi několika aplikacemi, které okamžitě instaluji na každý nový telefon.

3. Solid Explorer – Konečně správce souborů s krásným rozhraním a naprosto nabitý funkcemi. Pomocí této aplikace více méně spravuji všechny soubory na svém telefonu, ať už jsou to dokumenty, prezentace nebo obrázky. Perfektní je také provázání s různými cloudovými službami a protokoly jako FTP.

4. Google Play Music – Hrozně dlouho jsem hledal službu, která by byla schopná převést všechnu mou hudbu na úložiště přístupné z jakéhokoliv počítače, smartphonu či tabletu a jediná služba, která něco podobného nabízela a ke které by se dalo snadno dostat i z našich končin. byla Google Play Music, kterou jsem si nakonec naprosto zamiloval.

5. redditastic – Widget zobrazující různé feedy z Redditu. Taková malá hloupost, která mne zabavuje ve chvílích, kdy se nudím, která mi umožňuje úspěšně prokrastinovat při jakékoliv práci a také aplikace, která mi připomíná, jak moc hloupí někteří lidé na internetu jsou.

Tablet:

Nejsem úplně standardní uživatel tabletu, a to hlavně protože na něm především tvořím a produkuji. Můj tablet tak není multimediální mašinkou na hraní, ale naopak slouží k seriozní práci a podle toho také vypadají aplikace, bez kterých bych během dne nepřežil. Nejsou mezi nimi žádné hry, žádné přehrávače ani čtečky knih, jen hromada nástrojů, které mi umožní být produktivní v jakékoliv situaci.

1. Chrome/OverSkreen – Každý s prohlížečů slouží k surfování v jiných situacích. Vzniká tak kombo perfektního prostředí a možností Chrome a malého, nenáročného OverSkreenu. Možnost mít vedle sebe několik oken prohlížeče je, stejně jako dokonalá synchronizace, k nezaplacení.

2. Google Drive/CloudOn/hovernote – Google Drive je místo, kam směřují všechny mé nápady, myšlenky, dokumenty a poznámky. Je to takový online harddisk neustále připojený k mému mozku. Oficiální aplikace je dostatečně uživatelsky přívětivá na to, abych ji používal, když potřebuji udělat něco rychlého, nicméně občas potřebuji pokročilejší možnosti editace a v tu chvíli na řadu přichází služba aplikace CloudOn. Ta nabízí rozhraní prakticky odpovídající MS Office. Když potřebuji dělat několik úkonů nebo jen potřebuji vyjmout informace z nějakého článku, používám příjemnou malou aplikaci hovernote, která, stejně jako OverSkreen, neustále „plave“ nad ostatními aplikacemi.

3. Adobe Photoshop Touch – Kromě mobilních technologiích také strašně rád pobíhám po městech a krajinách s fotoaparátem a fotím jako šílený. Jelikož je v těchto případech mnohem pohodlnější nosit lehký a malý tablet místo těžkého a neforemného notebooku (ano Ultrabook je také možnost, ale je asi 3x dražší), tak jsem potřeboval nějaký schopný editor fotografií. Adobe Photoshop je jednou z několika aplikací, které mají sloužit pro práci s grafikou na tabletech, a jedná se o asi nejlepší mobilní editor vůbec, který má mnoho funkcí od Magic Wandu až po přidáváni filtrů. Jedinou výtkou je, že nedokáže pracovat s RAW formátem.

4. Switcher/Tasker – Tasker a Switcher používám na optimalizaci multitaskingu, který není, obzváště v případě tabletů s velkými obrazovkami, zrovna ideální. Switcher je velmi zajímavá aplikace v pre-alpha stádiu, která umožňuje ukládání či mazání aplikací gestem v horních rozích obrazovky. Posouvání mezi aplikacemi je řešeno dalšími gesty a probíhá nezávisle na multitaskingu samotného systému. Tasker mi slouží k automatizaci některých úkonů a jejich distribuci na jiné telefony a tablety, hlavně proto, aby je mohli využívat i jiní.

5. gReader/Pocket – Oficiální aplikace pro Google Reader je sice velmi pěkná a funkcemi vydrží nějakou dobu, nicméně vás po několika měsících začnou některé maličkosti štvát a některé funkce vám začnou chybět. Po několika stažených aplikací jsem skončil u gReaderu, který nabízí obrovské množství funkcí a možností. Kdykoliv si něco potřebuji prostudovat offline, přepošlu vše přímo do Pocketu.

Na obou zařízeních mám nainstalované obrovské množství různých aplikací od widgetů zobrazující hodiny až po aplikaci, která umožňuje připojení scanneru přes USB, a tak je jejich výběr neskutečně náročný. Osobně jsem už asi plně připraven na přechod do post-PC nebo PC+, záleží na čí straně jste, éry. Jste připravení? A bez jakých 5 aplikací by jste nepřežili Vy? Dejte nám vědět!

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

To je opravdu super nápad doporučovat aplikaci, která nejde legálně v ČR provozovat a ještě na to nikde v textu neupozornit…..

A dát návod jak jí zprovoznit koukám zase nemůžete, protože byste tím radil jak porušovat autorský zákon a licenční podmínky…. že se nestydíte něco takového vůbec napsat.

moje apps: ES File Explorer, Opera Mobile, MX Video Player, App 2 SD, AK Notepad, RealCalc, hra Stupid Zombies a widget Meniny (SK/CZ)

Petr Plachý

19. 7. 2012, 18:17

Pro vsechny co chteli CloudOn a nemohli jej u nas sehnat si developer nachystal pekny darek…podporu pro CR, tak stahujte :)

Mobilní internet na 6 měsíců zdarma a bez závazků a smuv !!
Bez něj bych nepřežil já!
http://mobily.aukro.cz/mobilni-internet-sim-6-mesicu-zdarma-bez-smlouvy-i2502860196.html

CloudOn mi pise ze neni dostupny pro moji zemi :-( je nejaka moznost jak to obejit?

Petr Plachý

18. 7. 2012, 18:51

Google Play v ČR nainstalovat nejde, je potřeba buď sehnat .apk nebo aplikaci, která povoluje přístup do plného Play jako Market Access

Instalaci také musí předcházet aktivace účtu pomocí proxy…

@kozak – CO se vám na Photoshop Touch nelibí, mnohými redakcemi byl vyhlášen jako nejlepší mobilní editor fotek vůbec a to ať už na iOS nebo Androidu. A osobně nenacházím na ani jednom mobilním OS lepší alternativu…

google play music nelze nainstalovat

Swiftkey 3 ! naprosto souhlas. nejlepší :)

Google Music mam normalne nainstalovano. A i v Play mi hlasi, ze je k dispozici. Kazdopadne ho nepouzivam, ptze FUP nasich slavnych operatoru…

Peter Kotrčka

18. 7. 2012, 11:39

G+, flipboard, rocket player, foursquare, timelapse!

Nechápu jak Vám může fungovat google play music, když nejde ani z google play stáhnout?

Google Play Music je i pro ČR. Jediné co nejde je nakupování hudby, aplikace funguje úplně normálně.

není Google Play Music jen pro USA ? Jak to provozujete v ČR ?

Přemysl Vaculík

VIP 18. 7. 2012, 9:45

kuty.cz: opraveno. Děkujeme

Ten link na CloudOn je nějaký divný… :-)

„Adobe Photoshop je jednou z několika aplikací, které mají sloužit pro práci s grafikou na tabletech, a jedná se o asi nejlepší mobilní editor vůbec“
To je vtip, že? I když v té bídě, co panuje na Androidu mezi editory fotek, to asi je pravda…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat