Spekulace

[Spekulace] Chystá se Google prodat Motorolu?
2012-04-12T11:30:27+02:00
• 12. 4. 2012
1

Už jen nadpis může znít dost šíleně, ale možná na tom něco bude. Hardwarová divize společnosti Motorola, kterou Google před časem koupil, byla v souvislosti právě s touto akcí v popředí zájmu. Byla to jedna z největších mobilních akvizic. Nyní se objevily spekulace o tom, že Google chce tuto společnost prodat. Proč vlastně Google Motorolu kupoval?

googlerola-logo-1000

To je otázka, která je jádrem celé věci. Hned po akvizici se samozřejmě začalo mluvit o několika variantách. Jednou z nich byla možnost částečného uzavření platformy Android, kde by měla Motorola dominantní postavení. Kromě toho zde vyvstalo celkem pochopitelné přesvědčení o tom, že příští telefony či tablety řady Nexus budou vyráběny výhradně právě Motorolou.

patent_warsmartphone-patent-warlawsuits-121110-460

Na současném kolbišti mobilních válek jsou ale nejsilnější zbraní patenty. A právě těch má (měla) Motorola opravdu velkou zásobu. Ostatně Android (potažmo Google) je právě ta platforma, která potřebuje pevné patentové základy nejvíce. Spekulace, které se objevily, jsou založeny právě na tom, že celý obchod byl uskutečněn pouze za účelem získání patentů. Tento důvod považuje za stěžejní i list Wall Street Journal a v návaznosti na to Google údajně nabízí Motorolu k prodeji. Určitě se ptáte komu. Spekulace hovoří o tom, že cílovou destinací této nabídky je Čína, respektive mobilní výrobce Huawei.

Huawei-logo

Když se nad tím zamyslíme, dává to smysl. Google nikdy nebyl firmou, která by sama produkovala hardware a je dost pravděpodobné, že s tím ani nechce začínat. Je pravda, že se sice podílí na vývoji referenčních telefonů Nexus, ale v podstatě jde o objednávku na finální produkt. Google vytvoří operační systém a ostatním výrobcům ukáže směr vývoje referenčním telefonem, který naplno prezentuje jeho možnosti. Google jen jeho “výbavu” přesně definuje konečnému producentovi přístroje (HTC, Samsung).

googlerola

Možná tedy Google s Motorolou opravdu skončil. “Vysál” všechny potřebné patenty a půjde dál. Motorola byla jednou z firem, které stály na počátku rozkvětu mobilních telefonů, a vlastní tak některé naprosto elementární a stěžejní patenty na technologie, které dnes v mobilním světě považujeme za naprostou samozřejmost. V každém případě je zřejmé, že žádné velké kroky Google v otázce dalšího rozvoje spojení s Motorolou zatím neučinil. Mohli jsme zaznamenat jen několik personálních změn ve vedení firmy, které zřejmě přímo souvisely se špatnou finanční situací společnosti. Na vrcholku těchto změn stojí odvolání CEO společnosti – Sanjay Jha.

Na závěr snad jen doplním, že žádná ze zainteresovaných firem nechtěla spekulace komentovat.

Zdroj: androidcommunity


Jaký je Váš názor na celou situaci? Prodá Google Motorolu a bylo by to dobré rozhodnutí? Byl by Huawei pro Google nejlepší volbou?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

To je nahoda. Sanjay Jha je muj ucitel Project Managementu. Je to jen ale shoda jmen.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat