První zařízení s Boot2Gecko se objeví v Brazílii

První zařízení s Boot2Gecko se objeví v Brazílii
2012-04-21T16:30:20+02:00
• 21. 4. 2012
5

Mozilla to se svým mobilním operačním systémem Boot to Gecko myslí skutečně vážně. Aby měla start na trhu co nejjednodušší, vybrala si za partnera španělskou společnost Telefónica. Start prodeje můžeme očekávat koncem roku 2012, nebo začátkem roku 2013 v Brazílii.

O systému Boot to Gecko (B2G), jsme vás již informovali, když Mozilla na akci JSConf rozdávala telefony Nexus S s tímto systémem. V rychlosti si zopakujme, čím je B2G tak zajímavá. Její nejvýznačnější vlastností je to, že celé rozhraní je implementováno v HTML5 a JavaScriptu. Mozilla tím chce přilákat webové vývojáře k tvorbě mobilních aplikací.

Na nejnižší úrovni běží linuxové jádro, které je shodné s tím, jaké používá Android. To by mělo pomoci rozšíření tohoto systému, jelikož by díky tomu bylo teoreticky možné, provozovat jej na jakémkoliv telefonu podporovaném v Androidu. Mimo peněz tento přístup ušetří i čas – není například nutné znovu vytvářet ovladače k jednotlivým komponentám hardwaru zařízení. Vytvoření produkční verze Boot2Gecko, pro již existující zařízení, tak může výrobcům zabrat pouze několik dní.

Výkonný ředitel společnosti Mozilla Gary Kovacs uvedl, že B2G nabídne mnohem jednodušší propojení aplikací. Všichni jsme dnes zvyklí na propojení jednotlivých webů pomocí odkazů. Mozilla by ráda takto propojila i jednotlivé aplikace. Tato myšlenka je velmi zajímavá už jen proto, že všechny aplikace budou vytvořeny jako webové stránky. Skutečně, podle Kovacsových slov bude stačit vzít webovou stránku, přidat pár metadat, které řeknou o jakou aplikaci se jedná, co dělá a kde má ikonu a aplikace pro B2G je hotová.

Zařízení se systémem od Mozilly budou nabízeny skrze prodejny Telefónicy v Brazílii. Smartphony budou odblokované a očekává se, že by mohly být dostupné za „rozumné“ ceny. Jako důvod pro zahájení prodeje právě v Brazílii se nabízí třeba to, že chytré mobilní telefony zde vlastní pohouhých 9 % obyvatelstva. Boot to Gecko na levnějších zařízení by zde tedy mohl mít úspěch.

Zdroj: Techradar

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Docela mě mrzí, že se to až tolik podobá androidu. Čekal jsem trošku větší odlišnosti. Ale určitě si počkám na první zařízení, která půjdou do prodeje.

Michal Urban

9. 6. 2013, 13:36

Fakt, ze to bezi na HTML5, je odlisnost vetsi nez velka.

Rozhodne neni problem vymyslet neco jineho,prikladem jsou Windows Phone ac je nemusim,tak tam se povedlo vse vymyslet jinak a nekopirovat a funguje to nadmiru rychle a stabilne.

Václav Pavlín

21. 4. 2012, 17:38

1: Úplně bych ho nezatracoval. Je stále v plném proudu vývoje (ještě mu není ani rok). Co se týče kopírování, myslím si, že je problém vymyslet něco nového, co bude fungovat a lidi to rozumně přijmou.

Počkal bych si na první reálná zařízení a pak bych vynášel soudy o tom, jestli je k ničemu. Může se stát, že jako alternativa k levným Androidům zaujme.

Pěkná „sekačka“ na tom videu.Další OS k ničemu a do tuctu + kopírka.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat