Google Chrome OS tablet

Google Chrome OS tablet
2012-04-11T10:45:00+02:00
• 11. 4. 2012
1

Snad jsme Vás nadpisem příliš nenadchli. Nevíme o žádném tabletu s Chrome OS, který by se měl v blízké době objevit. Již nějakou dobu se ovšem objevují náznaky, které by mohly být předzvěstí takového zařízení. Pojďme si tedy společně zopakovat, co to ten Chrome OS je a říct si, proč by Google měl tablet s tímto systémem vytvořit.

Chrome OS je (zatím ne úplně mobilní) operační systém společností Google. Tu samozřejmě známe z mobilního světa díky Androidu, za jehož vývojem stojí. Operační systém Chrome OS je však zajímavý tím, že jediná aplikace, se kterou uživatel přichází do styku, je webový prohlížeč Chrome. Včera vyšla nová verze tohoto systému, jejíž prostředí, zvané Aura, vypadá následovně.

Můžeme se dohadovat, zda nám připomíná iOS, Android nebo třeba Windows 7. Podstatné je, že se Chrome OS každou verzí více a více blíží sytému provozovatelnému na tabletu. Zprávy o tom, že by se mohl objevit tablet s Chrome OS na palubě, se šířily již dříve. Událo se tak například začátkem roku 2010, kdy se na internetu objevil obrázek, který měl znázorňovat tablet připravovaný Googlem.

Bohužel se dále nic nedělo a za zajímavým konceptem se zavřela zem. Přesně před rokem se ovšem věci kolem systému Chrome OS a tabletů projasnily a vypadalo to, že Google skutečně chystá verzi pro tato přenosná zařízení. Vyplývat to mělo z následujících pozorování:

  • V jedné z revizí Chrome OS se u identifikace user-agent (webové stránky z této proměnné určují typ prohlížeče) objevila hodnota „CrOS Touch“. To by mohlo naznačovat, že Google se snaží na dané verzi Chrome OS zobrazovat stránky ve verzi pro tablety.
  • Ve zdrojových kódech se objevuje prostor pro virtuální klávesnici. Vzhledem k tomu, že původní Chrome OS je určen pro notebooky, je virtuální klávesnice zbytečná. Leda, že by…
  • Google potvrdil vývoj Chrome OS pro tablety… ale tím to skončilo.

Jak to tedy s tabletem, který by poháněl systém Chrome OS, skutečně bude, nevíme. Nyní čekáme na to, zda se v červnu objeví malý levný a výkonný tablet s Androidem od Googlu. Pokud by skutečně v blízké době následoval i tablet s Chrome OS, jak by asi vypadalo soužití těchto zařízení? Byla by si konkurencí, nebo by se spíše doplňovala a posilovala by tak pozici Google na poli mobilních operačních systémů? Mělo by zařízení pouze s webovým prohlížečem šanci proti konkurenci v podobě iPadu (ale i Androidu)?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Kdyby vydali tablet s Chrome OS, dost vážně bych o něm uvažoval. K čemu jinému v podstatě tablet je, než na brouzdání po netu. Toto by mohlo dost zatopit ostatním OS. Rozhodně si myslím, že by to byl výborný nápad!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat