První dojmy z chystaných WP7 novinek na konferenci MS Fest

První dojmy z chystaných WP7 novinek na konferenci MS Fest
2011-11-27T22:22:58+02:00
• 27. 11. 2011

Možná někteří z Vás zaznamenali, že se tento víkend konala konference MS Fest věnovaná produktům společnosti Microsoft. Jeden z hlavních proudů celé akce byl věnován operačnímu systému Widows Phone 7. Sobotní části konference jsem se zúčastnil i já a měl jsem možnost vyzkoušet si několik chystaných WP7 telefonů. Vzhledem k tomu, že jsem měl zařízení v rukou jen krátce, přináším zatím jen několik prvních postřehů z jejich používání.

ZTE Tania – První “lowend” mezi “highendy”

Jak víme, Microsoft stanovil pro WP7 zařízení určité minimální nároky jako je 1GHz procesor, minimálně 8GB vnitřní paměti a další. Redmontští si tak zajistili, že jejich systém nepoběží na telefonech, kde by nemusel být dostatečně rychlý a plynulý. Zároveň to také znamená, že na trhu není prakticky žádné opravdu levné zařízení pro méně náročné zákazníky. ZTE Tania bude první telefon, který se pokusí obsadit tento segment trhu. I přes to, že splňuje skoro všechny požadované minimální parametry, které Microsoft požaduje (kromě vnitřní paměti, kde disponuje pouze 4 GB a zde asi Microsoft udělal výjimku), se čínskému výrobci opravdu podařilo vyrobit telefon pro méně náročné a srazit jeho cenu na minimum. Odhadovaná suma, za kterou bude telefon dostupný, se pohybuje někde mezi 4000 a 6000 korun. Snížení ceny se však samozřejmě muselo někde projevit.

Plasty, zase plasty a displej

To, že snížení ceny z velké míry odnese dílenské zpracování, bylo asi všem jasné. Tělo telefonu je složeno výhradně z plastů a zařízení nepůsobí zrovna luxusním dojmem. Další částí telefonu, které byla nařízena odtučňovací kúra, je displej. Na jeho uhlopříčce 4,3 palce sice svítí pixely v rozlišení 480×800, ale jeho kvalita rozhodně není úchvatná. Celkem dobrý dojem ještě budí při přímém pohledu v úhlu 90° vůči displeji, ale po lehkém natočení přístroje se barvy mění doslova jako duha na obloze. Je možné, že se částečně jedná o neduh předprodukčního zařízení, ale pokud bude takto vypadat i finální verze, určitě tato nepříjemná vlastnost mnoho potencionálních zákazníků odradí od koupě.

Nehledě na tyto nedostatky si myslíme, že si ZTE Tania své zákazníky najde. Za bezkonkurenční cenu totiž dostanete plně vybavený smartphone s WP7 Mango, které jsou i na tomto zařízení naprosto plynulé a rychlé.

Za možnost vyzkoušet si ZTE Tania děkuji šéfredaktorovi webu Smartmania.cz, Jiřímu Hrmovi.

Nokia Lumia 710 – Ta levnější

Svůj stánek na konferenci MS Fest měla i společnost Nokia a předvedla zde svoje telefony N9 a Lumia 710. Lumia 710 je jeden ze dvou prvních WP7 telefonů tohoto finského výrobce. Oproti vyššímu modelu 800 se jedná o levnější zařízení. Myslím, že není třeba tento telefon nijak zvláště představovat, a tak zmíním jen několik svých osobních postřehů.

HW tlačítka a fotoaparát

To, že je Lumia 710 vybavena hardwarovými systémovými tlačítky asi všichni víte. I přes to, že na svém HTC Desire HW tlačítka také mám, na Lumii mi trochu vadila. Možná se jedná o můj můj subjektivní pocit, ale zdá se mi, že se k systému WP7 zkrátka nehodí. Situaci rozhodně nepomáhá ani fakt, že jsou nezvykle a podle mého názoru zbytečně moc tuhá.

Mírné zklamání přinesl i fotoaparát. Disponuje sice autofocusem, ale výsledné fotky nejsou z těch nejlepších.

Abych jen nekritizoval, tak musím zdůraznit, že zpracování telefonu je opravdu kvalitní. Použitým materiálem je sice plast, ale šasi působí dobrým dojmem. Stěžovat si uživatel nemůže ani na plynulost systému. Kromě toho Nokia do svých telefonů dodává vlastní kvalitní software jako je Nokia Drive další programy, které telefonu přidávají na hodnotě.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat