Samsung vrátí úder Applu(?)

Samsung vrátí úder Applu(?)
2012-09-30T14:23:19+02:00
• 20. 4. 2011
15

Již jste se dozvěděli o nové kauze, kterou rozpoutala společnost Apple proti dalšímu výrobci telefonů, tou je Samsung. Jedná se zde opět o design, nejen hardwaru ale i softwaru. Konkrétně se Applu nelíbí kopírování iPhonu 3G/3GS a iPadu, které mají podobné protějšky z řady Samsung Galaxy. Apple samozřejmě bojuje u soudů s nejrůznějšími společnostmi, například s Microsoftem, kde se snad jedná o nekonečnou bitvu, ale také s Nokii, HTC atd. Bohužel tentokrát se trefil do vosího hnízda v podobě společnosti Samsung.

87370-1

V tomto případě se nejedná pouze o souboj 2 velkých společností, jeden z úředníků Samsungu reagoval na tyto žaloby a nastínil velkou bitvu:

“Apple je jedním z našich klíčových odběratelů polovodičů a displejů. Nicméně, nemáme jinou možnost, než reagovat silně tentokrát.”

Apple je druhým největším zákazníkem Samsungu hned po Sony, v minulém roce utratil za součástky přes 5.7 miliardy dolarů. Apple si zřejmě neuvědomil, že žalováním Samsungu si může přivodit vlastní infarkt. Jednoduše řečeno, Samsung může pozastavit dodávky součástek a nebo úplně je zastavit, dokud se třeba nevyřeší veškeré soudní spory. Ve výsledku by to mohlo vést k tomu, že Apple víc ztratí než získá samotnou žalobou.

Taková odveta Samsungu nemusí být jen na truc, momentálně má samotná společnost problémy s výrobou z důvodů posledních událostí v Japonsku. A tak při rozhodování, která firma bude upřednostněna, se může rozhodnout, že Apple bude až ten poslední. Bude zajímavé sledovat tuto kauzu dvou velkých společností, rivalů a také partnerů.

Doplněno:
V roce 2011 hodlá společnost Apple nakoupit displeje, procesory a NAND flash paměti právě od Samsungu. Vůbec se nejedná o malou objednávku, dokonce převýší útratu za rok 2010, celkem by se mělo jednat o 7.8 miliardy dolarů.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Bohumír-miaggi

24. 4. 2011, 1:33

macusercz: „Samsung bude pekne v haji, protoze prijde o velkeho odberatele“

Tohle je blbost. Apple je sice druhý největší odběratel, ale 5,7 mld. dolarů tvoří pouze část celého obratu koncernu (Samung Electronics, loděnice, stavební firma, banka atd.). Samsung je mnohem větší firma (největší IT firma světa= obrat přes 170 mld. dolarů) a kdyby Apple dále neodebíral, Samsung by to rozhodně nepoložilo. Určitě i jiné společnosti mají zájem o kvalitní součástky Samsungu.

Apple chce neco co ma Samsung a nechce se toho vzdat kvuli exkluzivite svejch telefonu…

rozhodne neverim tomu ze by si Apple rezal vetev na spatny strane… zadna takovahle zaloba nevznikne pres noc, vsechno prochazi celou firmou nekolikrat a musi bejt odhlasovany, oni maj duvod proc zalovat a ocividne z toho neco vytezej. Apple uz ma dost dobre mozna podepsany smlouvy u jinyho vyrobce, a je mozny ze se snazi aby Samsung odstoupilo od smlouvy a porusilo ji, tak aby to nemusel delat Apple, smouva na vyrobu soucastek je oboustranna a pokud Apple nekde od nekoho(treba zrovna vyse zminovana nVidia) dostal lepsi navrh, velice rad by chtel odstoupit od smlouvy se Samsungem, a neni nic snazsiho nez donutit Samsung aby porusil smlouvu…

Priklad: Apple&Samsung, dohoda na XXX procesoru mesicne, po dobu nasledujicich dvou let, pul roku po sepsani dohody prijde k Apple nVidia, ze by chteli dodavat jejich Tegru, s tim ze jim daj exkluzivitu na quadcore Tegra3, pro Apple super vyhodna nabidka, ale maj problem, maj uz podepsanou smlouvu… takze udelame zalobu na Samsung, Samsung se nastve a prestane dodavat procesory, Apple ma duvod k odstoupeni od smlouvy, a pak stahne zalobu(kterou stejne nemuze vyhrat), koza zustala cela, a vlk si vylamal zuby.

Pravdepodobne fantazie a spekulace, varim z vody zase tech informaci tolik neni(a pro nas ani nikdy nebude, to vedi jen v Applu proc se to stalo)

Přemysl Vaculík

VIP 20. 4. 2011, 15:45

SudruhStopa: ale nahraný by byl Apple a hlavně zákazníci, u nedostatkového zboží jde cena nahoru. Samsung je daleko větší firma (loděnice, atd.) a tohle by přežila. Tak i tak to může dopadnout zajímavě.

SudruhStopa

20. 4. 2011, 15:39

Přemysl Vaculík: Ano, Apple by stratil, ale Samsungu by to taktiez moc nepomohlo. A prave o to mi islo.

Proste momentalny stav vyhovuje obom stranam, teda pokym si Apple nevyhliadne lepsie komponenty do zariadeni.

CPU a flash jsou od Samsungu. Displej je minimalne v iPhone 4 a iPad 2 od LG. Spekuluje se o tom, ze by displeje a flash mohla delat Toshiba.

At se koukam jak se koukam … takze uz nam zbyva jen ten procesor. Pokud by vsak byl Apple uprednostnen u jinych spolecnosti, nemyslim si, ze je to pro ne nerealne, zas tak zavratna cisla prodanych vyrobku to v porovnani celkoveho trhu s mobily, tablety a jinymi zarizenimi nejsou.

A5 ci Tegra ma procesory architektury ARM. Samsung ma „jen“ to know how jak to dat dohromady coz ma i NVidia. Takze koupi ARM technologii by na tom urcite vydelal, ale nevim jestli je to na prodej, ci to uz nekdo nekoupil, spekulovalo se o tom loni.

http://www.isuppli.com/Teardowns

Přemysl Vaculík

VIP 20. 4. 2011, 12:44

SudruhStopa: nesouhlasím s tou hrstkou komponent, Samsung dodává myslím klíčové komponenty (CPU, display, NAND flash paměti). Aby Apple nahradil dodávky, tak by musel najít nejen adekvátní firmu v množství dodávek, ale také kvality. Navíc, pokud by tu byla reálná náhrada, tak by neučinil objednávku na tento rok kolem 7.8 miliard dolarů.

SudruhStopa

20. 4. 2011, 12:39

Ak by Samsung reagoval emocne, tak jasne, zastavia vyrobu suciastok Applu, zaplatia nejaku tu pokutu podla zmluvy a Apple bude chvilu (ale skutocne iba chvilu, kazdy vyrobca HW sniva o zmluve s nimi) nahraty.

Avsak aky by to malo zmysel? Pre Apple vytvaraju iba hrstku rozlicnych komponentov v obrovskych kvantitach, pri konkurencii by sa pocet rozdielnych komponentov zvysil a kvantita rapidne znizila. Netreba byt jasnovidcom aby clovek videl, ze je to proste nevyhodnejsie.

Mimochodom dgees, preco si myslis ze Tegra nie je vhodna alternativa? Ich CEO je velky fanusik Applu (cela jeho rodina pouziva pocitace Applu ako sam povedal) a ak by nasadili tegru do iPadov aj iPhonov tak to bude vacsia objednavka ako pre cely svet Androidu.

Musim rict, ze me Apple timto krokem dost prekvapil. Zazalovat Nokii, HTC nebo male ryby z konkurence je logicky krok, zvlast kdyz do Applu si ostatni take radi kopnou, ale Samsung electonics je trochu jina kava…

Nejde jen o to, ze pro Apple vyrabi spoustu komponentu, ale vlastni i obrovske mnozstvi technologickych patentu a tady se nejedna o blbustky grafickeho rozhrani…

pisete tu, ze apple ma penize na rozjeti vlastni vyroby komponent, coz je fakt, ale bylo by to drahe s nejistymi vyhlidkami a strasne dlouho trvalo…

ale co je mnohem dulezitejsi… veskera vyroba cipu, pameti, displayu, gps a pod. je licencovana a apple zadne vlastni technologicke prostredky a tezko ocekavat, ze by jim Samsung neco licencoval a s Tegrou os Nvidia asi taky pocitat nemohou, kdyz kopou do Androidu.

samozrejme si muzou licencovat veci napr. od Qualcommu… ale prijdou o kvalitu.

Je nekde dostupny prehled co vsechno dodava Samsung? Celkem by me to zajimalo a podle toho by se odvijely i dalsi scenare.

Ve spojeni napriklad s procesory se hovorilo naopak o usporach a dominantni pozici pri zakoupeni ARM. iOS zarizeni bylo dosud prodano jiz necelych 200 milionu.

Co si matne vzpominam treba A4 by nemel byt jiz jen stroze zadany pozadavek.

Nerikam, ze pristi iPhony/iPady budou z vlastni vyroby. Blizsi informace o parametrech smlouvy nikdo nema. Ve spojeni s mym spekulativnim scenarem by stejne nakonec muselo dojit k vyneseni rozsudku. Coz je tez otazka asi jednoho roku. Nemyslim si, ze je takova zaloba necilena a urcite za tim stoji jeste neco vic.

Přemysl Vaculík

VIP 19. 4. 2011, 22:21

koalalumpur: Přesně, rozběhnout vlastní výrobu není otázka možná ani jednoho roku. Mohu se pouze domnívat jak to funguje, ale podle mě Apple zadal požadavky na HW a know how už má Samsung, takže by musel rozběhnout i vývoj a ten není o nic levnější.

koalalumpur

19. 4. 2011, 22:16

Samsung má momentálne top kvalitu súčiastek na trhu, preto sú veľmi žiadané, vďaka Applu sa ich nedostáva na iné firmy, ktoré by sa im veľmi potešili, takže Samsung by určite neprišiel o job. Naopak Apple by odberom sučiastiek od iných zdrojov prišiel čiastočne o kvalitu, sám vie prečo sučiastky berie práve od Samsungu. Mohol by ako píše macusercz využiť finančne rezervy, kúpiť technólogie a začať výrobu sám, ale rozbehnutie vlastnej výroby by bola otázka viac než jedneho roku, náklady by neboli malé, finačne by to preňho bolo nevýhodne.

Přemysl Vaculík

VIP 19. 4. 2011, 20:35

Ale ve smlouvách se Samsung určitě chrání pokud dojde k přírodní katastrofě, takže se na to teď může vymluvit. Na druhou stranu si Apple vybral Samsung z určitých důvodů a možná tu není zatím tak velký výrobce nebo dodavatel co by to utáhl najednou. Jako můžeme jen čekat a sledovat jak se poperou.

Souhlasim, chvili by to trvalo.

Spekuluji dal… Nicmene pro soucasne produkty nejspis bez problemu (nepocitam Japonsko) jeste dily dodaji. Jsou urcite vazani smlouvami, daty a nejspis i urcitymi pocty. Poruseni smlouvy bude tvrde sankcionovano. Rozhodne to, ze Apple Samsung zazaloval z uvedenych duvodu, nelze vyhodnotit jako opodstatneny cin k vypovezeni smlouvy. Spise by to v nastavajicim sporu Samsugu jeste uskodilo.

Přemysl Vaculík

VIP 19. 4. 2011, 20:08

Přesně tento typ diskuze jsem chtěl a ne jen nějaké přikyvování. Jinak okamžité zastavení dodávek může poškodit Apple, aspoň do té doby, než by našel náhradu.

Bohuzel se trefil do vosiho hnizda? :) Myslite si, ze tak ocenovana firma z hlediska narustajiciho trzniho podilu, ekonomickych vysledku a vyborneho managementu, nevi, co dela?

Hodnotim zpravu jako velice spekulativni. :)

Taky muzu spekulovat…

Uz to neni jen iPhone a iPod, ale i Apple TV a iPad, krome toho se spekuluje jiz delsi dobu o Apple TV vcetne obrazovky. Samsung bude pekne v haji, protoze prijde o velkeho odberatele. Apple by se tak mohl snadno zbavit treba urcitych zavazku vuci Samsungu, ktere by musel dodrzet. Apple ma obrovsky prebytek aktiv, podle me to povede jen k tomu, ze si nektere technologie proste koupi. A nektere soucastky si bude vyrabet sam.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat