Dotekomanie.cz

Aplikace Applu na iPhonu pravděpodobně stále sledují vaší aktivitu

ios 16 1510x868x

Zdroj: Apple

S příchodem aktualizace iOS 14.5 Apple zavedl lepší ochranu soukromí uživatelů v podobě App Tracking Transparency. Ta má zajistit to, aby uživatel mohl aplikaci sbírající uživatelská data udělit, nebo naopak odebrat práva ke sledování jeho aktivity na daném zařízení.

Sleduje Apple své uživatele?

Vývojáři ze společnosti Mysk přišli na zajímavé zjištění, které odhaluje, že i přes snahu Applu protlačit do jejich systému transparentnost zde jsou aplikace, které uživatelská data stále sbírají. Paradoxem je to, že se jedná o aplikace samotného Applu. Vývojáři Mysku na svém twitterovém účtu zveřejnili ukázku toho, jak při 10minutovém procházení App Storu docházelo ke shromažďování uživatelských dat a jejich odesílání společnosti Apple. Demonstrace probíhala na zařízení s nainstalovaným systémem iOS 14.6.

Zdroj: Techradar

Mezi sbíraná data patřily například informace o typu zařízení, rozlišení displeje, nainstalované klávesnici, síťovém připojení a dalších identifikátorech, které obvykle slouží pro digitální identifikaci. Při jiném výzkumu vývojáři z Mysku zjistili, že Apple sbírá data i v aplikacích jako Knihy, Akcie, Apple Music, Apple TV a další. S ohledem na to, že výzkumy pracují s verzí iOS 14.6, není jasné, jak je tomu u systémů iOS 15, nebo v nejnovějším iOS 16. Určitě by nebylo od věci, aby se podobný průzkum provedl i na novějších systémech.

Zdroje: techradar.com, twitter.com

Exit mobile version