Dotekomanie.cz

Microsoft si pohrává s VPN v prohlížeči Edge

microsoft edge 8192x5464x

Zdroj: Microsoft

Webové prohlížeče dnes nabízí celou škálu funkcí navíc a snaží se zaujmout vždy něčím, co nemá konkurence, případně se ji snaží dohnat. Nyní Microsoft začíná testovat novinku, která nabízí VPN přímo v prohlížeči Edge. Jde ale zatím jen o pilotní projekt.

Edge a VPN

Microsoft před nějakou dobou opustil všechny své plány na vlastní prohlížeč, co se týče i jádra. Přešel na projekt Chromium, přičemž také přispívá i z pohledu vývoje. Současný Edge je tak jen další variantou Chromu, nebo spíše sdílí stejný základ jako Chrome a Opera. Microsoft ale integruje své vlastní funkce a jednou z novinek jen VPN.

Jde o pilotní projekt, který vznikl ve spolupráci s CloudFlare. Edge má tak zakomponovanou funkci pro bezpečnější procházení internetu. Nyní není nutné platit, jen se musíte do Edge přihlásit se svým účtem u Microsoftu. Každý měsíc tak dostanete 1 GB dat, která můžete využít v rámci procházení internetu přes VPN. Novinka se tedy nehodí pro sledování videí. Spíše pokud potřebujete ještě více zabezpečit připojení na konkrétní stránku, například při procházení ze zahraničí.

Zdroj: MIcrosoft

Microsoft zatím nabízí VPN jen v prohlížeči Edge pro počítače. Uživatele informuje, že dochází k minimálnímu sbírání dat, což je pochopitelné, když jde vlastně o test novinky.

Zatím nevíme, jak se bude funkce rozvíjet, ale pokud testy dopadnou dobře, asi se služba stane dostupnou ve všech verzích prohlížeče, a to i třeba verze pro Android. Dá se odhadovat, že pokud si uživatel předplácí nějakou službu od Microsoftu, tak bude mít VPN v ceně, případně se funkce nabídne jako samostatná služba za menší poplatek.

Zdroje: fonearena.com, support.microsoft.com

Exit mobile version