Dotekomanie.cz

A15 Bionic je dramaticky výkonnější než nejlepší procesor od Qualcommu

A15 Bionic

Zdroj: PhoneArena

Není žádnou novinkou, že letošní procesor od Applu, tedy čip A15 Bionic, je rychlejší než loňská generace. Každým rokem slýcháváme stejnou hlášku: nejrychlejší procesor v mobilních telefonech. Ovšem jak moc velký výkonnostní rozdíl nabízí? To odhalují nové benchmark testy, na které se nyní zaměříme.

Zprvu se sluší říci, že A15 Bionic nemá v zásadě žádná vylepšení. I přesto první benchmarky vykazovaly 21% nárůst výkonu oproti A14. S takovou zprávou přišla média, která nový procesor jako první otestovala.

Zdroj: PhoneArena

Tentokrát se k nám ale dostaly testy porovnávající konkurenční procesory a čísla jsou, troufám si říci, ohromující. Ukázalo se totiž, že A15 je nejen o 50 % rychlejší než konkurence, ale dokonce o 62 % rychlejší než nejlepší procesor od Qualcommu. Jsou zde ale ještě další zajímavá čísla. Podrobný test totiž potvrdil, že A15 je skutečně rychlejší o 21 % než A14, respektive dokonce o 23 %. Všechny procesy byly vystaveny stejné zátěži, přičemž firma Anandtech hodnocení vyjádřila procenty. 

Jak je na tom ale práce se spotřebou energie? Podle společnosti Anandtech se Applu podařilo u nového A15 čipu dosáhnout výrazného zvýšení efektivity. Konkrétně se bavíme o 28% nárůst efektivity při práci s energií. 

A15 Bionic má své mouchy

Ačkoliv vše vypadá růžově, i nový procesor má logicky své problémy. Jednou z problematických částí je design pro práci s teplem. Prostoru je v iPhone 13 ještě méně, takže prostor pro „odfuk” tepla je menší. Na druhou stranu je čip opravdu výkonný, takže i při vyšší teplotě dokáže odvádět stále lepší práci, než konkurenční procesory. 

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version