Dotekomanie.cz

iMessage se v iOS 14 dočkalo další bezpečnostní vrstvy

iOS 14 byl představen s několika skvělými funkcemi pro iMessage. Společnost Apple konečně představila nové funkce zpráv, včetně nového systému zmínek o Slacku. Ten uživatelům umožňuje označit kontakty jménem, jako je @zdenek nebo @premek. Ve velké skupinové konverzaci tak jde o užitečný nástroj, protože push notifikaci dostane jen označený kontakt. 

iMessage s iOS 14 umí daleko více

Apple přidal také indikátor pro psaní více osob, takže můžete vidět každého, kdo aktuálně píše. Tak jako třeba na Messengeru od Facebooku. iOS 14 přináší i možnost odstranit jednotlivé zprávy.  Pokud zprávu odstraníte, druhá strana o tom bude informována.  

Nakonec jsme se dočkali i možnosti označit zprávu jako nepřečtenou, což v praxi umožňuje ponechat indikátor oznámení na ikoně. Díky tomu se vám nestane, že byste na zprávu/oznámení zapomněli. Novinkou je také možnost připnout nejdůležitější konverzace. 

Tajná novinka

Je tu ale také novinka, kterou Apple nijak veřejně nedemonstroval. Konkrétně služba přijala nový bezpečnostní systém s názvem BlastDoor. Jedná se v podstatě o sandboxový režim, který chrání aplikaci Zprávy před zbytkem systému. 

Zdroj: 9to5Mac

Tuto novinku objevil Samuel Groß, který se zabývá bezpečnostním výzkumem a pracuje pro Google Zero. Všechny iOS aplikace jsou ve výchozím nastavení v podstatě v karanténním módu, ovšem BlastDoor přidává pro iMessage další vrstvu ochrany. 

Hlavním úkolem nového prvku je přijímat příchozí zprávy a rozbalovat a zpracovávat jejich obsah v zabezpečeném a izolovaném prostředí, kde žádný škodlivý kód skrytý ve zprávě nemůže interagovat nebo poškodit základní operační systém nebo načíst s uživatelskými daty. iMessage byl v poslední době terčem hackerských útoků, proto se Apple rozhodl pro přidání další vrstvy. 

Zdroj: 9to5mac.com

Exit mobile version