Dotekomanie.cz

Google obchází české operátory, postupně zavádí RCS

rcs

Zdroj: Google

Už jste si u nás mohli přečíst mnoho článků o postupném zavádění RCS technologie jakožto evoluce SMS, MMS a EMS zpráv. Vodafone je prvním operátorem, který zavedl přímou podporu pro všechny své klienty. T-Mobile následně na to přislíbil, že tuto technologii zavede až v roce 2021 a O2 nakonec polevilo a přislíbilo také tuto novinku ve své síti, ale nijak nebylo nastíněno datum zavedení.

Google asi nepočká

Google je hlavním iniciátorem RCS technologie, respektive se ji snaží protlačit a nabídnout prostřednictvím své aplikace Zprávy pro Android. Bohužel narazil na mobilní operátory, kteří se nějak moc nesnaží v nasazování této novinky. Ostatně se není čemu divit, když je pro ně výhodně nabízet omezenější technologii SMS v balíčcích, byť u běžných tarifů (dražších) jsou k dispozici zprávy neomezené. Nakonec v některých zemích Google zavedl podporu bez mobilních operátorů a v podstatě tak vzkázal, ať se přizpůsobí oni.

Čím dál více ale zaznamenáváme, že funkce Chatu u aplikace Zprávy od Googlu začíná být k dispozici u uživatelů. Například Lubík Bobis má tuto funkci na svém zařízení Huawei Y6 Prime 2018 v aplikaci Zprávy, přičemž je u operátora O2, informoval prostřednictvím naší komunity Smartphony CZ/SK na Facebooku. V tomto případě službu zajišťuje Jibe Mobile od Googlu, tedy bez participace mobilního operátora.

RCS u aplikace Google Zprávy na Huawei Y6 Prime 2018; Zdroj: Lubík Bobis

Možná se jednalo o výjimku, ale následně se ozval @jardalukas na Twitteru, že i v jeho případě došlo k aktivaci, přičemž je z mobilního operátora T-Mobile. Následně aktivoval tuto funkci i na dalším zařízení. Také se nám ozval čtenář Jiří Bartál, která potvrzuje funkci Chatu u aplikace Zprávy, přičemž službu zajišťuje Jibe Mobile od Googlu. V jeho případě se jedná o zařízení Xiaomi Mi 9T Pro a je u oprátora O2.

Zdroj: Jiří Bartál

Zřejmě tedy dochází k postupné aktivaci a Google obchází české mobilní operátory. Nevýhodou tohoto postupu je, že funkce je dostupná jen u aplikace Zprávy od Googlu. Pokud máte jakoukoliv jinou aplikaci, budete muset počkat na mobilní operátory. Například Samsung mobily se svou vestavěnou aplikací si jednoduše musí počkat, byť technologii podporují. Otázka je, jestli se jedná o testování, nebo postupné zavádění podpory v České republice.

Aktualizováno

Postupně nám čtenáři potvrzují aktivaci Chatu v aplikaci Zprávy od Googlu a nyní se můžeme přidat i my. Konkrétně je tato novinka dostupná na Pixelu 3 XL s Androidem 11 u operátora T-Mobile.

Zdroj: Dotekomanie.cz

O RCS

Hlavní výhodou této technologie je, že nedochází k účtování po zprávách. Vše je závislé na internetovém připojení, postačí i WiFi. Pokud druhá strana nemá k dispozici RCS, dojde k poslání zprávy prostřednictvím SMS nebo MMS, ale to lze nastavit v aplikaci Zprávy. Pakliže obě strany mají k dispozici RCS, mohou si posílat multimediální obsah včetně audio zprávy. Vše podléhá připojení k internetu.

Exit mobile version