Dotekomanie.cz

Instagram přistupoval k fotoaparátu bez vašeho vědomí

Instagram

Zdroj: Dotekomanie.cz

Někteří uživatelé si všimli, že sociální síť Instagram a její aplikace neočekávaně přistupuje k fotoaparátu. To je poněkud zvláštní, protože uživatelé měli přístup deaktivován. 

Instagram v iOS 14 měl vážnou chybu

Uživatelé konkrétně nahlásili, že zelený indikátor (tj. indikátor zapnutého fotoaparátu) byl v systému iOS 14 zobrazen při procházení příspěvků, přičemž k fotografování nemělo docházet. V prohlášení pro server The Verge mluvčí Instagramu uvedl, že toto chování bylo chybné a už bylo opraveno.

„K vašemu fotoaparátu přistupujeme pouze tehdy, když nám dáte svolení – například když přejete z Feedu do Kamery. Našli jsme a opravujeme chybu v iOS 14 beta, která omylem uživatelům naznačovala, že aplikace přistupuje k fotoaparátu bez jejich vědomí. V těchto případech nemáme k vašemu fotoaparátu přístup a nezaznamenáváme žádný obsah.“ Uvedl tiskový mluvčí společnosti Instagram.

Tato chyba Instagramu je jen jedna z řady. Doposud bylo odhaleno několik populárních aplikací, které měly přistupovat k soukromí a oznámením bez vědomí uživatele. Za veškerým odhalením může iOS 14, které upozorňuje uživatele, když aplikace nebo widget přistupuje k fotoaparátu či datům ze schránky. Od vydání první vývojářské verze iOS 14 bylo odhaleno velké množství aplikací, včetně LinkedIn, Reddit a TikTok. 

Zdroj: AndroidCentral

V loňském roce bylo mimo jiné zjištěno, že mateřská společnost Instagramu, tedy Facebook, přistupuje k fotoaparátu na pozadí, kdykoli byla aplikace používání – opět bez vědomí uživatelů.

Zdroj: macrumors.com

Exit mobile version