Dotekomanie.cz

Google rozvolňuje pravidla u Android Enterprise

Android Enterprise 1487x723x

Zdroj: Google

Google má na svém kontě několik programů, které mají napomoci smartphonům se systémem Android. Jeden z nich se jmenuje Android Enterprise a zaměřuje se zejména na využití mobilů ve firmách. Díky této certifikaci společnosti mají jasnou představu, jak dlouho bude zařízení udržované aktuální a co vlastně očekávat. K dnešnímu dni dostalo certifikaci Android Enterprise 8 559 modelů. Zřejmě se ale chystá změna v podmínkách, která je na první pohled náznak uvolnění pravidel.

Nechť žije konkurenční prostředí

Google stanovil pravidla v rámci Android Enterprise, která musí výrobci splňovat. Například museli vydávat bezpečnostní záplaty systému do devadesáti dnů od data vydání, nebo zajišťovat bezpečnostní aktualizace po dobu tří let. V uniklém dokumentu se ale uvádí, že tato lhůta byla zkrácena na 30 dnů, ale společnost neinformovala veřejnost. Zřejmě se to dozvěděli jen výrobci dodávající mobily se systémem Android 10.

Zdroj: Google

Nadcházející Android 11 ale asi bude mít trochu rozvolněná pravidla. Konkrétně firmy nebudou muset vydávat bezpečnostní aktualizace do 90 ani 30 dnů od vydání Googlem. Toto a několik dalších požadavků bylo nahrazeno v podstatě transparentností.

Pakliže dokument bude schválen v současném uniklém znění, budou muset výrobci u mobilů se systémem Android 11 na svých stránkách uvádět, kdy bude vydána poslední bezpečnostní aktualizace a jaká je aktuálně dostupná. Také bude muset výrobce uvést, s jakou verzí přišel na trh.

Sice na první pohled to vypadá, že Google povolil pravidla, ale ve skutečnosti dává v rámci programu Android Enterprise nové konkurenční prostředí. Zřejmě se očekává, že se firmy budou předhánět v tom, jak často aktualizují a co vše dělají navíc a lépe než konkurence. Jen upozorňujeme, že Android Enterprise se týká spíše nákupů mobilů do firem, ale může to mít pozitivní efekt i na běžný trh.

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com

Exit mobile version