Dotekomanie.cz

Cena 1 GB v Česku a ve světě, jsme na 137. místě

smartphone 4877094 1280 1280x853x

Zdroj: Willfried Wende z Pixabay

Čeká nás další evoluce v oblasti mobilního připojení k internetu. Ještě tento rok se dočkáme aukce o kmitočty, díky kterým budou moci mobilní operátoři vybudovat sítě páté generace. Již nyní například 02 spouští 5G v Česku ve vybraných oblastí a chystají se pilotní testy pro použití v průmyslu nebo ve státní správě. Sice nové sítě nabízí vyšší rychlost, propustnost a mají mnoho dalších výhod, ale vše se bude odvíjet od koncové ceny.

Cena za 1 GB

V dnešní době všichni operátoři nabízí neomezené volání i SMS zprávy, dokonce i neomezené připojení k internetu, tedy bez stanového FUP. Cena je ale stále dost vysoká, zejména pro jednotlivce. I proto dost uživatelů má stále tarif s nastaveným limitem ve spotřebě dat. Všeobecně platí, že v Česku nemáme nejlevnější data. Díky nové analýze se můžeme podívat, jak si vlastně stojíme v porovnání s jinými státy.

Rovnou můžeme prozradit, že Česká republika je na 137. místě v porovnání se 155 státy. Na základě analýzy společnosti Cable je cena 1 GB u nás na částce 7,95 dolarů, tedy v přepočtu 188,55 Kč. Na obrázku níže si lze všimnout, že jsme přibližně na stejné úrovni se státy jako USA, Švýcarsko, Madagaskar nebo Portoriko.

Zdroj: visualcapitalist.com

Asi byste si nikdy nemysleli, že nejlevnější data budou v Indii, kde 1 GB přijde na 0,09 dolarů, tedy 9 centů, což je v přepočtu 2,13 Kč. To je již značný rozdíl, ale je způsobený také velkým konkurenčním prostředím, kde se mnoho společností přetahuje o zákazníky. V seznamu zemí, kde je cena pod jeden dolar, se dále objevují země jako Izrael, Kyrgyzstán, Itálie, Ukrajina, Somálsko, Rusko, Francie, Nepál a mnoho dalších. Ve skutečnosti dle analýzy platí za 1 GB dat utratí méně než 1 dolar v 35 zemích. Na druhém konci spektra se nachází na 155. místě Malawi, kde 1 GB stojí 27,41 dolarů.

Pokud se podíváme na sousední státy kolem nás, tak na Slovensku je cena 3,84 dolarů, díky čemuž jsou na 106. místě v tomto srovnání. Rakousko je na 41. místě (1,08 dolarů), Německo obsadilo 109. pozici (4,06 dolarů) a Polsko je na 17. místě (0,7 dolarů).

Zdroj: visualcapitalist.com

Exit mobile version