Dotekomanie.cz

Zoom pracuje na end-to-end šifrování

Zoom

Zdroj: Dotekomanie.cz

Služba Zoom aktuálně vyvíjí nové end-to-end šifrování, které bude k dispozici pouze platícím uživatelům. Půjde sice o prémiovou funkci, na druhou stranu můžeme konečně zajásat, protože tento typ šifrování službě opravdu chyběl. 

Zoom dříve lhal o použitém šifrování

Na vývoj nového šifrování upozornila agentura Reuters, která tuto informaci získala od bezpečnostního konzultanta společnosti Zoom Alexe Stamose. Spousta komunikačních online nástrojů těžila nejvíce z období pandemie, kdy spousta lidí měla home office. To samé platí o službě Zoom, která dokázala denní návštěvy až zdvojnásobit. K tomu se také pojí bezpečnostní problémy, kterých měla platforma více než dost. 

Zdroj: Dotekomanie.cz

Přechod na end-to-end řešení tak bylo nevyhnutelné. Zajišťuje totiž, že nikdo kromě účastníků a jejich zařízení nemůže vidět a slyšet probíhající schůzku. Zoom je nyní také v hledáčku regulačních orgánů, jako je Federální obchodní komise USA. Společnost totiž v dubnu lhala, když tvrdila, že komunikace uživatelů je zabezpečené prostřednictvím zmíněného end-to-end. Bohužel pravda byla taková, že používaný bezpečnostní prvek byl TSL, což je technologie, kterou používají webové servery k zabezpečení webů HTTPS. 

V současné době tak firma má jedinou část zabezpečenou end-to-end, kterou je chat v probíhající schůzce. Teoreticky však služba mohla špehovat soukromé videohovory a být nucena záznamy předat vládám v důsledku právních požadavků. 

Zdroj: macrumors.com

Exit mobile version